Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Cestogradnja na području Zadarske županije u posljednjih 25 godina kroz 180 fotografija

12.09.2018. 10:49
Cestogradnja na području Zadarske županije u posljednjih 25 godina kroz 180 fotografija


Iz tiska je ovih dana izašla nova knjiga autora Zdravka Jeraka, dipl. ing., pod nazivom "Monografija zadarskih cestara 1993-2018". Četiri godine nakon izdavanja svoje prve knjige pod nazivom "Pola stoljeća cestogradnje i gospodarenja cestama Zadarske županije (1962. – 2012.)", u svojoj novoj knjizi autor daje cjelokupan prikaz događanja u cestogradnji na području Zadarske županije u posljednjih 25 godina kroz 180 fotografija koje su tekstualno popraćene.
Zdravko Jerak Zdrave, Zadranin iz Debeljaka, kao dugogodišnji šef Hrvatskih cesta bio je sudionik svih događanja u cestogradnji na području Zadarske županije u posljednjih 25 godina, a posebno većih projekata, od puštanja u promet pontonskog mosta u Novskom ždrilu, probijanja tunela Sveti Rok, izgradnje novog Masleničkog mosta, rekonstrukcije i obnove Paškog mosta, izgradnje autoceste A1 Gornja Ploča – Zadar II, izgradnje brze ceste Zadar II – Gaženica, te rekonstrukcije državne i turističke ceste Zadar – Nin – Vir.
Recenzet ove knjige Ivan Zubak, dipl. ing., navodi da vrijednost ove Monografije čine sveobuhvatno razmatranje ceste ne samo kao infrastrukturnog objekta gdje su nemjerljiv doprinos u posljednjih 25 godina dali svi zadarski cestarski djelatnici, od cestara preko inženjera do ministara, već i kao nečeg što zbližava i povezuje ljude. Bilo je tu obilazaka cesta i gradilišta, druženja, stručnih putovanja i kongresa te cestarskih sportskih natjecanja.
Monografija svjedoči i o tome kako u Zadarskoj županiji ne bismo imali takvu kvalitetu i dinamiku građenja cestovne infrastrukture da nije bilo međusobne suradnje, kako stručne tako i kolegijalne te prijateljskih odnosa i druženja cestarskih djelatnika.
– S ovom monografijom autor Zdravko Jerak, dipl.ing. okrunio je tri i pol desetljeća rada u struci, ističe Zubak.
Jerak, u Debeljaku i Sukošanu poznat kao Zdrave Kosica, do svoje 33. godine bio je aktivni košarkaš i kapetan KK Zadar gdje je igrao deset prvoligaških sezona u razdoblju od 1970. do 1980. godine i s klubom osvojio tri prvenstva bivše države, nakon čega je bio i četiri godine potpredsjednik kluba.
Zbog trajnog doprinosa u 35 godina rada u razvoju i unaprjeđenju cestovne infrastrukture na području Zadarske županije Zdravko Jerak, koji je od osnivanja zadarskog Hrvatskog društva za ceste Via-Vita njegov predsjednik, 2007. godine je dobitnik Nagrade "Stjepan Lamer" – za životno djelo, najveće nagrade Hrvatskog društva za ceste Via-Vita.
Zdravku Jeraku je 18. rujna 2011. godine na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine i Dana obrane dodijeljen Grb Općine Sukošan.
– Na području sukošanske općine Zdrave Jerak je ostavio neizbrisiv trag. Imao je nemjerljiv utjecaj da brza cesta Zadar 2 – Gaženica ide preko sv. Martina, a ne ispod piste Zračne luke. Izgradnjom brze ceste "Kalmetine" i prilazne ceste "Zdravine" nazvane po Zdravi Jeraku, potrebno je tek desetak minuta za vožnju od Debeljaka do Zadra, kaže predsjednik OV-a Tomislav Dražić, bivši načelnik Sukošana.
Nakladnik knjige, koja je tiskana u Zadarskoj tiskari u nakladi od 300 primjeraka, je Hrvatsko društvo za ceste Via-Vita, za nakladnika Ante Šarić koji je s Milom Fabijanom i Radoslavom Gudeljom i suradnik. Recenzent je Ivan Zubak, dok pripremu, slog i naslovnicu potpisuje Bernard Kotlar. Fotografije su iz Jerakove osobne pismohrane.