Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Turistička zajednica Ražanca brendirat će – buru!

12.09.2018. 13:00
Turistička zajednica Ražanca brendirat će – buru!


Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, Općina Ražanac je u prvih osam mjeseci ove godine ostvarila odlične turističke rezultate. Rast broja dolaska gostiju u prvih osam mjeseci s obzirom na isto razdoblje protekle godine, iznosi 3 posto, a noćenja 5 posto. Gospodarski rezultati tek se zbrajaju.
U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza bio je ukupno 21.121 dolazak, od toga 2.833 gosta iz Hrvatske i 18.286 stranih gostiju. Kako je u prvih osam mjeseci protekle godinu broj dolaska gostiju na ražanačkom području bilo 20.486 povećanje je 3 posto, kazao je Ante Miletić, direktor Turističke zajednice općine Ražanac.
Gosti su ostvarili 194.616 noćenja, domaći gosti 38.959 noćenja, a strani 155.657 noćenja.
– U usporedbi s istim razdobljem u protekloj godini, kad je bilo 185.255 noćenja, povećanje za prvih osam mjeseci iznosi 5 posto, navodi Miletić.
Udio dolazaka domaćih gostiju iznosi 13,41 posto dok dolazak stranih gostiju predstavlja 86,59 posto od ukupnog broja dolazaka. Države iz kojih je najveći priljev stranih gostiju su Njemačka, Slovenija, Poljska, Slovačka i Austrija.
Što se tiče prosječnog trajanja boravka, domaći gosti u prosjeku ostaju 13,75 dana dok strani ostaju 8,51 dana, precizan je Miletić.
Stvaranje prepoznatljivosti općine Ražanac na turističkom tržištu, kaže Miletić, je jedan od dugoročnih ciljeva.
– Na nama je da kao Turistička zajednica definiramo nove i bogatije sadržaje kako kroz valorizaciju kulturne baštine tako i kroz povezivanje sektora turizma s ostalim gospodarskim granama, ribarstvom i poljoprivredom, najavio je ambiciozni Miletić, koji je na čelo TZO-a s mjesta voditelja LAGUR-a "Tri mora" došao sredinom lipnja.
Treba iskoristiti i još jednu mala zanimljivost. Ražanac i Vinjerac su, naime, jedina dva kopnena naselja u Zadarskoj županiji koja su okrenuta prema sjeveru i smještena neposredno ispred Velebita i podložna orkanskim udarima bure.
Upravo je ražanačka bura, vjerovali ili ne, temelj na kojem će se raditi na prepoznatljivosti ovog kraja i produženju turističke sezone, kaže Miletić, uspješno i svrsishodno stvoriti prepoznatljivi, jedinstveni brend na Mediteranu.
– Igre bure, soli, sunca i mora te udari vjetra ponekad veći od 170 kilometara na sat su fantastične i to se ne može prikazati nikakvom tehnologijom nego se naprosto mora doživjeti na licu mjesta. Ražanačka bura sigurno može biti jedan od motiva dolaska gostiju na ovo područje, smatra 29-godišnji Miletić.
Turistički razvoj i tržišnu konkurentnost općine temeljit će se isključivo u cilju razvoja lokalne zajednice i podizanja razine životnog standarda lokalnog stanovništva.
– Produženje turističke sezone moguće je jedino ako se svi zajedno povežemo te ponudimo turistima konkretan sadržaj poput gotovo nadnaravnog doživljaja ražanačke bure, ističe Miletić.
Budući da je većina smještajnih kapaciteta na razini od tri zvjezdice, a tržište zahtijeva kategoriju od četiri zvjezdice, stvara se potreba izrade dugoročnog programa povećanja kvalitete smještaja.
– Potrebno je razviti i komercijalizirati niz novih, međunarodno konkurentnih sustava turističkih doživljaja te u turističku priču udahnuti život ovdašnjih težaka, ratara i ribara kao što su cikloturizam, adrenalinski, sportsko-rekreacijski turizam, ekoturizam, ruralni i kulturni turizam. Stoga, turizam zahtijeva temeljito planiranje kojim bi se omogućio održivi razvoj područja i veća kvaliteta života općinskih žitelja, zaključuje Miletić.


"Lito u Ražancu"
Pod dirigentskom palicom mladog Ante Miletića program “Lito u Ražancu 2018“., organizirali su TZO Ražanac, Općina, MO Ražanac, Udruga mladih Ražanac, Lovačko društvo Kobac, Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari, KUU Fortuna Ražanac i Športsko ribolovno društvo Arbun Ražanac uz potporu čak 26 sponzora.
Između ostalog održana je velika ražanačka regata “Đir oko školja“, “Dalmatinska marenda“, “Fešta od Oluje“ uz veliki vatromet i nastup “James banda“, 6. Ražanačke ljetne igare, te natjecanja u starim športovima, potezanju konopa, kamena s ramena, a tu su i turniri u odbojci na pijesku, u malom nogometu za juniore i seniore, te izložbe lokalnih umjetnika, evergreen večeri, mala biciklijada, a “Lito u Ražancu 2018.“ završilo je proslavom Velike Gospe, 15. kolovoza, koncertom Giuliana u centru Ražanca.