Dukićeva čestitka: "Trebalo je vjerovati kada nas se uvjeravalo da je projekt „promašen i predimenzioniran“, a „Ugovor za luku Gaženica štetan za Hrvatsku"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Povodom proglašenja Gaženice - Lukom godine 2019.
Zadarski list/Arhiva
Zadarski gradonačelnik Branko Dukić

Zadar Cruise Port (Putnička luka Gaženica) proglašena je Lukom godine 2019. na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards 2019. održanoj u Hamburgu. Priznanje je to struke koja je u kategoriji „Luka godine“ između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame ocijenila da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

Tim povodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić uputio je čestitku:

"Čestitam Lučkoj upravi Zadar na posljednjem priznanju i proglašenju lukom godine za kruzere. U konkurenciji više stotina luka za prestižnu nagradu Seatrade Cruise Awards, naša je Gaženica u konačnici proglašena boljom čak i od luka norveškog OldenLeona i japanske Yokohame.

Čestitam svima koji su posljednjih desetljeća dali svoj doprinos stvaranju “Svjetske luke godine”. Trebalo je vjerovati u svjetski projekt u Gaženici dok je još rat bjesnio u domovini. Trebalo je vjerovati 2000. kad je Gradsko vijeće prihvatilo prostorni plan, pa i za dugih godina borbe, izrade studija i projekata dok u svibnju 2009. nije počela gradnja.

Trebalo je vjerovati i 2013. kad smo po prvi put doživjeli otvorenu opstrukciju projekta od strane državne vlasti i ministra koji nas je uvjeravao da je projekt „promašen i predimenzioniran“, a „Ugovor za luku Gaženica štetan za Hrvatsku“. Za to vrijeme su stranačke kolege tog ministra šutjele, a oduzete su nam godine, polagali se kontejneri koje se nazivalo terminalom, no građani Zadra su i dalje vjerovali.

Zajedništvo građana i vodstva, stabilnost i povjerenje koje je krasilo grad je razlog svih uspjeha kojima se ponosimo i koje danas slavimo. Dok razmišljam o svim građanima, projektantima, izvođačima, vijećnicima, ministrima bilo bi nepošteno ne naglasiti kako su moji prethodnici ti koji su nosili političku odgovornost i bili nositelji te priče. Hvala im. Postavili su nam visoko letvicu, a Zadrani s pravom nose duh koji se ne zadovoljava uspjesima iz prošlosti. Na svima nama koji danas možemo utjecati na budućnost ovog grada je velika odgovornost i obaveza da svojoj djeci ostavimo grad jednake ambicije i uspjeha.

Čestitka svima, uživajte i ponosite se svojim gradom."

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)