Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GAŽENICA KRUZERSKA LUKA GODINE Zadar je najbolji, Zadar je slavan

12.09.2019. 18:39
GAŽENICA KRUZERSKA LUKA GODINE Zadar je najbolji, Zadar je slavan


»Zadar je najbolji, Zadar je slavan« čulo se u srijedu kasno u noć u moćnoj svjetskoj luci Hamburgu, pred svom elitom industrije brodove za kružna putovanja nakon proglašenja Zadra kruzerskom lukom godine na najvećem okupljanju predstavnika ove i svih pratećih industrija.
– Nemam riječi. Zaista ovo je povijesni trenutak u kojem je bilo ponosno biti Zadraninom. Ovdje nazočnoj kremi ove industrije je osnovno pitanje kada će doći u Zadar. Trebalo je čuti gradonačelnika premoćnog Hamburga, koji osim nedostižnog kontejnerskog prometa, tekućih i kojih sve ne tereta priželjkuje uspon Hamburga i kao kruzerske luke. Vjerujem da će ovo biti početak domino efekta koji vezujemo uz kruzersku luku, ali i sve prateće oko lučkog posla i Gaženice i da krećemo nezaustavljivo u realizaciju svih naših projekcija. Beskrajna hvala svima koji su ovo omogućili, a na nama je da svoje planove nastavimo provoditi u djelo, kazao je još zajapuren od iznenađenja i oduševljenja zadarski župan Božidar Longin u noći dodjele nagrade.
Nagrađuje se prije svega napredak u prethodnom razdoblju, a od 75 sredozemnih luka u udruženju MedCruise Zadar je četvrta najbrže rastuća luka u petogodišnjem periodu, odnosno statistike Udruženja od 2013.- 2017. kazuju kako je Zadar uvećao promet u tom razdoblju za 300% (!) i rast nastavio u aktualnoj godini s preko 23%.
Seacruise Europe ističe postupak odluka o nagradama, odnosno žiri koji o pobjednicima odlučuje kao: izraz studija kao i ocjene neovisnog tima vrhunskih svjetskih stručnjaka.
Njega su činili: Brad Anderson, supredsedatekj Avoya Travela, Fort Lauderdale, Florida; Per Bjornsen, director V.Ships Leisure; Ted Blamey, Principal CHART Management Consultants Pty Ltd, Claus Bødker, Director Cruise Baltica, Tom Boardley,
Generalni tajanik Cruise Lines International Association (CLIA), Grenville Cartledge, Managing Director Four Gold, Andrew Coggins, analitičar kruzing industrije, profesor Management & Management Science Departmenta – Lubin School of Business, Pace University, Newesor York, William F. Humphrey, Jr. Ph.D., Assistant Professor of Marketing Florida International University; Nicky Guerrero, Član broda direktora MedCruisea & izvršni direktor Turističke zajednice Gibraltara; Anne Kalosh, urednica Seatrade Cruise Newsa; Tony Peisley, director A.R. Peisley (Cruise Analysts), UK; Ian Richardson, CEO & co-founder TheICEway; Jens Skrede, Managing Director Cruise Europe i Ingo Soerensen, Area VP Global Cruise Sales Oracle. Dakle riječ je o ljudima koji su o ovom odlučili, nakon elaborata i dostavljenih im analiza o kretanju prometa i razvoju i operativnom upravljanju lukama.