Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Krstičević: Letio sam s F-16, ali puno bolje je letjeti sa svojim pilotima

12.09.2019. 18:26
Krstičević: Letio sam s F-16, ali puno bolje je letjeti sa svojim pilotima


Kako je to letjeti s Akro grupom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s Krilima Oluje, probao je jučer i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević. Inicijativa za zajedničkim letom potekla je prilikom zadnjeg susreta Krstičevića i »Krila Oluje« u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku kada je najavljena organizacija 1. hrvatskog međunarodnog zrakoplovnog vojnog mitinga »CROIMAS 2020«.
Od inicijative do provedbe
– Ova vlada po prvi put organizira 30. svibnja sljedeće godine aeromiting u Zadru. Nadam se da će tada opet biti Dan državnosti kako i treba biti. U potpori tog aeromitinga bilo mi je drago letjeti s Krilima Oluje. Osjećaj je fantastičan i dečki su sjajni. Pokazali su mi da su vrh svjetskog akrobatskog letenja. Ponosan sam što imamo takve ljude. Vjerujte mi, da sam 30 godina mlađi i ja bih bio pilot HRZ-a. Ja sam u Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama letio na F-16, ali ovo je još bolje, sa svojim ljudima, ali i lakše. Sljedeće godine po prvi put u Hrvatsku dolazi i francuska akro skupina te činimo sve da to bude spektakl u funkciji turizma i popularizacije vojnog poziva, rekao je hrvatski ministar obrane.
Vođa Krila Oluje satnik Darko Belančić rekao je da ministar s pilotima nije prošao cijeli program Krila Oluje jer to ne bi niti imalo svrhe. Nakon pripreme za let koja uključuje upoznavanje s procedurama za let u avionu Pilatus PC-9M, prijeletni liječnički pregled, upoznavanje s rutom leta te opremanje letačkom opremom, ministar Krstičević je na tzv. »zadnjoj« letio na trenažnom letu s pilotima »Krila Oluje« na ruti: Zemunik- Biograd na moru- Kornati- Telaščica- Zadar. Iznad Zadra su izveli tradicionalni »Pozdrav Zadru«, nekoliko akrobacija koje Krila Oluje uvijek izvode iznad svoga grada nakon povratka s nekog od aeromitinga. Iznad same baze Zemunik ministar Krstičević je imao prilike osjetiti kako izgleda trostruko ogledalo, jedan od najsloženijih dijelova programa Krila Oluje. Leteći s repnim pratiteljem, bojnikom Zvonimirom Mravuncom, ministar je prošao i završni, vrlo atraktivni element tzv. ružu.
Krila Oluje dobivaju kontejnere s dimom
No ono što su piloti Krila Oluje toliko godina čekali, ministar Krstičević je danas obećao na stajanci 93. zrakoplovne baze u Zemuniku. Krstičević je obećao kontejnere s dimom za avione Pilatus PC-9, koji programu daju dodatnu atraktivnost. Krila Oluje će konačno opremljeni tim kontejnerima, rekao je Krstičević, nastupiti upravo na CROIMAS-u 2020 u Zadru. Ministar je također obećao da će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imati nove borbene avione do kraja mandata ove vlade.
Uz ministra Krstičevića na zajedničkom letu s »Krilima Oluje« priključit će se i zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić te zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša. General Mikić je rekao da su pripreme za aeromiting u tijeku, ali da su hrvatski piloti već sada spremni.
Čestitka ministra za 200. nastup Krila Oluje
Svojim letom Krstičević je poslao i čestitku »Krilima Oluje« uoči njihovog 200. jubilarnog nastupa koji će imati u nedjelju, 15. rujna na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu »Sanicole Airshow« u Klein Brogelu u Kraljevini Belgiji. Krila Oluje« su do sada zabilježila 199 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 56 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Maclarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Beigija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska). Uz vođu grupe, satnika Darka Belančića u grupi lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj i satnik Goran Grgić kao desni pratitelj. Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj, dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik Denis Živaljić i natporučnik Marko Novković.