Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sindikat NSPPBH protiv prosvjeda u Gaženici

12.09.2019. 10:19
Sindikat NSPPBH protiv prosvjeda u Gaženici


Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske (NSPPBH) odbio je poziv svojih kolega iz Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije (SSPJ) za sudjelovanjem u mirnom prosvjedu u luci Gaženica zakazanom za 20. rujna. Za razliku od njih Sindikat pomoraca u svojem priopćenju, kojim reagiraju na ovu ‘košaricu’, navodi kako smatraju da je, iako u NSPPBH kažu da nema potrebe za prosvjedom i u svom dopisu upućenom sindikatima koji djeluju u Jadroliniji navode hvalospjeve Upravi Jadrolinije, situacija daleko od idealne.
– Izvještaje NSPPBH-a s »privatnih« sastanaka s Upravom Jadrolinije ne držimo mjerodavnim za opisivanje stanja u društvu. Praznih obećanja smo se naslušali, a jedno od njih je i Sporazum Jadrolinije sa sindikatima iz travnja prošle godine, čija se niti jedna stavka od strane Uprave, osim minornog povećanja plaća od pet posto, nije ispoštovala. Sindikatu pomoraca Hrvatske su na prvom mjestu radnici i zaštita njihovih prava, zaključuju u ovom sindikatu dodajući kako tapšanje Uprave Jadrolinije po ramenu nije njihov posao.


Previše praznih obećanja
Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske, pak, u prethodnom priopćenju ističe kako su zaprimili obavijest SSSPJ i njihov poziv na prosvjed u luci Gaženica.
– Naveli ste kako u nekoliko navrata niste uspjeli razgovarati s rukovodećim kadrom Društva Jadrolinija o gorućim pitanjima koji tište pomorce Jadrolinije. Smatramo da Vam je poznata činjenica kako NSPPBH u Radničkom vijeću ima svih 11 članova, kao i Predstavnika radnika u Nadzornom odboru te Vam je isto vjerujem poznato da smo preko tih institucija unutar Društva upoznati s većinom procesa koji se vode u postupku upravljanja ili savjetovanja s odlukama poslodavca o svim pitanjima koji se odnose na prava položaj radnika Jadrolinije, pa tako i pitanja plaća pomoraca i ostalih radnika. U situaciji u kojoj se sada nalazimo ne vidimo opravdan razlog za pokretanje prosvjeda, s obzirom na postignute rezultate u pregovorima i dogovorima s poslodavcem u protekle dvije godine, od kada je imenovana nova uprava Jadrolinije, navode u NSPPBH-u dodajući kako su ostvarili više rezultata uz pomoć socijalnih partnera, Radničkog vijeća i predstavnika radnika u Nadzornom odboru.
– Po preuzimanju dužnosti nova uprava Jadrolinije odmah je sa sindikatima dogovorila i povećala plaće za pet posto, nakon što se deset godina plaće nisu mijenjale. Ukinut je dio Protokola o plaćama pomoraca po kojem se pomorcima prekidalo radno vrijeme više puta u jednom danu, a to je ujedno bio i jedan od glavnih razloga za osnivanje NSPPBH-a, također je primljeno preko 160 pomoraca i radnika na kopnu u stalni radni odnos, a prvi put ove je godine isplaćena uskrsnica u iznosu od tisuću kuna, navode u ovom sindikatu dodajući kako je zadnji sastanak o pregovorima o kolektivnom ugovoru, održan 2. srpnja 2019., a na kojem je poslodavac najavio povećanje plaća za dodatnih pet posto.


Novo povećanje plaća
– NSPPBH je dogovorio s ministrom mora sastanak do kraja rujna na temu plaća pomoraca te da se na nedavno održanoj Skupštini Jadrolinije također raspravljalo o plaćama pomoraca, o čemu nas je obavjestio predstavnik radnika u Nadzornom odboru putem institucije Radničkog vijeća. Iz svega navedenoga je nedvojbeno da poslodavac želi i sudjeluje u procesu pregovaranja NKU-a. Iz toga razloga moje mišljenje je kako NSPPBH ne bi trebao podržati najavljeni prosvjed u Gaženici te smatram da će najavljeni prosvjed samo dodatno otežati pregovore i dogovore o povećanju plaća, a što je vjerujemo svima zajednički interes, zaključuje se u odgovoru koji potpisuje predsjednik NSPPBH Petar Grubišić dodajući kako temeljem navedenog donose odluku da NSPPBH neće podržati najavljeni prosvjed u luci Gaženica.