UDARILI PO DŽEPU I POGODILI Manji broj prometnih nesreća i manje poginulih!

Slika korisnika mkvanja
U samo mjesec dana novih zakonskih odredbi
Autor: 
Prošloga kolovoza na zadarskom je području poginulo šestero ljudi, a ove godine dvoje. Lani u kolovozu u prometu je sveukupno bilo ozlijeđeno 78, a ove godine 66 osoba. Očito, kad je naš mentalitet u pitanju, nema bolje prevencije od »tanjeg takuina«
Ilustracija
Od stupanja na snagu novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, PU zadarska bilježi 2.900 prekršaja

U samo mjesec dana od stupanja na snagu novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na području koje pokriva PU zadarska, smanjio se broj prometnih nesreća i što je najvažnije broj poginulih, pa bi se moglo reći kako je cilj opravadao sredstvo. A, sredstvo su doista drastične novčane kazne za prekršitelje prometnih pravila, dok je cilj bio - podizanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture, a sve kako bi se smanjio broj najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i sve ostale sudionike u prometu.
Prema statističkim podacima PU zadarske, lani u kolovozu dogodilo se sveukupno 356, dok se ove godine u istom mjesecu bilježe 333 prometne nesreće. Prošloga kolovoza na zadarskom je području poginulo šestero ljudi, a ove godine dvoje. Prošlog kolovoza u prometu je sveukupno bilo ozlijeđeno 78 osoba od čega je 35 osoba zadobilo teške, a 52 lakše tjelesne ozljede, dok je ove godine ozlijeđeno 66 osoba. Kad je riječ o teškim tjelesnim ozljedama kao posljedici prometne nesreće, deset je ljudi prošloga mjeseca teško ozlijeđeno, dok je njih 18 lakše. Što se pak, tiče prometnih nesreća s materijalnom štetom na vozilu, lani u kolovozu su zabilježene 272, dok je prošloga mjeseca zabilježeno 265 prometnih nesreća u kojem je srećom,«stradala« samo - hrpa lima.

I dalje najčešći uzrok - brzina

No, kad su prekrištelji prometnih pravila u pitanju i dalje je najčešći uzrok - brzina, potom i dalje slijedi vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vožnji.
Što se pak, tiče »rekordera« po počinjenom prekršaju, ali i kazni, u javnosti je zasigurno ostao upamćen »slučaj Gračac« koji se dogodio sredinom prošloga mjeseca kad je podsjećamo, uhvaćen 24-godišnji recidivist iz okolice Gračaca koji godinama vozi bez vozačke dozvole, a te je prigode bio i pijan. Izmjereno mu je 1,97 promila. Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima »B« kategorije 24 mjeseca, a rješenje nadležnog suda odmah je bilo pravomoćno, pa je mladić sada iza rešetaka.
- Od stupanja na snagu novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama PU zadarska je imala ukupno, 2.900 evidentiranih prekršaja. Što se tiče kazni, osim onog slučaja što smo imali u Gračacu, na zadarskom je području prošloga mjeseca najveću kaznu platio strani državljanin zbog izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola. Riječ je o 15.500 kuna. Druga najveća kazna bila je zbog brzine. Tu se radilo o deset tisuća kuna. Ali, s obzirom na to da ju je prekršitelj platio na licu mjesta, ona je iznosila 2/3 odnosno, 6.666,66 kuna - objasnila je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Kad te »opali po takuinu«...

Naime, i nedavno objavljeni podaci na razini države govore u prilog novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer su lani u kolovozu na hrvatskim cestama smrtno stradale 44, a u kolovozu ove godine 25 osoba. Također, ako gledamo ukupan broj poginulih osoba u prvih osam mjeseci 2019. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, zabilježen je pad od 19,5 posto što znači da se broj poginulih smanjio za 43 osobe. Ili bolje rečeno, 43 osobe su - žive!
U svakom slučaju, svi smo mi za prevenciju koja se i provodi već od vrtićke dobi u cijeloj Hrvatskoj međutim, očito nema bolje prevencije od represije i »tanjeg takuina« - kad je naš mentalitet u pitanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)