Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar dobiva novu stranku, Hasanbegovićevu »Narod i slobodu«

12.09.2019. 10:47
Zadar dobiva novu stranku, Hasanbegovićevu »Narod i slobodu«


Bilo je samo pitanje vremena kada će bivši HDZ-ovac i NHR-ovac, Zlatko Hasanbegović, osnovati novu stranku. Nakon raskola s predsjednicom Neovisnih za Hrvatsku, Brunom Esih, u Zagrebu je pokušao održati izborni sabor na kojemu je trebao biti izabran za predsjednika te stranke, međutim, istoga je dana na izbornom saboru u Zadru Bruna Esih potvrđena za predsjednicu. Zbog manjka delegata Hasanbegović nije mogao održati sabor te je Ministarstvu uprave podnio tužbu na sabor u Zadru, pokušavajući zadobiti predsjedničku fotelju NHR-a.
Uviđajući da od šefovanja strankom nema ništa, ovih dana priprema osnivanje nove stranke koja bi se, kako saznajemo od njegovih simpatizera u Zadru, trebala zvati »Narod i sloboda«. Naziv je ovo koji je, kako čujemo, iznenadio čak i njegove najvjernije pristaše, s obzirom da asocira na režim kojega je Hasanbegović gorljivo napadao i praktično zasnivao svoju političku karijeru, vrijeme KPJ, kojoj je »narod i sloboda« bio jedan od glavnih slogana.


Bjeliš i Meštrović otišli Hasanbegoviću
Naime, poznato je da se Hasanbegovićeva bivša stranka, HDZ, morala ograđivati od njegovih ekstremnih stavova o NDH te da je čak i židovska međunarodna organizacija »Centar Simon Wiesenthal« tražila njegovu smjenu s dužnosti ministra kulture. Poznato je i da je Hasanbegović Tita nazivao »jugoslavenskim krvnikom hrvatskog naroda«, zbog čega je još nejasnije zašto je za svoju stranku izabrao naziv nazvao »Narod i sloboda«, tipični slogan iz vremena Titove partije.
Osnivanjem ove stranke zadarska bi scena pak dobila još jednu političku opciju, iako posljednjih godina obiluje sve većim brojem malih stanaka koje se ipak brzo ugase. Vrijeme će pokazati hoće li i ona doživjeti svoju sudbinu, odnosno hoće li preživjeti iduće lokalne izbore, unatoč činjenici da bi već sada mogla participirati u radu Županijske skupštine.
Naime, dvojica bivših vijećnika NHR-a, Stipe Bjeliš i Mladen Meštrović, navodno prelaze Hasangebovićevoj stranci, nakon što su bojkotirali sabor u Zadru i otišli na onaj Hasanbegovićev u Zagrebu. Zanimljivo je da nam je Bjeliš, kada smo ga nakon sabora pittali gdje će nakon što mu s Mladenom Meštrovićem slojedi izbacivanje iz stranke, odgovorio kako nisu izišli iz NHR-a, već će »sačekati odluku Ureda državne uprave u Zadru o tome je li sabor u Zadru bio legalan«.


Mijenjali stranke i klubove
Ipak, Bjeliš nam je jučer potvrdio da ni on ni Meštrović više nisu članovi NHR-a te u Županijskoj skupštini nastavljaju raditi kao nezavisni vijećnici.
– Ja i Meštrović smo nezavisni, dosta nam je više stranaka i sada ćemo na sjednicama Županijske skupštine podržavati sve što bude dobro i nema više potreba za novom strankom, kaže Bjeliš. Međutim, na pitanje hoće li se odazvati Hasanbegoviću nakon osnivanja podružnice stranke bivšeg ministra kulture u Zadru, odgovorio je:
– Sjest ćemo i razgovarati.
Razumljivo je da je Bjelišu teško priznati čak i razmišljanje o ulasku u Hasanbegovićevu stranku, a kamoli da je već odlučio postati njenim članom jer bi mu to bila već – peta stranka! Promijenio ih je već nekoliko njih te je dosad već bio u: HSP-u, HDZ-u, Mostu i NHR-u. U Županijskoj je skupštini bio u klubu Mosta i Akcije mladih, zatim u klubu nezavisnih vijećnika, pa u klubu NHR-a, a sada je opet nezavisni vijećnik. I to sve u samo dvije godine. Još je gora situacija s njegovim kolegom Mladenom Meštrovićem koji vjerojatno više ni sam ne pamti imena stranaka u kojima je bio.
Njihova bivša stranka, NHR, već se ogradila od Bjeliša i Meštrovića te nam je predsjednik Županijskog odbora, Dalibor Barešić, izjavio kako sve Bjelišove izjave »ubuduće mogu biti dane isključivo kao županijskog vijećnika ili kao privatne osobe, ali on više nema legitimitet govoriti u ime Neovisnih za Hrvatsku jer je već pod suspenzijom. Nakon puča protiv legalne predsjednice njegove izjave i bilo kakvi istupi u javnosti, odsad se više ne vežu za NHR«, kazao je Barešić, a najnovijem preslagivanju u Županijskoj skupštini, odnosno statusu dvojice bivših članova kaže:




Čekao »Božju odluku«
– Od Županije sam dobio službenu obavijest da su gospoda Meštrović i Bjeliš napustili klub NHR-a i da su promijenili stranački predznak ispred svojih imena te odsad djeluju kao nezavisni vijećnici. To je njihova odluka, mi ih nismo izbacivali, sami su napustili stranku, a hoće li se pridružiti stranci Zlatka Hasabegovića njihova je stvar. Naš klub u Županijskoj skupštini ima trojicu vijećnika te dalje normalno funkcioniramo i upravo se pripremamo za iduću sjednicu Skupštine, kaže Barešić.
Bit će zanimljivo pratiti što će Hasanbegović napraviti na zadarskoj političkoj sceni na kojoj prije svega računa na ekstremnu desnicu. U Zagrebu je već osnovao nezavisni klub zastupnika sa svojim suradnicima Anom Lederer i Tomislavom Jonjićem s kojima će sada pokušati širiti stranačku mrežu po Hrvatskoj. No, Hasanbegović je osnivanjem nove stranke priznao i vlastiti politički poraz, s obzirom da, nakon propalog sabora u Zagrebu, nije htio podnijeti žalbu Ministarstvu uprave ne želeći da o njegovoj »političkoj sudbini odlučuje Plenkovićevo Ministarstvo uprave, o njoj će isključivo odlučivati Bog i Hrvati«, kako je izjavio tada. Kada je shvatio da »Bog i Hrvati« nisu odlučili u njegovu korist, ipak je podnio žalbu »Plenkovićevom ministarstvu«, ali i pokrenuo osnivanje nove stranke, očito ne vjerujući da bi odluka Ministarstva uprave mogla biti u njegovu korist, s obzirom da na saboru čak nije imao kvorum.
 


Mladenu Meštroviću ovo bi bila – sedma stranka!


Mladen Meštrović jučer se nije javljao na naše pozive kako bi obrazložio svoju odluku o eventualnom pridruženju Hasanbegovićevoj stranci. Ništa čudno s obzirom da je to za njega pomalo neugodna tema jer bi mu, u slučaju ulaska u »Narod i slobodu«, to bila već – sedma stranka!
Naime, Meštrović je dosad bio u: HDZ-u, HSP-u, HSP AS-u, Mostu, Hrvatskom plamenu Zvonka Bušića i NHR-u. Starčevićance Ruže Tomašić napustio je još 2011. godine zbog odluke tadašnje predsjednice Ruže Tomašić koja Bušića nije htjela staviti kao nositelja liste za IX. izbornu jedinicu. Nakon toga nastavio je mijenjati stranke, pa sada ostaje vidjeti hoće li ući u još jednu.