Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZDRAVSTVENA SJEDNICA Grad Biograd želi upravljati Ortopedskom bolnicom, no ne može pokriti dug od 29,3 milijuna kuna

12.09.2019. 10:36
ZDRAVSTVENA SJEDNICA Grad Biograd želi upravljati Ortopedskom bolnicom, no ne može pokriti dug od 29,3 milijuna kuna


Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru pod predsjedanjem Ivane Stamičar, dopredsjednice GV-a, trajala je preko tri sata, započela je u 8, a završila oko 11 sati. Obilježili su je Prijedlog Odluke o podnošenju pisma namjere o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad ustanovom Specijalna bolnica za ortopediju te Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru.
Odluka o pismu namjere prema Zadarskoj županiji za preuzimanje prava i obveza nad Ortopedskom bolnicom izglasana je rezultatom 8:3. Za odluku su bili: Ivana Stamičar, Nikolina Mustapić, Josipa Pribilović, Angela Šarić Lončar, Toni Bogdanić i Josip Pešić (svi HDZ), Marko Jurić (HSU) te Antoni Rudić (Grupa građana Antoni Rudić).


Pomoć stručnih ljudi
Protiv pisma namjere bili su: Slavica Jeličić i Ratko Krstinić (oboje SDP) te Ante Fuzul (MODES). Nedostajali su Tonči Šangulin i Ivica Kapitanović Šulc (oba HDZ), Leo Zorica (grupa građana Antoni Rudić) i Krsto Milačić (MODES). Sjednici je nazočio i Šime Mršić, zamjenik župana.
– Danas je dan D, ovo je važna politička odluka. Bivša Općina Biograd želi uzeti Ortopedsku bolnicu i njome upravljati. Želimo dobitni centar, Jugoslavija i socijalizam su umrli. Prema postojećem zakonu specijalne bolnice mogu preuzeti lokalne samouprave. Država zasad sanira opće, ali ne i specijalne bolnice. Naravno, ne možemo pokriti bolnički dug od 29,3 milijuna kuna. Tko je blesav preuzeti taj dug, od stručnih ljudi tražimo rješenje u tome nam mora pomoći i Zadarska županija i Vlada RH, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik.
Zadarska županija, ima dva prijedloga o daljnjoj sudbini Specijalne ortopedske bolnice, fuziranje u Opću bolnicu Zadar i funkcionalno spajanje dviju bolnica.


Budimo svi zajedno
– Cilj je pripojiti ortopediju i to ne dolazi u obzir. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, na podnesak Upravnog vijeća bolnice je odgovorio kako će naše pismo namjere o preuzimanju razmatrati prigodom donošenja Mreže javne zdravstvene zaštite, kazao je Knez naglasivši kako je u bolnici riješena papirologija, vanjska ograda, fasada, unutrašnjost i okoliš bolnice, otvoreni apartmani, dok Grad bolnici godišnje donira oko 500.000 kuna.
– Ponavljam, odluka o pismu namjere je politička, tek potom kad se nađe rješenje saniranja duga te konačnog ostvarivanja bolničkog limita eventualno slijedi potpisivanje Ugovora o preuzimanju bolnice koje će ili neće odobriti Gradsko vijeće. Budimo svi zajedno, dajte mi mandat da idem u spas Ortopedske bolnice, poručio je Knez dodavši kako će odluku o pismu namjere donijeti lokalne jedinice bivše Općine Biograd i još poneke te će Biograd i općine zajedno sa Zadarskom županijom i državom biti suvlasnici bolnice.




Tako više neće ići
Potom se osvrnuo na poslovanje Specijalne oropedske bolnice Biograd na Moru.
– Primjerice, umjetni kuk košta 32.000 kuna, a HZZO pokriva tek 16.000 kuna. Kome reći? Liječnici u Ortopedskoj bolnici imaju 35 dana godišnjeg odmora i dva mjeseca usavršavanja, to tako više ne može ići, poručio je Knez.
Za donošenje ovakve odluke vijećnici Jeličić, Krstinić i Fuzul tražili su posebnu sjednicu Vijeća na kojoj bi sudjelovao ravnatelj bolnice, zadarski župan, predstavnik Ministarstva zdravstva i druge relevantne osobe.
– Lako je donijeti političku odluku, može se i naći rješenje otplate duga, međutim problem je je li Grad uopće u stanju pratiti bolnicu. Svi želimo da bolnica opstane, bila bi velika sramota da propadne, istaknula je Jeličić.
Fuzul je pismenim putem mišljenje potražio u Ministarstvu zdravstva, oni su ga uputili na Ministarstvo uprave, odgovor se očekuje.
– Cijela priča je na krivom temelju. U novom Zakonu ne postoji preuzimanje bolnice tek mogućnost osnivanja nove. U bolnici radi 230 ljudi. Protiv sam da Grad preuzme bolnicu jer po mom mišljenju to vodi k prodaji bolničkog zemljišta, tvrdi Fuzul.


Bolnica kao Uljanik
Krstinić je zatražio 15-dnevnu odgodu za pripreme posebne sjednice Vijeća.
– Ako Ortopedska bolnica propadne, ajme majko. Od turizma ništa, nabile se marine da se moraš kupati na otoku, tvrdi Krstinić.
Antoni Rudić je istaknuo kako je preuzimanje bolnice vrući krumpir za Grad.
– Sve podsjeća na brodogradilište Uljanik. Ovo je preozbiljna priča, naročito za preko 200 obitelji koji žive od Ortopedske bolnice, naglasio je Rudić.
Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru predstavio je znanstvenik, prof. dr. sc. Branko Vitale, dr. med.
– Biograd ima idealnu klimu za projekt klimatskog liječenja i medicinskog-rehabilitacijskog turizma, koji obuhvaća i gerontološko gerijatrijski centar. Projekt se priprema za međunarodni natječaj u Norveškoj, a imamo i veliku podršku Ministarstva zdravstva te Association of Croatian American Professionals (ACAP), udruženja američkih profesionalaca iz Hrvatske, navodi Vitale, prvi čovjek Biogradske inicijative za projekt medicinsko-turističkog centra.


Umjesto strategije, vizija medicinskog turizma
Naime, u američkoj mega klinici Cleveland Clinic, gdje je prvi čovjek Tomislav Mihaljević iz Hrvatske i koja zapošljava preko 60 tisuća ljudi, ima 7,5 milijuna pacijenata i godišnje prihode oko 10 milijardi dolara, 21. rujna održat će godišnja konferencija ACAP-a na kojoj će 15-ak minuta predstaviti biogradski projekt medicinsko-rehabilitacijskog turizma.
– Biograd na Moru sa svojim zdravstvenim i turističkim kapacitetima ima sve preduvjete da se razvije u vodeći gerontološko gerijatrijski centar Europske unije, pružanjem kompletno zaokružene medicinsko-rehabilitacijske, turističke i kulturološke tvrdi Vitale istaknuvši i izgradnju velikog umirovljeničkog sela nedaleko od hotela Adria.
Nakon poduže rasprave jednoglasno je prihvaćeno da se izlaganje prof. dr. Branka Vitalea umjesto strategije usvoji kao Izvješće o poduzetim radnjama i vizija razvoja medicinskog turizma u Biogradu na Moru.