Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dobar krvotok i cirkulacija znače zdravlje

12.09.2020. 09:30


Kroz naše vene teče život, zrak, hrana. Krv i krvotok, kisik i hrana za stanice, toksini tim autocestama za našu krv odlaze do bubrega, znojnih žlijezda, pluća- izbacuju se van.
Dobar krvotok i cirkulacija znače zdravlje.
Naši organizmi su beskrajno komplicirani, predivno logični i pametni.
No kada dođe do pomaka, oštećenja, sve se pomalo ruši, kao kula od karata.
Proširene vene ukoliko su površinskog karaktera, se ne smatraju nekim velikim problemom. Naravno, dođe li do upale, ona se mora liječiti, bolno je i ograničavajuće. Jer osjećaj umora i „teških“ nogu, bol a sama upala nisu baš zabavni. A i dovode do pogoršanja i to baš po sistemu riba ribi grize rep-zdravi organizam ima dobru cirkulaciju, a ona se postiže umjerenom fizičkom aktivnosti, što je ujedno i ono što bi moglo pomoći da se vene ne upale. No kada su upaljene, boli, pa se uopće ne krećemo. Dodamo li tome ono što nama ženama opravdano smeta-estetski dio (o da, opravdano! Jer iako nismo ružne sa malo celulita, popucalih kapilara i sl. zašto bi bilo pogrešno ipak željeti lijepe i glatke noge?!)
No to nam nije svima dano. Uzroci su zaista mnogostruki. genetska predispozicija, zastoj krvi zbog predugog sjedenja i-ili preuske odjeće, problemi sa zgušnjavanjem krvi (opet genetski, ali i vezani uz prehranu-previše masne hrane, premalo vitamina C, i začudo previše vitamina K koji je važan za zgrušavanje krvi a ima ga puno u lisnatom povrću), oštećene stijenke krvnih žila, upotreba oralne kontracepcije duže vrijeme, dugotrajno i sjedenje i stajanje, slaba cirkulacija, infekcije, trudnoća, postojanje malignih bolesti, pretrpljena trauma, srčani udar, bolesti krvi..
Po ovome ispada da nam nema spasa, od toliko uzroka, svatko od nas ima bar par na svojoj osobnoj listi… Nije ni čudo, da jako puno žena, ali i muškaraca ima proširene vene.
Dok su površinske, ponavljam, nije strašno jer se da rješavati. Problem je kod upale dubinskih vena. Nastaju ugrušci, ponekad se otkinu od osnovne mase, i kako sama riječ kaže- cirkulacija- cirkuliraju, i prolaze kroz vene, dođu li do pluća onda izazivaju plućnu emboliju a to može biti smrtonosno!
Upala vena ima svoje simptome, a oni su pod prstima osjećamo kao zadebljana, tvrda, vrpčasta tvorba, prate je bolovi, osjetljivost, eritem i toplina. Duboka venska tromboza je zeznuta, jer može biti i bez simptoma ali i potpunosti sličiti na površinsku upalu. Kako je upala dubinskih vena potencijalno opasna po život, toplo preporučam jedan lijepi temeljiti pregled kod liječnika!!!
Ukoliko smo ustanovili da imamo površinsku upalu, e onda i sami liječnici tu preporučuju ponešto prirodnih pripravaka i pristupa.
Prvo i osnovno prehrana i puno tekućine. Vitamin C, E, prestati pušiti, hodanje…
Od biljaka u pomoć uskaču opće poznati divlji kesten, gavez, neven, preslica, tršlja…
Od eteričnih ulja čempres, ružmarin, eukaliptus, izrazito protuupalno ulje smilja, ali svakako razblaženi u baznim uljima-maslinovo koje je i samo protuupalno, boražina također, pšenične klice prepune vitamina E itd.
No ima jedna biljka, koja nam je pomalo svima poznata, ako ništa vidjeli smo ju svi puno puta. Raste po Nacionalnom parku Krke, po šumama, pa čak i vrtovima kao ukras.
Bodljikava veprina, Ruscus aculeatus, simbol Božića, u proljeće nas časti svojim mladim izdancima koji su i jestivi kao šparoge i sličnog okusa.
U Engleskoj je zovu Mesareva metla, jer su sa svežnjem čistili radne površine. A onda je znanost otkrila da ima antiseptička svojstva, i dala kompliment mesarima, koji su osim mehanički izgleda i dezinficirali čistili mesnice.
Bodljikava veprina je ipak priča za sebe i uz kulinarske vrline ima i drugih možda i važnijih. Njezin podanak je slobodno možemo reći prava mala ljekarna. Čaj od podanka veprine je upravo lijek bez premca za vene. Na glavni odebljali dio korijena nanizani su mnogi sitni i još sitniji korjenčići – rizomi, koji se granaju na sve strane do nekih 30 cm dubine. Korijen je ljutog i gorkog okusa i specifičnog ugodnog mirisa. Protuupalni je i poboljšava krvotok u donjim ekstremitetima. Jedno je od najboljih prirodnih sredstava za upaljene vene i hemeroide. Veprina sadrži steroidne saponine, ruskozid, nitrate, kalijeve soli, eterično ulje, treslovinu, smolu, šećer i fitosterol. I baš su ti steroidni saponini zaslužni za poboljšanje venske cirkulacije krvi. Kada se uzimaju na usta djeluju tako da stežu površinski dio krvotoka. Ima i diuretička i protuupalna svojstva, pa je upravo zato djelotvorna u liječenju edema (oteklina) donjih udova. Učinkovita je kod bolnih i ukočenih koljena zbog dugih sjedenja pred ekranom ili autu,ali i kod teških i umornih nogu svih koji su poslom vezani za duga stajanja na nogama. Pomaže i kod kod artritisa, gihta, reumatizma i ateroskleroze. Djelujući na mikrocirkulaciju i širenje krvnih žila djelotvorna je kod eritema (crvenila) kože i rozaceje.Uz sve to veprina je jako korisna za nježniji spol, kada nas pukne predmenstualni sindrom.
Priprema se tako da se dvije jušne žlice korijena namaču u 2-3 decilitra vode oko dva sata. Potom se nakratko prokuha i ostavi sat vremena da odstoji.