Eno-gastro karika koja Zadarskoj županiji treba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Priča o Eataly kao svjetskoj lekciji za eno gastro iskorak
Može li, i treba, Zadar dobiti trgovinu najistaknutijih županijskih izvornih proizvoda kao »oltar« eno gastro priče
Eataly
Više od tgovine, tržnice, restorana, bistroa

Kada se pripremalo otvaranje TIC-a u obnovljenoj palači Cedulin među turističkim i gastro znalcima širila se lijepa priča oko mogućeg uzimanja parternog dijela zgrade, uz moguće korištenje i krasnog dvorišta, za ekskluzivnu eno gastro ponudu Zadarske županije.
​Stvarnost je otišla u drugom pravcu, makar valja kazati da kravate Croata zaslužuju pohvalu, konačno zahvaljujući hrvatskim vojnicima u Napoleonovoj vojsci (za koje je navodno kazao da su »najbolji vojnici na svijetu«) jedini je odjevni predmet nazvan hrvatskim imenom.

​Nedostajuća karika poveznica

​No, povod je to za ukazati na »kariku koja nedostaje« u afirmaciji naše eno gastro ponude, a za koje sada imamo preduvjete. Govorimo o trgovini u kojoj bi na jednom mjestu nudili sve ekskluzivne proizvode koji su ponos ovog kraja. Sadašnji naglašeni interes pa i suradnja Zadarske županije, TZ Zadarske županije i niza udruga predvođenih vinarima, kao i ugostiteljima, pa i sirarima, riboprerađivačima i uzgajivačima prilika je za razmisliti o ideji koja je dugo tema zainteresiranih »kuloara«. Na stranu suvenirnice koje, uz sve i svašta, poneke forsiraju i ove proizvode, ili pojedine trgovine, pa i samih proizvođača (recimo Gligora), govorimo o nazovi »zadružnoj« trgovini koja bi izložila sva ovdašnja vina na tržištu, sireve predvođene Paškim, maslinova ulja i druge proizvode od njih, riblje prerađevine, pršute, džemove i marmelade, med, sol,... Naravno, i adekvatno osoblje, koje zna - priču, dakle s edukacijom i vođenjem, s mogućnošću degustacije u sastavu trgovine, pa i ponudom izleta i degustacija »na licu mjesta«, u objektima čiji su proizvodi uključeni. Prisjećam poklona kojeg je svojevremeno tadašnji župan Stipe Zrilić dobio kao Južnomoravski paket u Brnu od njihovog župana, a koji je sadržavao set proizvoda koji su njihov zaštitni znak.

​Svjetska lekcija Eataly

​Eataly dolazi kao kovanica od eat(jesti) i Italy, odnosno - Jesti talijansko. Na prvom studijskom putovanju po osnivanju TZ Ravnih kotara, Kotarci su obišli jedan takav u Trstu. Najlakše bi je opisali kao ogromnu zgradu-trgovinu sred tršćanske luke, a u stvari splet raznih restorana, šankova za hranu i piće, pekara, maloprodajnih dijelova sa specijalizacijama i škole kuhanja. Možete šetati, slušati, kušati, kupovati ili brzinski nešto prezalogajiti (iako je hrana koja se sprema bazirana na slow foodu) ili sjesti na istinski slow food birajući broj sljedova.
Uglavnom i najkraće, ovo je poduzetnička priča Oscara Farinettia koji je 2007 otvorio prvi Eataly u Torinu, s idejom - stvoriti školu, tržnicu, stol za okupljanje: mjesto za učenje o hrani i, kroz hranu, o životu.
Trinaest godina kasnije, postoji 40 lokacija širom svijeta, od New Yorka, Tokya, do Milana ili Dubaija. Svaka trgovina slijedi izvornu filozofiju da je mjesto gdje ljudi mogu jesti, kupovati i učiti o dobroj hrani, a vlasnik je prije nego što je otvorio Eataly Torino, putovao je kroz 20 talijanskih regija kako bi pronašao najbolje lokalne proizvođače koji nude izvornu, dobru, čistu i poštenu hranu (od zračno sušene tjesteninu iz Gragnana i svježeg pesta Genovese iz Portofina, mozarelu od bivola iz Paestuma, vina iz nekoliko stotina čuvenih predjela, sir iz Parme, toskanske salame od veprovine, canole sa Sicilije,...). NIsmo čuveni kao talijanska kuhinja, već ovdje razmišljamo tek lokalno o Zadru, poslije možda o drugim najposjećenijim ovdašnjim turističkim punktovima. (D.M.)


Moguća paleta

​Paški sirevi, vrhunska vina, ekstradjevičansko maslinovo ulje, marinirani i dimljeni fileti brancina i podlanice, pršut od tune, slani i marinirani inćuni i srdele, pršut, šokol, panceta, džemovi i marmelade, Maraschino i Pelinkovac,.. med, sol i cvijet soli, suhe smokve, masline, otočki proizvodi, ovčiji sir u maslinovom ulju,...
​Pa priče: o liburnskom ulju, vezi bure i pršuta, paškoj ovci i siru, tisućljetna oda janjetini, peka, ražanj, brudet, Crljenak izvornik Zinfandela, o kaljskim ribarima, maraški i marschinu...., uz degustacije?!
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)