Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Goran Novak ulovio hamu tešku 6,5 kila

12.09.2020. 08:58


Kad su u četvrtak krenuli u ribolov s podvodnim puškama i s obale iz Savra na Dugom otoku zaronili u more, Vojko Frka i Goran Novak iz Sali ni slutili nisu što ih u dubini čeka.
– Goran je izronio s ogromnom hamom. Ni sam nije mogao vjerovati kakvog kapitalca je ulovio na svega pedesetak metara od obale i dubini od 15 metara. Kasnije smo ribu izvagali i ima 6,5 kilograma. Na ovome području nitko do sada nije ulovio toliku hamu, priča nam Saljanin Vojko Frka, koji je i sam u nekoliko navrata imao sreće. Nedavno je u mrežu ulovio gruga teškog čak 25 kilograma, a prije par godina podvodnom puškom, harpunom, hobotnicu od 10 kilograma.
– Rijetko da prođe dan, a da ne zaronim i ne pođem u ribe, ali kapitalci se rijetko love. Zato je to i poseban osjećaj kada se dogodi, kaže Frka te dodaje kako se u tom dijelu Jadrana, uz obalu Dugoga otoka, najviše nađe brancina, a otkriva i da je najteže uloviti škarpinu i kovača.
I dok se njegov prijatelj Goran, koji je prije dvije godine doselio u Sali, profesionalno bavi ribolovom s podvodnom puškom te od toga i živi, Vojku je to nešto što je za bodula normalno i usputno uz druge poslove.
– Ljeti se bavim ugostiteljstvom, a zimi građevinskim poslovima. Uz to, bavim se i poljoprivredom. Imam masline, a i sadimo povrće. Treba raditi svašta, kaže ovaj Saljanin dodajući kako je upravo u svestranosti tajna opstanka, odnosno života na otoku.
– Život na otoku ima svoje mane, ali i brojne prednosti. Može se lijepo živjeti, poručuje Frka.


"Rijetko da prođe dan, a da ne zaronim i ne pođem u ribe, ali kapitalci se rijetko love. Zato je to i poseban osjećaj kada se dogodi. Ovako veliku hamu nitko do sada nije ulovio u ovom prostoru.
Vojko Frka