Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako Zadar pomaže poduzetnike

12.09.2020. 09:53


Kako je hrvatska ovisnost o turizmu na oko 20% BDP-a iznimna, ona zadarska je i daleko veća, pa je pored Vlade i Zadar pregovarao o pomoći. Postignut je dogovor gradonačelnika Branka Dukića sa HGK Županijskom komorom Zadar i HOK Obrtničkom komorom ZD županije koje su predstavljali Denis Ikić i Stjepan Knežević.


Nastavak partnerstva u nevolji
– Dosadašnje gradske mjere smanjile su proračun za 30 milijuna kuna, a godina još traje, a čeka se i duga 2021, uz najavu ukidanja poreza na promet nekretnina i smanjenje stopa poreza na dohodak, što je oko 72 milijuna kuna. No, i nama je cilj održavanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta, kazao je Dukić.
U tom smislu idu prijedlozi za sjednicu Gradskog vijeća: U razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine Grad Zadar smanjuje zakupnine poslovnih prostora za 50% onima koji rade cijele godine i 25% ostalima. Tradicijski obrti oslobađaju se potpuno. Također od 1. listopada ove do 31. ožujka 2021. oslobodit će se plaćanja zakupa javne površine svi zakupci, a trebaju podmiriti obveze prema Gradu do 30. rujna.
Nova mjera je Program kreditiranja poduzetništva i obrtništva putem subvencioniranja kamata za održanje likvidnosti. Kreditna linija na raspolaganju je 3 godine s odgodom od 1 godine, a Grada će subvencionirati 1 postotni bod fiksno godišnje, a kreditni potencijal je 450 milijuna kuna (dakle Grad osigurava 4,5 milijuna kuna). Kroz Program kreditiranja poduzetništva i obrtništva putem subvencioniranja kamata kredita za investicije Grad Zadar osigurat će još 5 milijuna kuna, također s istom visinom godišnje subvencije.
Ikić i Knežević izrazili su zadovoljstvo, a Knežević, koji predstavlja obrt, gdje je ugostitelja i trgovaca najviše, a i najveći su zakupnici i korisnici javnih površina kaže:
– Smatram da će mjere pomoći obrtnicima i olakšati zadržavanje posla i zaposlenika. Znate da smo ovdje ljeti zarađivali za plaćati radnike zimi, a ovog ljeta takvih zarada nije bilo što je prijetilo otpuštanjem odnosno neisplatama plaća, a ove mjere će omogućiti zadržavanje dobrog dijela radnika. Jako sam zadovoljan time, a bilo bi idealno da ove mjere počnu već 1. rujna, retrogradno, ako je moguće, jer znamo da se tad posao drastično smanjio.