Kako Zadar pomaže poduzetnike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Od 1. listopada i Grad Zadar uvodi nove mjere potpore svojim obrtnicima i poduzetnicima zbog korona krize
Zadar smanjuje zakup poslovnog prostora za 50% onima koji rade cijelu godinu, i 25% ostalima, a javne površine neće naplaćivati
Vedran SITNICA
Nova mjera je Program kreditiranja poduzetništva i obrtništva putem subvencioniranja kamata za održanje likvidnosti

Kako je hrvatska ovisnost o turizmu na oko 20% BDP-a iznimna, ona zadarska je i daleko veća, pa je pored Vlade i Zadar pregovarao o pomoći. Postignut je dogovor gradonačelnika Branka Dukića sa HGK Županijskom komorom Zadar i HOK Obrtničkom komorom ZD županije koje su predstavljali Denis Ikić i Stjepan Knežević.

Nastavak partnerstva u nevolji

- Dosadašnje gradske mjere smanjile su proračun za 30 milijuna kuna, a godina još traje, a čeka se i duga 2021, uz najavu ukidanja poreza na promet nekretnina i smanjenje stopa poreza na dohodak, što je oko 72 milijuna kuna. No, i nama je cilj održavanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta, kazao je Dukić.
U tom smislu idu prijedlozi za sjednicu Gradskog vijeća: U razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine Grad Zadar smanjuje zakupnine poslovnih prostora za 50% onima koji rade cijele godine i 25% ostalima. Tradicijski obrti oslobađaju se potpuno. Također od 1. listopada ove do 31. ožujka 2021. oslobodit će se plaćanja zakupa javne površine svi zakupci, a trebaju podmiriti obveze prema Gradu do 30. rujna.
Nova mjera je Program kreditiranja poduzetništva i obrtništva putem subvencioniranja kamata za održanje likvidnosti. Kreditna linija na raspolaganju je 3 godine s odgodom od 1 godine, a Grada će subvencionirati 1 postotni bod fiksno godišnje, a kreditni potencijal je 450 milijuna kuna (dakle Grad osigurava 4,5 milijuna kuna). Kroz Program kreditiranja poduzetništva i obrtništva putem subvencioniranja kamata kredita za investicije Grad Zadar osigurat će još 5 milijuna kuna, također s istom visinom godišnje subvencije.
Ikić i Knežević izrazili su zadovoljstvo, a Knežević, koji predstavlja obrt, gdje je ugostitelja i trgovaca najviše, a i najveći su zakupnici i korisnici javnih površina kaže:
- Smatram da će mjere pomoći obrtnicima i olakšati zadržavanje posla i zaposlenika. Znate da smo ovdje ljeti zarađivali za plaćati radnike zimi, a ovog ljeta takvih zarada nije bilo što je prijetilo otpuštanjem odnosno neisplatama plaća, a ove mjere će omogućiti zadržavanje dobrog dijela radnika. Jako sam zadovoljan time, a bilo bi idealno da ove mjere počnu već 1. rujna, retrogradno, ako je moguće, jer znamo da se tad posao drastično smanjio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)