Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Knez: O korona sezoni će se još dugo godina pisati i pričati

12.09.2020. 09:13


Epidemiološka situacija u ovoljetnom turizmu u Gradu Biogradu na Moru donijela je novu realnost. U prvih osam mjeseci zabilježeno je preko 55 posto prošlogodišnjih turističkih noćenja i gotovo 50 posto lanjskih dolazaka turista, što pokazuje da se i unatoč pandemiji može imati dobra turistička sezona.
– S obzirom na okolnosti, to nisu loši rezultati, Najbolje rezultate bilježimo u srpnju i u kolovozu do preporuka nekih zemalja za ograničavanjem putovanja, kazala je Paulina Rogić koja zajedno s Nives Jeličić radi u Turističkom uredu TZ-a Grada Biograda na Moru.
Nautika i charter su zasigurno najsigurniji oblik odmora, međutim pandemija koronavirusa je itekako sudjelovala u poslovanju ovog turističkog sektora u Biogradu i na hrvatskom Jadranu.


Kraj sezone, Hrvatska u crvenom
– Turistički rujan je dobro počeo i da nismo kao država ušli u crveno, vjerujem da bismo imali i solidnu posezonu. Nedostaju nam tradicionalni rujanski gosti u hotelima, kampovima i kod privatnih iznajmljivača. Dakako i u biogradskim marinama, kad je charter u rujnu tradicionalno dobro rasprodan, rekla je Rogić.
U razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. kolovoza 2020. bilo je 91.640 dolazaka što je s obzirom na isto prošlogodišnje razdoblje kad je bilo 190.200 dolaska ostvarenje od 48,2 posto. U prvih osam ovogodišnjih mjeseci bilo je 634.548 noćenja, a kako je protekle godine bilo 1.139.132 noćenja ostvareno je 55,8 posto noćenja.
– To potvrđuje da smo našim najvjernijim gostima iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, BIH, Austrije, Mađarske, Italije i dalje ostali u vrhu destinacija koje odabiru za svoje godišnje odmore, bez obzira na zbivanja, na epidemiološku situaciju i mjere Stožera civilne zaštite RH, navodi Rogić.


Grad nautike i obiteljskog turizma
Ono što je također iznimno bitno za dugoročno pozicioniranje biogradske rivijere kao kvalitetne destinacije je da su ih ove godine posjetili i neki novi gosti, među njima i oni visoke platežne moći, koji su obično svoje odmore provodili u dalekim svjetskim destinacijama, koje zbog koronavirusa nisu mogli posjetiti ove godine.
– To je bila izvrsna prilika da se Biograd na Moru prezentira u najboljem svjetlu i da pokažemo kako i za te goste imamo vrlo atraktivnu ponudu, visoke kvalitete, rekao je gradonačelnik Ivan Knez, predsjednik biogradske Turističke zajednice.
Biograd na Moru, grad od oko 5.600 stanovnika, popularna je europska destinacija u centru Jadrana, grad nautike, obiteljskog turizma i, do koronakrize, spektakularnih događaja.
– Stariji su znali reći da je kraj ljeta kada padne prva kiša nakon Velike Gospe, dakle, 15. kolovoza, a ona u pravilu nije padala do rujna. Korona je izbrisala sva postojeća pravila, ljetna sezona 2020. nam je itekako pokazala, da ono što danas vrijedi, sutra više ne mora vrijediti, ističe Knez.
Mnoge obitelji su se vratile s odmora koji su provele u apartmanu, kući za odmor ili u nekoj mirnoj uvali na nekom od hrvatskih otoka i nisu se ni u jednom trenutku vidjeli izloženijima riziku zaraze nego kod kuće.




Nespektakularne priče
– Takve nespektakularne priče, međutim, rijetko završavaju u stranim medijima kad je u pitanju ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj, jer se svi bore da im turisti ostanu u vlastitoj zemlji i da tamo troše novac, tvrdi Knez.
U ovogodišnjem babljem ljetu, posebno rujnu, koji je po mnogima najljepši mjesec za odmor na Jadranu, nažalost, uživat ćemo uglavnom sami.
– Mogli smo i bolje, ali ne treba pametovati već treba biti realan i znati da je sve što je učinjeno ove godine puno više od onoga što je bilo tko u turističkom sektoru očekivao ovog proljeća. Sjetimo se propusnica, zatvorenih trgovina, ugostiteljskih objekata, zabrane okupljanja i svega ostaloga, podsjeća Knez zaključujući kako će se o korona sezoni 2020. još dugo godina pričati i pisati.


TIC i BioSfera Centar
Prije dva tjedna na ulazu u Poluotok otvoren je suvremeni Turistički informativni centar (TIC), kojeg će zajednički koristiti Turistička zajednica i Park prirode Vransko jezero.
– Projekt izgradnje suvremenog TIC-a za biogradsku Turističku zajednicu i PP Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU fondova. TIC će imati funkciju »turističke recepcije grada«, gdje će svaki turist i posjetitelj grada dobiti sve informacije o Gradu Biogradu, Parku prirode Vransko jezero i drugoj turističkoj ponudi ovog grada, poručio je Knez.
Oko 200 metara južnije od TIC-a, u tijeku je 11,3 milijuna vrijedan projekt BioSfera – Centar za održivi turizam gdje će se na jednom mjestu moći dobiti sve informacije o našim zaštićenim prirodnim parkovima. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, a partneri su Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja.


»Turistički rujan je dobro počeo i da nismo kao država ušli u crveno, vjerujem da bismo imali i solidnu posezonu. Nedostaju nam tradicionalni rujanski gosti u hotelima, kampovima i kod privatnih iznajmljivača. Dakako i u biogradskim marinama, kad je charter u rujnu tradicionalno dobro rasprodan«
Paulina ROGIĆ