Osnovna škola u Polači vratila se na nastavu uživo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
U ŠKOLSKIM KLUPAMA - Zadarski epidemiolozi odbacili im rizik za zarazu covidom-19
U Osnovnoj školi »Franka Lisice« u Polači i OŠ Privlaka zaražena je po jedna djelatnica. Za razliku od škole u Polači, u Privlaci je u samoizolaciji šestero učitelja i jedan razred učenika, te se u njoj od četvrtka nastava odvija online
Velimir BRKIĆ
Učenike i zaposlenike Osnovne škole Franka Lisice u Polači uznemirio je proboj koronavirusa i posljedice koje je to donijelo

Iako se u manje od tjedan dana koronavirus uspio probiti u dvije osnovne škole u Zadarskoj županiji, onu u Privlaci te onu u Polači i to putem zaraženih djelatnika škole, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković istaknuo je kako je za sada sve pod kontrolom, prate se i poštuju epidemiološke mjere HZJZ te se ponaša u skladu s naputcima što trenutačno još uvijek dobro funkcionira. Ističe kako Stožer nema namjeru uvođenja nekih novih ili postrožavanja postojećih mjera s obzirom da situacija, barem što se tiče škola, za sada nije alarmantna.

Nastojimo promptno djelovati

- U Osnovnoj školi »Franka Lisice« u Polači imali smo jednu pozitivnu djelatnicu na covid-19, te je škola u četvrtak samo zbog mjera predstrožnosti prešla na model C, odnosno online održavanja nastave. Sada je sve pod kontrolom. Kao što sam rekao, neizvjesno je što nas i djecu još sve čeka u ovoj sezoni, idemo dan po dan te ćemo u skladu sa situacijom djelovati na terenu i to promptno kako bi što je više moguće izbjegli potpuno pribjegavanje C modelu održavanja nastave, što zaista malo tko priželjkuje, naglasio je Vicković.
Pročelnik županijskog UO obrazovanje, kulturu i šport, Ivan Šimunić izvijestio nas je kako je Osnovna škola »Franko Lisica« iz Polače već u petak normalno nastavila s radom, odnosno s modela C, online nastave, opet se vratila na model A, kompletni povratak učenika u razredna odjeljenja.
- U srijedu, 9. rujna od službe za epidemiologiju HZJZ Zadar telefonskim putem smo obaviješteni kako je djelatnica Osnovne škole »Franka Lisice« iz Polače pozitivna na covid-19. Djelatnica je navela kako je u ponedjeljak, 7. rujna bila u prostorijama škole. Od strane epidemiologa preporučeno je da škola nastavi rad prema C modelu, odnosno online na jedan dan i to u četvrtak, dok se ne utvrde kontakti s djelatnicom. Nakon utvrđivanja kontakata škola je izvijestila Službu za epidemiologiju koja ih je u četvrtak, 10. rujna obavijestila kako nije potrebno nastaviti rad prema modelu C, a sukladno spomenutim uputama. Dakle, oni su analizirali cijelu situaciju te donijeli zaključak kako se od petka, 11. rujna nastava u toj školi može nastaviti realizirati prema modelu A, odnosno odbacili su potencijalni rizik za zdravlje kako učenika, tako i učitelja, odnosno profesora te ostalog nenastavnog osoblja ove škole, istaknuo je Šimunić dodajući kako je ovo bila mjera predstrožnosti i primjer fleksibilnog postupanja koji ćemo vrlo vjerojatno još sretati u ovoj iznimno izazovnoj školskoj godini.

Zaražena u samoizolaciji

Zaražena djelatnica škole sljedećih 14 dana provest će u samoizolaciji, dok testovi Službe za epidemiologiju HZJZ Zadar ne pokažu kako više ne predstavlja potencijalnu ugrozu za zdravlje drugih u svom okruženju.
Šimunić je rekao kako je svima bilo iznenađenje prvi proboj koronavirusa u Osnovnu školu u Privlaci, zbog čega su zaražena djelatnica, šestero djelatnika koji su bili s njom u kontaktu te jedan razred djece još uvijek u samoizolaciji, zbog čega je škola prešla na rad prema C modelu, online nastavu, ali smatra da se u vezi Osnovne škole »Franka Lisice« u Polači brzo reagiralo te se stoga odmah i nastavilo s redovnim školovanjem po A modelu, onom po kojem su djeca tamo gdje im je i mjesto, u razredu sa svojim prijateljima i nastavnicima.


»Prelazak na C model nastave u Osnovnoj školi »Franka Lisice« u Polači tijekom samo jednog nastavnog dana bila je mjera predstrožnosti i primjer fleksibilnog postupanja koji ćemo vrlo vjerojatno još sretati. Školovanjem po A modelu djeca su vraćena tamo gdje im je i mjesto, u razred sa svojim prijateljima i nastavnicima

Ivan Šimunić, županijski pročelnik za školstvo

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno