Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Romantični tjedan za pamćenje

12.09.2020. 10:47


Svaka situacija navodi na promišljanje i prilagođavanje postojećim okolnostima pa je tako bilo s manifestacijama koje je ranijih godina tradicionalno organizirala Turistička zajednica grada Nina. Predsjednik zajednice Emil Ćurko, ujedno gradonačelnik Grada Nina i direktorica Turističkog ureda dr. sc. Marija Dejanović, a sukladno dogovoru s lokalnim Stožerom, događaje su prilagodili COVID sezoni.
Uz suradnju s Udrugom šokolara, Ninska šokolijada bila je obilježena izložbenim štandom gdje je svaki turist tijekom vikenda mogao kupiti autohtoni Ninski šokol od registriranog proizvođača.


Priznanja najkreativnijima
Ovogodišnja Romantična noć, umjesto dva dana, trajala je cijeli tjedan te su u Romantičnom tjednu posjetitelji kraljevskog grada Nina mogli uživati u raznovrsnim romantičnim instalacijama po drevnom gradu. Nije bilo većih okupljanja, ali se romantika tijekom tjedna osjećala u zraku. Kao i proteklih godina u tu su se manifestaciju rado uključili ninski ugostitelji, trgovine i suvenirnice s dodatnim kićenjem vlastitih objekata, a Turistička zajednica je provela ocjenjivanje s posebno odabranim žirijem. Oni koji su se posebno potrudili dobili su priznanja. U kategoriji ugostiteljskih objekata dodijeljeno je priznanje gostionici ‘’Burela’’ za osvojeno prvo mjesto za najromantičnije ukrašenu terasu, a prvo mjesto podijelili su sa gostionicom ‘’Sokol’’ koji su visoko ocjenjeni je su s ukrasima stvorili najorginalniji i najkreativniji romantični ambijent. Drugo mjesto i priznanje za najromantičnije ukrašenu terasu pripalo je Burger & pizza baru »Mad Duck«. U kategoriji trgovina i suvenirnica prvo mjesto osvojila je trgovina slatkišima »Candy Treasure« za najromantičnije ukrašen objekt.
Povezano s Romantičnim tjednom u Najromantičnijoj destinaciji Europe – Ninu objavljen je fotonatječaj s pozivom na fotografiranje na posebno uređenim romantičnim točkama. Na fotonatječaj zainteresirani su se mogli javiti unutar Romantičnog tjedna. Posebno je sastavljen ocjenjivački žiri profesionalnih fotografa u sastavu Stipe Surać, Marin Gospić, Marin Stulić i Vedran Sitnica koji su odlučili da prvo mjesto pripada Kseniji i Dominiku Štroku, a drugo mjesto osvojili su: Sanja i Dragan Grbeša. Iako su fotografije bile amaterske ipak su zaslužile pažnju tim više što su gospođi i gospodinu Štroku to bile fotografije s njihovog vjenčanja. Kako romantično, zar ne? Nagrade za pobjednike osigurane su iz donacija članova Turističke zajednice, a donatori ovogodišnjeg Romantičnog tjedna bili su: suvenirnica Amor, Ohridski biseri, slastičarnica Grgur, suvenirnica Leo, te suvenirnica Hani.


Pješčana čarolija na plažama
Njima svakako velika zahvala jer u COVID sezoni svi su upućeni na štednju, a ovi vrijedni članovi su odlučili pomoći oko poklona u fotonatječaju.
Kako je već poznato, Festival pijeska – čarolija koja nastaje i nestaje, prilagodio se uvjetima i održan je krajem kolovoza na svim ninskim plažama: Ždrijacu, Kraljičinoj plaži, Bilotinjku, Prodorici i plaži Kampa Zaton gdje su svi kupači i posjetitelji koji inače koriste spomenute plaže na svom omiljenom mjestu napravili pješčane skulpture te fotografiju poslali na ocjenjivanje. Svim nagrađenima su osigurani poklon paketi Solane Nin, a prvonagrađena je obitelj Oltran. Graditeljsku tehniku primjenio je otac Kristijan, kćeri Paola, Zara i Mila dok je majka Maja dokumentirala pješčani uradak. Njima je dodatno napravljen personalizirani zidni plakat s njihovim pješčanim djelom i kćerima koje sjede u popularnom automobilu od pijeska, što je dodatno razveselilo obitelj kojoj ovo nije prva pobjeda na festivalima pijeska u Ninu.
Događanja koja su u Ninu vješto prilagođena COVID sezoni veselila su sudionike, a na isti način i organizatore, jer pravo je umijeće imati aktivnosti koje čuvaju zdravlje svih dionika – turista grada Nina.
Ana GLAVAN