Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko je vladao ovim korona ljetom i turističkim svijetom

12.09.2020. 09:46


Korona godina u turizmu Zadarske županije, u kojoj je ovdje zabilježen najmanji pad noćenja u odnosu na prošlu godinu u Hrvatskoj, podsjeća na jednu našu vinsku priču. Jedino zlato za vino sa londonskog Decantera ova županija ima za Korlat Syrah 2014..To je najgora vinogradarsko vinska godina ikad, jer je recimo u srpnju, u kojem se inače »ni tica na popiša«, 23 dana kišilo!? Pa se čovjek upita jesmo li u ovom komadu Hrvatske pretplaćeni na »kad nikog neće, nas krene i hoće«?!


Srpanj i kolovoz će biti skoro sve
Tijekom srpnja Hrvatska je zabilježila oko 2,5 milijuna dolazaka gostiju i 18,6 milijuna noćenja, što je 61% lanjskog prometa. Kolovoz je prema eVisitoru imao 2,7 milijuna dolazaka i 21 milijun noćenja, što je 64% noćenja lanjskog. Zbirno 5,2 milijuna dolazaka i 39,8 milijuna noćenja, odnosno 63 % lanjskih. Od 1.1. do 31.8. sa 6,8 milijuna dolazaka i 47,5 milijuna noćenja je 53% lanjskog fizičkog (gosti i noćenja) posla, ističu u HTZ-u. Potopom »u crveno«, koncem rujna, ništa bitno više nije očekivati do kraja godine,
Srpanj i kolovoz »privata« i kampova, Nijemaca, Slovenaca i domaćih
Vode domaćinstva (iznajmljivači) sa 27,3 milijuna noćenja ili 66% lanjskog. Kampovi (11,7 milijuna) su dohvatili 57%. Hoteli (9,9 milijuna) su na 44 %. Kako su iznajmljivači i kampovi i inače u ta dva mjeseca odrađivali lavovski dio svog posla, to kad se to raširi na godinu neće puno pasti, za razliku od hotela koji su tad ispod 25%. U noćenjima vode tržišta Njemačke (9,8 milijuna i 85% lanjskih), domaće (6,9 milijuna 90%), Slovenije (6,2 milijuna 86%). U fenomene spadaju Poljaci i kolovoz sa njihovih 2,2 milijuna noćenja ili 4% više nego lani?


Srpanj i kolovoz – brojčano istarski, postotkom zadarski
Najmoćniji su u ovogodišnjem zbiru srpnja i kolovoza, prema lanjskim brojkama noćenja Istra (16,6 milijuna), Kvarner (11,9 milijuna),Splitsko-dalmatinska (11,6 milijuna) i Zadarska županija (10,1 milijun) dosegli – Istra i Splitsko-dalmatinska 59% lanjskog, Kvarner je uhvatio vrhunskih 68% lanjskog srpnja i kolovoza, dok je Zadarska županija sa ovogodišnjih srpanjskih 3,5 i kolovoških 3,8 milijuna noćenja vrh države iznad 70% lanjskih noćenja?!




Predvodnici smo Mediterana?!
Direktor HTZ-a Kristjana Staničić kazao je da je Hrvatska prema ostvarenom ljetnom turističkom prometu predvodnica turizma na Mediteranu. Detaljniji podaci sređeni su sa srpnjem kada smo imali 50 %, za sedam mjeseci s 32 % lanjskih samo stranih dolazaka. Španjolska je na 25 % srpnja 28 %, od sedam lanjskih mjeseci; Portugal na 17% u samom srpnju; Cipar 12 % srpnja i 15% lanjske godine; Turska u srpnju na 14 %, a 22% za sedam mjeseci prema lanjskima. Podaci za Grčku, Francusku i Italiju se čekaju.
Vodeća hrvatska destinacija – Vir
Vodeće destinacije prema noćenjima ostvarenim tijekom srpnja i kolovoza bile su Vir (1,5 milijuna), Rovinj (1,3 milijuna), Medulin (1,1 milijun), Crikvenica i Poreč po milijun.


Staničić izabran za potpredsjednika European Travel Commisiona!
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izabran je za potpredsjednika European Travel Commisiona (ETC – Europska putnička komisija), najvažnijeg i najstarijeg turističkog udruženja u Europi sa 33 nacionalne organizacije i pridruženmi članovima. Hrvatska, po prvi puta od članstva 1997. godine, ima predstavnika u predsjedništvu !
Kristjan Staničić je zahvalio ocjenivši da je to priznanje kvaliteti rada HTZ-a, ali i Hrvatskoj koja se u pandemiji potvrdila najsigurnije destinacije na Mediteranu. Članicama ETC-a predstaviti će sustav eVisitor jer interes za kupnju ima nekoliko europskih turističkih organizacija.
Za predsjednika ETC-a izabran je Luis Araujo, predsjednik Nacionalne turističke direkcije Portugala.


Izborna skupština Turističke zajednice grada Zadra
Izborna skupština TZ-a Zadra pod predsjedanjem gradonačelnika Branka Dukića izabrala je članove Skupštine i Turističkog vijeća za iduće 4 godine.
Privatni smještaj s 51% udjela u noćenja dobio je člana vijeća Klaudija Grdovića koji vodi iznajmljivače pri HGK Zadar. Agencije će zastupati Mirjana Šarin, hotelijera, Jasna Čurković i Hrvoje Šestan, trgovine Mario Božulić, promet Slobodan Erslan, ugostitelje Dubravko Milin i kulturu Renato Švorinić.
Uz gradonačelnika Skupštinu čine: Klaudio Grdović, Grgo Peronja, Lozivka Župan – privatni iznajmljivači, Hrvoje Šestan – Hoteli Zadar, Danijela Stanić Halapija – Intermod.- hotel Pinija, Toni Šimac i Allen Barjašić – Borik, Lovre Lovrenčić i Goran Sremec – Punta Skala, Tomislav Fain – Terra Travel, Melita Surać – Spar Hrvatska, Dario Ćoza i Luka Ramić – Crodux derivati dva, Josip Klišmanić – Zračna luka Zadar, Miljenko Rajić – Agram Yachting, Branimir Peša – OTP banka, Ivan Rajić – Interigre, Ante Rados – Jadrolinija, Jelka Milošević – Beta.
U Skupštinu TZ-a Zadarske županije iz TZ Zadra idu Ivica Katić, Miljenko Rajić i Josip Đurin. Izmijenili su i dopuni i Programa rada s financijskim planom za 2020.