Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uskoro bi mogli krenuti i besplatni tečajevi stranih jezika za nezaposlene

12.09.2020. 12:10


S početkom školske godine, počinju upisi i u zadarsko Pučko otvoreno učilište koje je, podsjećamo, jedina javna ustanova osnovana još davne 1954. godine za obavljanje kulturne, prosvjetne, informativne i uslužne djelatnosti, a čiji je osnivač Grad Zadar te je najstarija i jedina ustanova u društvenom vlasništvu u Zadarskoj Županiji, koja se bavi cjeloživotnim obrazovanjem djece i odraslih. Tako je i ove godine, upisi za mnogobrojne tečajeve i edukacije počeli su 1. rujna.
– Trenutačno jako puno radimo na svim programima koji su vezani uz projekte Europske unije. Trenutačno nam je u fokusu program EU-a pod nazivom »Zaželi«. Već je oformljena i s tečajem je krenula prva skupina od 12 žena. Dakle, riječ je verificiranom tečaju koji se upisuje u radnu knjižicu kao zanimanje i to za gerontodomaćicu ili njegovateljicu. Interes je doista velik jer su za tečaj osigurana sredstva, a namjenjen je teško zapošljivoj dobnoj skupini žena od 50 i više godina, liječenim ovisnicama i slično. Resorno Ministarstvo izdalo je dopusnice da se ti tečajevi mogu organizirati i u drugim mjestima diljem županije, kao što su Bibinje, ali i na našim otocima kao što su Preko i Kali na otoku Ugljanu, objasnila je dugogodišnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Zadru Jagoda Gluščević.


Zahvaljujući tečaju uspjeli naći posao
Iako »dama u godinama«, ova ustanova neprestano prati moderne trendove i što je najvažnije potrebe tržišta rada, pa je tako od prošle jeseni uz mnoge obrazovne programe za djecu i odrasle uvela još jedan vrlo važan, a čini se uskoro i nezaobilazan program, a to je – voditelj EU projekata kojeg je lani uspješno završilo deset polaznika, mahom mladih ljudi. Kako je otkrila Gluščević, neki od njih su zbog ove dodatne edukacije uspjeli naći posao. Upravo su u tijeku upisi za ovaj vrijedan tečaj.
– Radi se dakle, o relativno novom programu obrazovanja za odrasle kojeg smo prvi put uveli lani. Kao što znate, predavači su renomirani stručnjaci koji se ovim bave i kojima je to na neki način uža specijalnost. Posebnost ovog programa za razliku od svih ostalih, jest da je jedan od preduvjeta da polaznik mora imati najmanje završeno prvostupničko obrazovanje. U sklopu ove edukacije, polaznici uče sve o EU fondovima, kako se provode, na koji način uspješno aplicirati s projektima, što je sve za to potrebno, od prvog papira pa dalje, dodala je Gluščević.
Naglasila je kako od ove jeseni ima još jedna vrlo značajna novost, a to je da Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, preko Zavoda za zapošljavanje financira tečajeve stranih jezika odnosno, tečajevi su besplatni, besplatan je i prijevoz ukoliko netko stanuje izvan Zadra, a želi ga pohađati i još dobije i naknadu za pohađanje tečaja. Polaznici mogu birati između engleskog, talijanskog i njemačkog jezika. Zadarsko Pučko otvoreno učilište javilo se na natječaj za ovu priču i ovih dana očekuju odgovor.


Malo umirovljenika jer nemaju novaca
Pučko otvoreno učilište, također, od lani je počelo s još jednim novim programom, a to je edukacija za barmena. Prema riječima ravnateljice Gluščević, već nekoliko posljednjih godina pokazalo se da postoji velika potreba za ovim programom odnosno, svojevrsnom – subspecijalizacijom.
– I u ovom je slučaju interes uvijek solidan. Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata, konobari i oni koji već rade ili su pak, nezaposleni, žele se obrazovati za ovo zanimanje i dobiti verificirani certifikat koji će im zasigurno olakšati zapošljavanje. Osim toga, uvijek je lijepo i korisno stjecati nova znanja i vještine jer i naša je svrha i cilj – cjeloživotno učenje, naglasila je Gluščević. Prema njezinim riječima, općenito, polaznici se pri upisu određenog programa vode različitim motivima, pa tako neki žele zadržati posao dodatnim stručnim usavršavanjem, ili pak žele dobiti novi posao, za koji im treba osposobljavnje odnosno, prekvalifikacija, a polaznici su ipak, najčešće osobe mlađe ili srednje životne dobi, dok je starijih polaznika kao što su umirovljenici vrlo malo. Ali, kako je dodala Gluščević, to ne znači da ne postoji interes umirovljenika, osobito za strane jezike. Nažalost, s obzirom na to kolike su hrvatske mirovine, velika većina luksuz učenja jezika sebi ne može priuštiti.
– Bilo bi svakako lijepo i poželjno da neki od europskih projekata bude osmišljen i za stariju populaciju, posebno kad je u pitanju učenje stranih jezika jer bi zainteresiranih sigurno bilo, zaključila je Gluščević.




I verificirani tečaj za krojačicu
Inače, na ovom učilištu godinama se nude i brojni tečajevi osposobljavanja za razne ugostiteljske poslove poput kuhar/ica za jednostavna jela, slastičar/ka za jednostavne slastice, jednostavnih poslova u zanimanju konobar/ica, priprematelj/ica koktela, priprematelj/ica pizza i bureka, te jednostavnih poslova u zanimanju pekara/ica.
Polaznici se mogu stručno osposobiti i za poslove aranžer/ka cvijeća, zaštitar/ka, čuvar/ica, pomoćnik/ica u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, računalnih operater/ka, maser/ka, njegovatelj/ica, gerontodomaćin/ica, sobar/ica, vinogradar/ka, vinar/ka, maslinar/ka, kao i jednostavnih poslova u zanimanju vrtlar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju zidar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju fasader/ka, te jednostavnih poslova u zanimanju tesar/ica.
Također, polaznici se mogu dodatno usavršiti u zanimanjima maser/ki s gurmanskim pripravcima u wellnessu, voditelj/ica wellnessa s gurmanskim pripravcima, te slastičar/ka specijalist nacionalnih slastica.
Tu je i verificirani tečaj za krojenje i šivanje, zanimanje za koje se od sada može dobiti certifikat koji se unosi u radnu knjižicu, a koje je do sada bilo u kategoriji hobija.


O programu Zaželi
Program zapošljavanja žena Zaželi srž je Europskog socijalnog fonda kroz koji se zapošljavaju žene u ruralnim krajevima niže razine obrazovanja koje je teže integrirati na tržište.
Na natječaj Zaželi sa svojim se projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne, regionalne samouprave i neprofitne organizacije. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na ovome projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne, regionalne samouprave, pravne osobe vjerskih zajednica kao i ustanove.


»Trenutačno nam je u fokusu program EU-a pod nazivom Zaželi. Već je oformljena i s tečajem je krenula prva skupina od 12 žena. Dakle, riječ je verificiranom tečaju koji se upisuje u radnu knjižicu kao zanimanje i to za gerontodomaćicu ili njegovateljicu«
Jagoda GLUŠČEVIĆ