Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Letinić: Odštete logorašima ili tužba na Europskom sudu

Autor: Nives Rogoznica

11.10.2008. 22:00
Letinić: Odštete logorašima ili tužba na Europskom sudu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zatražili smo za svakog logoraša obeštećenje u vrijednosti od 30.000 eura. Podnijeli smo Prijedlog zakona o civilnim žrtvama II. svjetskog rata i ratnog nasilja i on se od 2003. nalazi u Uredu za ljudska prava. Ova trakavica oko našeg slučaja je prevršila svaku mjeru i puna nam je kapa svega, stoji u priopćenju koje je novinarima podijelio Letinić
Članovi Udruge za civilne stradalnike II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941. – 1945. spremni su odštetu za dane provedene u logorima tražiti i pred Europskim sudom za ljudska prava.
Kazao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik udruge Neven Ivan Letinić, napominjući kako bivši logoraši od 2003. godine traže da Republika Hrvatska riješi pitanje odšteta, a zahtjev su podnijeli i talijanskim vlastima. Riječ je o obeštećenjima za boravak u fašističkom koncentracijskom logoru na Molatu i izbjegličkom logoru u El Shattu.
– Zatražili smo za svakog logoraša obeštećenje u vrijednosti od 30.000 eura. Podnijeli smo Prijedlog zakona o civilnim žrtvama II. svjetskog rata i ratnog nasilja i on se od 2003. nalazi u Uredu za ljudska prava kod predstojnika Ureda Luke Mađerića, koji je s radnom skupinom zaduženom za ovu problematiku održao sedam sastanaka. Posljednji je održan 28. lipnja 2006. godine, a dalje od toga nije se maknulo ni koraka. Ova trakavica oko našeg slučaja je prevršila svaku mjeru i puna nam je kapa svega, stoji u priopćenju koje je novinarima podijelio Letinić, dodajući kako će udruga uputiti ultimatum predsjedniku države Stjepanu Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjedniku Sabora Luki Bebiću u kojem će tražiti hitno uvrštavanje spomenutog zakona u saborsku proceduru. U suprotnom, tužit će Republiku Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava.
– Njemačka i Italija svojim su državljanima isplatile obeštećanja za patnje pretrpljene u logorima. Logoraše su isplatile i Albanija, Etiopija i Grčka, a isto je učinila i Slovenija. Po toj logici, može i Hrvatska, poručio je Letinić.
Na upit surađuje li po pitanju ostvarenja prava na odštetu s Udrugom antifašista i antifašističih boraca Zadarske županije, Letinić je odgovorio kako su oni civilni stradalnici i kako “s njima nemaju ništa”.
U Udruzi za civilne stradalnike II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941. – 1945. imaju i primjedbe na organizaciju 65. obljetnice ukinuća logora na Molatu održane 7. rujna.
– Za tu svečanost naša je udruga dobila pozivnicu od strane organizatora, odnosno Gradskog poglavarstva potpisanu od strane dogradonačelnika dr. Rade Škarice, ali nismo bili zastupljeni u programu, niti su govornici na svečanosti i jednom riječju spomenuli našu udrugu. Nas koji smo inicijatori i autori tog programa, nisu uopće spomenuli nego su nastojali kititi se tuđim perjem. Treba znati da smo mi krovna udruga za sve logoraše i izbjeglice iz svih 17 logora koliko ih je bilo tijekom II. svjetskog rata, posebno u Italiji, te logoru El Shatt na Sinajskom poluotoku, kazao je Letinić zamjerajući što organizator, koji je surađivao s Udrugom logoraša antifašista talijanskog koncentracijskog logora Molat, nije surađivao i s Udrugom za civilne stradalnike II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941. – 1945.
Članica udruge Ružica Vojković dodala je kako je bilo potrebno da obje udruge sjednu za stol s predstavnicima gradskih vlasti koje su organizirale obilježavanje obljetnice.