Lirska "Ispovijed duše"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
nenad_pesa
Sebastian GOVORČIN
Autor Nenad Peša i njegov poetski prvijenac

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u petak je predstavljena zbirka pjesama, prvijenac Nenada Peše. Zbirku pod naslovom "Ispovijed duše" prvotno su trebali predstaviti prof. Ante Peša i prof. Marko Vasilj, no umjesto Vasilja gostovao je prof. Ivica Antić.

S obzirom da je izdavač zbirke Matica hrvatska, ogranak Nin, promociju je vodio Šime Ljubičić. Istaknuo je kako je, kad se radi o Nenadu Peši, riječ o trećem pjesniku iz Zatona.

Ante Peša napomenuo je kako je autor svoja prva literarna saznanja dobio u strukovnoj, tehničkoj školi, te je jedan od inih koji su se na području literature istakli. Kao drugu zanimljivost recenzent navodi studij ekonomije i bankarstvo za koja je Nenad dobio brojna priznja. Istaknuo je kako je Nenad Peša ujutro prozaista, budući da slaže brojke, kroji rješenja..., a poslijepodne je pjesnik, budući da slaže rimu.

"Ispovijed je otvoreno i iskreno iskazivanje doživljaja, uspomena, iluzija. Dakle, skup riječi "ispovijed duše" adekvatno odražava i motiviku i sadržaj zbirke.

A temeljni motiv Nenadovih pjesama je ljubav koja pronalazi nadahnuće u pjesnikovoj intimi, u njegovim osjećajima i proživljavanjima. Ljubav je univerzalna i vječna tema pjesništva uopće. Nenad u lirskim izljevima razotkriva svoje preokupacije i emocije", piše Ante Peša, među ostalim, u svojoj recenziji. Istaknuo je kako "Ljubav u Nenadovim pjesmama nije erotizam, putenost, lascivnost."

Prof. Marko Vsilj u svojoj recenziji, među ostalim, piše: "Pred nama je poetski prvijenac Nenada Peše - Ispovijed duše. Naslov određuje nutrinu njegova stiha, putovanje njegovih misli i titraj njegova srca. On piše ljubavnu poeziju, s malom dozom erotike u nekima od svojih pjesama, koja je uskraćena za kitnjastu pjesničku metaforu, ali sadrži nešto drugo: iznimnu poetsku iskrenost, neki kutak u koji kao da nas sve nehotimice zavlači. Kao da piše samo sebi, a vješto nas uvlači u svoju pjesničku paučinastu intimu i polako nas osvaja ritmom osmerca i deseterca, ugodnim odnosom prema svojoj ljubavi, gdje, i kada je gubi, ne plače, nema nekakva cmizdrava vapaja, već čuva dostojanstvo razgovara sa svojom dragom. Njegova je ljubav njegova vlastita ogrlica oko vrata i srca, koja ga bolno i polako steže u bolan grč, jer bubi ljubav, ali on ne plače, pa mu je poezija krhka, pjevna lirika."

Predstavljanje prvijenca Nenada Peše, pred punom Multimedijalnom dvoranom GKZD, uveličao je nastup Tomislava Pehara i Maria Petanija iz klape Kontrada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno