Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mladi salezijanci u duhu don Ivana Bosca

Autor: Marija Ćurko

11.10.2009. 22:00
Mladi salezijanci u duhu don Ivana Bosca

Foto: Adam VIDAS



Don Zdenko Dundović je mladima poželio Duha Božjega kako bi rasli u ljubavi prema Bogu i jedni prema drugima. On je i pozvao sudionike na Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zadru, od 8. do 9. svibnja sljedeće godine


U subotu 10. i nedjelju 11. listopada u svetištu Majke Božje Loretske u Arbanasima u Zadru održan je nacionalni susret salezijanske mladeži koji je okupio mlade iz Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Žepča u BiH-a, Sirača i Čabra. Također, susretu je nazočio i predstavnik pokreta salezijanske mladeži iz Italije, predstavnik salezijanske mladeži iz Francuske, koji je doputovao iz Pariza, podrijetlom Indijac te jedan animator iz Italije. Oni su nam u kratkom razgovoru prenijeli svoja iskustva duhovnog rasta u salezijanskoj zajednici. Sveukupno se okupilo oko 300 mladih koji su aktivni u svojim župama, bilo kao animatori u oratorijima, ili na koji drugi način. Zanimljivo je spomenuti da je župa Arbanasi jedina salezijanska župa u Zadarskoj nadbiskupiji. Cilj susreta je da se mladi iz salezijanskih zajednica kroz formativni i zabavni program bolje upoznaju, povežu i osjete salezijansku karizmu. Ovakav susret je prvi put održan u Arbanasima, a u Hrvatskoj su se više puta odvijali u različitim gradovima. Iz Zadra je nazočilo oko 25 sudionika, od kojih su srednjoškolci i nekoliko studenata. Za pet godina se planira ponovno organizirati ovakav susret u Zadru, rekao nam je don Ivan Šibalić dodajući kako će se iduće godine održati u Zagrebu.
– Moja očekivanja održavanja ovakvog susreta su jako velika, zato što je zajednica u Zadru okupila dovoljno mladih koji su dočekali i druge sudionike i s njima podijelili radost osobnog susreta i života s Kristom. Nadam se da ćemo svi zajedno u duhu don Bosca slaviti Isusa i biti njegovi svjedoci, kazala je Antonija Klobučar, nacionalna predstavnica pokreta salezijanske mladeži i animatorica iz Zagreba.
 Mlade je na početku susreta najprije pozdravio don Ivan Šibalić. Potom je govorila Antonija Klobučar pa don Zdenko Dundović, povjerenik za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije te don Josip Bunić, ravnatelj zadarske salezijanske zajednice.   
– Ono što bih volio da se dogodi od ovog susreta jest da kad odete svojim kućama, budete sretni i zadovoljni, poručio je mladima don Ivan Šibalić.
– Mi smo mladi kao “žila kucavica” kao pokret koji će održati kršćanstvo u Europi, kao i dalje gdje salezijanci djeluju. Budite hrabri svjedoci Isusa Krista gdje god bili, u školi, na fakultetu, itd., da zaista pokažete da ste dio kršćanske i salezijanske obitelji kroz duh svetog Ivana Bosca. Bog će vas kroz zajedništvo i druženje ohrabriti i pokazati put gdje ste poslani, govorila je Antonija Klobučar.
Don Zdenko Dundović je mladima poželio Duha Božjega kako bi rasli u ljubavi prema Bogu i jedni prema drugima. On je i pozvao sudionike na Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zadru, od 8. do 9. svibnja sljedeće godine.
 Župnik Arbanasa don Josip Bunić upoznao je mlade s poviješću Arbanasa te dolaskom i djelovanjem salezijanaca na ovom području. Salezijanci su došli u zadarske Arbanase 1949. godine. Pozvani ste biti svjedoci Isusa Krista u svom životu i djelovanju, istaknuo je don Josip Bunić zahvalivši se svima onima koji su doprinijeli organizaciji susreta.