Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na kolegiju Rektora razgovarali o “aferi Nižić”

Autor: Suzana Bandić

11.10.2009. 22:00
Na kolegiju Rektora razgovarali o “aferi Nižić”


Jučer je na zadarskom Sveučilištu u Zadru održan redovni kolegija rektora, a kako neslužbeno doznajemo, razgovaralo se o slučaju profesora Živka Nižića i studentice Ave Karabatić, koji je ovih dana bio udarna vijest svih medija, kako lokalnih, tako i onih nacionalnih.
Sveučilište se službeno o toj aferi još uvijek nije oglasilo, a sve što se može iz šturih izjava glasnogovornice Elije Vrsaljko doznati je kako to neće ni učiniti dok istraga ne bude okončana te utvrđene činjenice koje su dovele do ove, za Sveučilište vrlo neugodne situacije.
Javnost je podijeljena u ovom slučaju, a policija ističe kako je profesor Nižić žrtva. No, unatoč tome, ostaje pitanje morala pa čak i mobbinga s obzirom na odnos profesor-student. Studentica tvrdi kako su poruke koje joj je slao bile lascivna sadržaja, a sam profesor o njihovom se sadržaju nije htio očitovati.
Osim ove afere, zadarsko je Sveučilište prije devet godina uzdrmala ona u slučaju profesora Stjepana Blažanovića koji je 2004. godine, a nakon što je 170 studentica potpisalo peticiju, osuđen zbog seksualnog uznemiravanja svojih studentica na Odjelu kroatistike. On je tada suspendiran, ali uredno prima plaću što iz Sveučilišta pravdaju činjenicom da nikada od suda nisu dobili Blažanovićevu pravomoćnu presudu.
Treća afera koja je također poprimila nacionalne razmjere veže se uz ime profesora Miroslava Granića s Odjela za povijest. Studenti su se pobunili protiv njega zbog uznemiravanja po različitim osnovama. Senat ga je, podsjetimo, najprije suspendirao, a onda je s Odjela za povijest prebačen u jedan od sveučilišnih centara.