Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na predstavama lutkara gotovo 9 tisuća gledatelja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

11.10.2009. 22:00
Na predstavama lutkara gotovo 9 tisuća gledatelja

Foto: Adam VIDAS



Nova zgrada zadarskog Kazališta lutaka, gradila se i uređivala u tri faze, od kojih su dvije završene. Naime, svi radovi vezani uz gradnju i uređenje okoliša su završeni, izvršena je primopredaja cjelokupnog objekta, no još uvijek se uređuje dvorana
Nakon što je u srpnju Kazališno vijeće Kazališta lutaka Zadar prihvatilo izvješće ravnateljice o polugodišnjem programskom radu zadarskog Kazališta lutaka, sutra će to učiniti i Županijska skupština. Riječ je o izvješću o radu od siječnja do lipnja ove godine, dakle, razdoblju u kojemu je zadarsko Kazalište lutaka realiziralo planirani polugodišnji program i to sukladno zadanoj dinamici.
Inače, zadarsko Kazalište lutaka osnovano je 1952. godine. U 55 godina svoga djelovanja izvedeno je više od 250 naslova domaćih i stranih autora, a predstave Kazališta lutaka Zadar obišle su brojne festivale u Hrvatskoj i inozemstvu. Nova zgrada zadarskog Kazališta lutaka, gradila se i uređivala u tri faze, od kojih su dvije završene. Naime, svi radovi vezani za gradnju i uređenje okoliša su završeni, izvršena je primopredaja cjelokupnog objekta, no još uvijek je u tijeku samo uređenje dvorane. Kao osnovni problem se ističe povezivanje svih radova (elektro, termo, klima i dr. instalacija radi konkretnog opsluživanja sustava scenske mehanizacije i svih ostalih sustava) u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu radi konkretnog opsluživanja sustava scenske mehanizacije i svih ostalih sustava. Iz tog razloga još nije poznato kada će ovaj projekt biti konačno i završen.
U prvih šest mjeseci ove godine, od siječnja do lipnja, zadarsko Kazalište lutaka nastavilo je sa svojim djelatnostima: izvođenjem predstava u matičnoj kući i po Zadarskoj županiji, premijernim predstavama i obnovom repertoara te gostovanjima i festivalima.
Zadarsko kazalište lutaka u prvoj polovini ove godine odigralo je 12 naslova i 86 predstava, među kojima su: Božićna priča, Mačak u čizmama, Robinzon, Koliko je duga priča, Čarobnjak iz Oza, Poštarska bajka, Avantura Čupija i Mupija, Tri praščića, Mali dinosaur, Regoč, Psić koji nije znao lajati… U dvorani Jazine i scenskom prostoru Sv. Dominika, od siječnja do lipnja ove godine, odigrano je 66 predstava koje je posjetilo 5.122 gledatelja. Što se tiče predstava na terenu, uključujući i gostovanja izvan Zadra, njih je pogledalo 3.675 gledatelja.
Vezano za premijerne predstave i obnove repertoara, treba istaknuti predstave Robinzon i Koliko je duga jedna priča. Od siječnja do lipnja obnovljene su predstave Poštarska bajka, Postojani kositreni vojnik i Postolar i vrag.
Što se tiče gostovanja i festivala, u prvih šest mjeseci ove godine zadarsko Kazalište lutaka sudjelovalo je na Vukovarskom lutkarskom proljeću s predstavom Čarobnjak iz Oza, Susretu lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku s predstavom Regoč te Međunarodnom dječjem festivalu s predstavom Čarobnjak iz Oza.
Predstava Regoč na Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske dobila je tri nagrade: Povelju HAZU za njegovanje hrvatske književne riječi u kazalištu, nagradu Ivi Nižiću za najbolje oblikovanje svjetla i nagradu Tamari Obrovac za najbolju scensku glazbu.