Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nedostaje još samo konstanta

Autor: Zlatko Horvat

11.10.2009. 22:00
Nedostaje još samo konstanta

Foto: AP



Zadržim li ovu razinu na idućim turnirima, definitivno imam šansu ući u Top 10 – kaže Čilić
Još je 39 dana preostalo do početka ATP finala, nekad Masters Cupa, Mastersa ili Svjetskog prvenstva. Imena su se mijenjala, gradovi domaćini također (Tokio, Pariz, Barcelona, Boston, Melbourne, Stockholm, Houston, New York, Frankfurt, Hannover, Lisabon, Sydney, Houston i Šangaj). Došao je red na London i O2 arenu, u kojoj će se igrati četiri iduća izdanja. Za završni turnir osmorice najboljih igrača sezone pet je sigurnih sudionika, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Đoković i Juan Martin del Potro. Andy Roddick ima dobru bodovnu zalihu ispred pratnje, finalist ovogodišnjeg Wimbledona je praktički šesti putnik, dok Fernando Verdasco i Fernando Gonzalez za sada zaključuju listu putnika. No, iza njih je prilična gužva, a među kandidatima za put u London je, poslije finala Pekinga, i Marin Čilić. Hrvatski tenisač je trenutačno na 12. mjestu po bodovima za ovu sezonu. Finale Pekinga Čiliću je donijelo i izjednačenje plasmana karijere, 13. poziciju na ATP ljestvici.
– Pobjede nad Nadalom i Davidenkom nešto su nevjerojatno za mene. Bio je to sjajan tjedan, odigrao sam možda i najbolji tenis u životu. Zadržim li ovu razinu na idućim turnirima, definitivno imam šansu ući u Top 10. Pokušat ću zadržati ovu formu i kroz ovaj tjedan u Šangaju. Bit ću spreman i svjež za novi izazov – kaže Marin Čilić, najmlađi igrač u ždrijebu Šangaja,kojeg danas u prvom kolu čeka dvoboj s Tomašom Berdychom. Prigoda je to za uzvrat za poraz prvoga dana polufinala Davis Cupa protiv Češke u Poreču.
Šangaj i Pariz (Bercy) su turniri koji imaju posebnu važnost budući da ulaze u zbroj bodova, bez obzira na plasman. Pobjedniku će pripasti tisuću bodova, finalistu 600, polufinalistima 360, četvrtfinalistima 180… Svejedno, ostaje žal za pekinškom krunom, koja bi donijela dodatnih 200 bodova.
– Đoković je predobro igrao s osnovne crte. Nisam najbolje servirao, izgubiti pet puta početni udarac u dva seta je malo previše. Trebao sam gurnuti meč u treći set, triput sam imao “break” prednosti, dvaput sam servirao za set. No, u važnim trenucima Novak mi nije dao ništa, sve je trebalo zaraditi.
Juan Martin del Potro i Marin Čilić predvodnici su jedne nove generacije, koja se vraća napadačkom tenisu. Nikad nećemo saznati što bi se dogodilo da je Marin iskoristio set i 3:1 u četvrtfinalu US Opena. Del Potro je dobio 17 od preostalih 20 gemova i otišao do prvog Grand Slam naslova. Imao je Marin još takvih bljeskova, ali i padova u svojim utakmicama. Konstanta u meču, ali i tijekom sezone, karika je koja mu je nedostajala. U Pekingu je Čilić prvi povezao dvije pobjede nad Top 10 igračima, napravio taj značajan iskorak.
– Posložio sam neke stvari u igri. Protiv Nadala nisam dozvolio taj pad, iako je Španjolac zaprijetio. Od početka do kraja držao sam se svojega plana. Ključna je stvar držati visoku razinu igre kroz sezonu, najbolji tenisači svijeta čine upravo to. Ove sezone bilo je dobrih, ali i loših stvari. Pokušat ću se što duže držati onih dobrih, radit ću na tome pa ćemo vidjeti što će se iz toga izroditi – kaže Čilić.


Karlović ispao


Ivo Karlović upao je u crnu rupu, doživijevši je peti poraz zaredom. U prvom kolu premijernog Masters 1000 turnira u Šangaju Karlovića je sa 3:6, 7:6 (4), 6:3 svladao Amerikanac James Blake, koji je izborio drugi dvoboj u tjedan dana sa Rafaelom Nadalom. Španjolac je bio bolji u Pekingu, ali Blake pamti pobjedu nad Nadalom upravo u Šangaju, na Masters Cupu prije tri godine, kada je igrao finale. Drugi meč zaredom Karlović je zaredom zabio 27 asova, ali ishod je bio isti. Zapravo, u pet poraza zabio je 177 asova, ali sve druge više nije na pravoj razini, pogotovo samopouzdanje. Blake je strpljivo čekao drugi servis Karlovića (38 posto osvojenih poena) i potom radio štetu. Ovaj poraz koštat će Karlovića i pada za desetak mjesta na ATP ljestvici budući da mu otpada 250 bodova za prošlogodišnje četvrtfinale Madrida. Usput, Ivan Ljubičić je 37. na novoj ATP ljestvici uz skok od osam mjesta. Antonio Veić (202.) i Nikola Mektić (344.) upisuju plasmane karijere.




 


Martić u glavnom turniru


Petra Martić prošla je kvalifikacije WTA turnira u Linzu, što nije uspjelo Karolini Šprem.
Justine Henin, 27-godišnja Belgijanka, dobila je pozivnicu za Australian open. Bivša prva tenisačica svijeta i pobjednica Melbournea 2004. godine, vlasnica sedam Grand Slam naslova, prošlog je mjeseca najavila povratak na teniske terene iduće sezone. Prvi turnir koji će odigrati vjerojatno će biti Brisbane, koji počinje 3. siječnja 2010. godine.
Rezultati 3. kola kvalifikacija Linza: Gehrlein (Nje) – Šprem 6:4, 6:3, Martić – Hofmanova (Aut) 6:3, 6:0.