Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Peticijom protiv smrada

Autor:

11.10.2009. 22:00
Peticijom protiv smrada

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako se ništa ne promijeni u skoro vrijeme mi ćemo tužiti Grad Zadar i Odvodnju. Ako treba i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, tvrde stanari
Predstavnici stanara Smiljevca predali su u Grad Zadar peticiju s preko 1.000 potpisa u kojoj traže hitno rješavanje problema smrada koji se širi od uređaja za pročišćavanje otpadnih voda “Centar”. Nakon toga imali su sastanak s dogradonačelnicima Zadra Darkom Kasapom i Draženom Grgurevićem, direktorom Odvodnje Zadar Grgom Peronjom i predstavnikom, njemačke tvrtke koja je izgradila postrojenje.
– Nepodnošljivi smrad širi se skroz do Bulevara. Ljudi koji imaju problema s dišnim organima preko noći se voze na hitnu pomoć, djeca kašlju. Nas stanare nitko nije obavijestio što će se tu nalaziti. Prvo nam se obećavalo da će tu biti sadržaji za djecu, igrališta i parkovi. Mi nemamo ništa protiv što je to sada napravljeno, ali se mora spriječiti taj smrad. Ako ne može onda ili oni idu van ili mi, treće rješenje ne postoji, kaže Zvonko Knežević i dodaje:
– Od naše zadnjeg prosvjeda ništa nije poduzeto. Amonijak i fekalije dalje smrde. Oni govore o svojim analizama, a naša analiza se provodi kroz naša pluća i nos. Grad i Odvodnja nam moraju dugoročno garantirati da nas rad pročišćivača narušavati naše zdravlje i gušiti.
Na sastanku između stanovnika i odgovornih osoba dogovoreno je da će se prvo upotrebom kemikalija sanirati postojeće stanje, a ako to ne bude dovoljno ugradit će se dodatna oprema, kako kažu u Gradu Zadru.
– Ako se ništa ne promijeni u skoro vrijeme mi ćemo tužiti Grad Zadar i Odvodnju. Ako treba i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, najavljuje iduće poteze stanovnika ovog dijela Zadra Joso Ninčević.