Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sedam godina nije vidio Pakoštane

Autor: Velimir Brkić

11.10.2009. 22:00
Sedam godina nije vidio Pakoštane

Foto: Adam VIDAS



U povodu 54. rođendana najpoznatijem hrvatskom uzniku rođendanske čestitke i brzojave podrške poslali su njegovi prijatelji, suborci i udruge proizašle iz Domovinskog rata
Hrvatski general i haški optuženik Ante Gotovina jučer je proslavio svoj 54. rođendan. I ovaj je, nažalost, dočekao u Haagu, odnosno u scheveningenskom zatvoru. Hrvatska je uvjerena u njegovu nevinost, a isto će, nadaju se svi, potvrditi i oslobađajuća presuda koja će najvjerojatnije biti obznanjena do Uskrsa iduće godine.
Iako je po tužiteljstvu Gotovina u zločinačkom pothvatu nad srpskim stanovništvom u vrijeme Oluje sudjelovao planiranjem i zapovijedanjem neselektivnog granatiranja Knina kako bi prisilio civilno stanovništvo na bijeg, svjedoci četveromjesečne obrane o Gotovini, naime, govorili su u superlativima, kao o profesionalnom časniku, čiji je cilj bio poraziti neprijatelja, a ne protjerati civile. Povjeruje li im Sudsko vijeće, optužnica je na klimavim nogama.
Gotovina je rođen 12. listopada 1955. u Tkonu na otoku Pašmanu, ali su mu djetinjstvo i najranija mladost bili vezani za Pakoštane, odakle je kao srednjoškolac krenuo u francusku Legiju stranaca, dospjevši do čina dočasnika u padobranskoj regimenti. U obranu RH Gotovina se uključuje 1991. i ubrzo postaje jedan od hrvatskih generala kojeg je sudbina odredila da se od teških optužnica vezanih za ratne zločine u Oluji i nakon nje, mora braniti pred Haškim sudom.
U povodu 54. rođendana najpoznatijem hrvatskom uzniku njegovi su mu vjerni prijatelji, suborci i udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao i prijašnjih godina, poslali rođendanske čestitke i brzojave podrške na adresu zatvora u Scheveningenu,
Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane, zaželio je Gotovini puno zdravlja, sreće, snage i vjere u Boga da izdrži na ovom putu i ostane čvrst.
– U ovim teškim trenucima za njega i njegovu obitelj želim da što prije dođe kući, na radost svojih najdražih. Čvrsto sam uvjeren u konačnu pobjedu, poručio je Kurtov dodavši kako je Gotovina čovjek koji je doveo do prekretnice i završio Domovinski rat.
A kako je suđenje u Haagu ušlo u završnu, odlučujuću fazu Općina, kazao je Kurtov, nije ništa organizirala za njegov rođendan jer nije vrijeme za slavlje dok je njihov general u pritvoru. Pritom je izrazio nadu da će u skoroj budućnosti general Ante Gotovina biti na slobodi i da će se onda moći napraviti prava proslava njegova rođendana.
Gotovina u Pakoštanima nije bio već 7 godina, od kojih je četiri u haškom pritvoru nakon što je uhićen 7. prosinca 2005. na Canaraskom otoku Tenerife njegovi sumještani, rodbina, brojni prijatelji i bivši suborci, jučer su na poseban način bili u mislima s generalom zaželjevši mu što skoriji povratak u rodni kraj. Mještani su mu, čuli smo, slali rođendanske čestitke s izrazima podrške. Pakoštane i dalje željno očekuju povratak svog heroja.
Od kada je u pritvorskoj jedinici Haškog suda, kažu bolje upućeni, Gotovina dobro podnosi svoje uzničke dane – moli, sluša i čita Božju riječ. Od ranije je poznato kako se general u pritvoru posvetio i slikanju, a trenutačno slika portret hrvatskog blaženika Ivana Merza. Generala Gotovinu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zastupaju američki odvjetnici Luka Mišetić, Greg Kehoe i Payam Akhavan.
Inače, na inicijativu svećenika u župama Zadarske nadbiskupije u tijeku je molitva “Krunicom za pravdu” za utamničene hrvatske generale. Svećenici i Božji narod mole se za nevino utamničene hrvatske generale svakog petkom s početkom u 18 sati do potpunog oslobođenja svih utamničenih hrvatskih generala.