Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Umjetnici za pomoć djeci

Autor:

11.10.2009. 22:00
Umjetnici za pomoć djeci

Foto: Filip BRALA



Sinoć je u Gradskoj loži predstavljena izložba likovnih radova “Leptiri svih boja” nastalih na likovnoj koloniji za vrijeme trodnevnog druženja petnaest umjetnika na kornatskom otočju. Izloženo je 35 radova različite tematike i stila, a cijene se kreću od jedne do sedam tisuća kuna. U trenutku pisanja ovog teksta, dvije slike su već bile prodane, a kupci za ostale se čekaju. Pokrovitelj likovne kolonije je zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović, a cijela izložba ima humanitarni karakter jer kupnjom djela pomaže se korisnicima Doma za odgoj djece i mladeži Zadar. Akciju je svojim nastupom poduprla i ženska klapa Libar čije su članice izvele dvije pjesme na samom otvaranju izložbe. Tatjana Vukman, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži, zahvalila je prije svega umjetnicima i donatorima na učinjenom za zadarski dom.
– Od današnjeg dana na raspolaganju građanima Zadra su ovi radovi s kojim mogu uljepšati svoj dom i prostor, a nama omogućiti da zadovoljimo neke od osnovnih potreba djece o kojima brinemo, rekla je Vukman dodajući i kako se ove godine obilježava 40 godina, a 22. listopada u dvorani Višnjik održat će se veliki koncert na kojemu će nastupiti brojne klape i poznati pjevači.
Silvijana Dražović, zadarska umjetnica koja je bila jedan od inicijatora kolonije kaže kako je akcija krenula danom ukrcaja na brod.
– Ploveći tri dana na početku ljeta, okupili smo sjajne slikare, među kojima sam i ja te nakon toga organizirali ovu izložbu, što nije bilo niti malo jednostavno. Mislim da je najbitnije od svega posvećenost ovoj svrsi, djeci doma za odgoj djece i mladeži, rekla je Dražović.
O akciji i samoj izložbi najljepše riječi imali su i svestrani zadarski umjetnik Tomislav Marijan Bilosnić, kao i pokrovitelj kolonije dogradonačelnik Grgurović.
Napravljen je i cd, na kojemu se nalaze radovi, a koji će biti upućen raznim privrednim subjektima koji bi se mogli odlučiti za kupnju i tim putem pomoći zadovoljenju potreba djece u zadarskom domu.
 


Umjetnici na izložbi


Na izložbi su prikazana djela Silvijane Dražović, Borisa Švaljeka i Zite Rončević Švaljek iz Zadra te Josipa Škerlja i Rudolfa Patera iz Dubrovnika, Darka Jovanovića iz Osijeka, Igora Cikuše iz Karlovca, Željka Mucka iz Koprivnice, Branimira Baričevića iz Blata na Cetini, Irene Vasilj iz Mostara, Živka Toplaka iz Varaždina te Koraljke Beker, Matije Dražovića i Stjepana Katića iz Zagreba.