Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarska županija Ustavni zakon tumači po svom

Autor: Nives Rogoznica

11.10.2009. 22:00
Zadarska županija Ustavni zakon tumači po svom

Foto: Adam VIDAS



Zadarska županija u dopisu Uredu državne uprave navodi da tumačenje, po kojem je mjerodavan podatak o udjelu nacionalne manjine u popisu birača, ide u korist nacionalne manjine, a na štetu većine, čime se narušava ustavno načelo iz članka 14. Ustava Republike Hrvatske o jednakosti svih građana pred zakonom
Općina Gračac jedina je promptno reagirala nakon što je od strane Ministarstva uprave, a posredstvom Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, zaprimila dopis u kojem se traži da svoj Statut uskladi s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina kako bi mogli biti provedeni dopunski izbori te je u Statut ove općine uneseno kako jedan zamjenik načelnika treba biti pripadnik hrvatske manjine. Osim Gračaca, na području Zadarske županije, na dopunskim izborima birat će se pripadnici srpske nacionalne manjine i to zamjenik župana Zadarske županije, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca i zamjenici načelnika općina Gračac, Lišane Ostrovičke, Polača i Zemunik Donji te četiri vijećnika u Skupštini Zadarske županije, dva vijećnika u Gradskom vijeću u Zemuniku Donjem, po jedan u vijećima općina Stankovci i Polača te u Gradskom vijeću Grada Benkovca.
Benkovcu se ne žuri
S obzirom da Vlada RH dopunske izbore raspisuje na temelju Statuta jedinica lokalne i područne samouprave, Ministarstvo uprave zatražilo je od Zadarske županije te općina i gardova čiji statuti nisu usklađeni s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i u njima naveden točan broj vijećnika i zamjenika iz redova manjine utemeljen na popisu birača iz 2007., da se očituju kada će sazvati sjednice predstavničkih tijela na kojima će to učiniti.
Kako stoji u odgovoru Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji iz Općine Stankovci odgovorili su kako su pokrenuli postupak promjene Statuta u dijelu koji se odnosi na zastupljenost nacionalnih manjina u Općinskom vijeću te kako očekuju da će predložene izmjene biti usvojene do 20. listopada. Iz Općine Polača obećali su kako će izmjene Statuta biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Općinskog vijeća, no nisu precizirali termin njezina održavanja, dok Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji sjednicu na kojoj će se raspravljati o izmjenama Statuta planira za polovicu listopada. Iako je zakonski rok za statutarne izmjene kojim se osigurava zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti istekao 60 dana od konstituiranja predstavničkih tijela, iz Garda Benkovca su odgovorili kako će sjednicu Gradskog vijeća Grada Benkovca sazvati tek u studenom.
Otvoreni neposluh Županije
Zadarska županija Uredu državne uprave jasno je, međutim, istaknula nevoljkost primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
– Dopisom od 2. listopada izvijestili su da je Statut Zadarske županije usklađen s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina i zamjenika župana, budući pripadnici niti jedne nacionalne manjine u stanovništvu Zadarske županije ne sudjeluju s više od 5 posto, za što su temeljem odredbe članka 20. stavka 7. Ustavnog zakona mjerodavni službeni rezultati popisa stanovništva koji je bio 2001. godine. Drže da tumačenje po kojem podatak o udjelu nacionalne manjine u popisu birača daje istima pravo na stjecanje prava na zastupljenost u predstavničkom tijelu jedinice regionalne samouprave, ide u korist nacionalne manjine, a na štetu većine, čime se narušava ustavno načelo iz članka 14. Ustava Republike Hrvatske o jednakosti svih građana pred zakonom, stoji u dostavljenom odgovoru Ureda države uprave.
Odgovor stigao iz Zadarske županije iznenađuje tim više što je Odbor za Statut i poslovnik Županijske skupštine od Ministarstva uprave prethodno dobio očitovanje u kojem se jasno navodi kako se “vezano za određivanje broja pripadnika srpske nacionalne manjine zbog ostvarivanja prava na zastupljenost u predstavničkom i izvršnom tijelu Županije, kao relevantni imaju koristiti podaci o udjelu pripadnika srpske nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu županije sukladno popisu birača koji je potvrđen pred odražavanje izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru koji su održani 25. studenog 2007. godine” te je uz to i napomenuto kako “pripadnici srpske nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu Zadarske županije sudjeluju s 10.94 posto čime ostvaruju pravo na razmjernu zastupljenost u Skupštini Zadarske županije te pravo na mjesto zamjenika župana”.