Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iz uvala Običaj i Kruščica odvezeno pet olupina

11.10.2010. 22:00
Iz uvala Običaj i Kruščica odvezeno pet olupina


Danas ću istaknuti braću Ivana i Antonija Lončara koji su tu na raspolaganju sa svojom vučnom službom i ronioce Darka Poropata i Marina Brzac, članove KPA Rovinj. Inače, ovamo smo došli na poziv mještana, a s nama je i mještanin Marijan Zupčić koji upravo pokazuje 20 godina staru olupinu, ispričao je neumorni Ibrišević


Ekološki aktivist i glavni akter akcije “Očistimo Hrvatsku od autoolupina Powered by Renault”, fotoreporter Autoblica Romeo Ibrišević jučer je uz pomoć nekoliko entuzijasta i mještana od autuolupina očistio uvale Krušćica i Običaj u blizini Sv. Marije Magdalene.
– Uvale su, eto, simboličnih naziva. Nažalost, tu kod nas vladaju neki bizarni običaji da se jednom u provaliju bačeni automobil ne dira. I da tamo po mogućnosti ostanu barem 20 ili 30 godina bez da itko okom trepne, ironično će Ibrišević koji je nakon šest godina ustrajne borbe protiv olupina automobila u Hrvatskoj i dalje usamljen u svojim nastojanjima.
 – Snimajući kalendare s prekrasnim hrvatskim krajolicima, jedino sam mogao zažmiriti pa da ne vidim olupine kojih je Lijepa Naša puna. Započeli smo od nacionalnih parkova i dosad uklonili 13.000 olupina automobila. Volimo se nazivati turističkom zemljom pa trebamo znati da su u turističkim zemljama i tri ostavljene olupine kriminal. Nakon toliko vremena bez ikakve podrške sa strane i sam sebi postajem dosadan. No snagu mi daju dobronamjerni ljudi i poneki usamljeni entuzijast koji priskoči u pomoć. Danas ću istaknuti braću Ivana i Antonija Lončara koji su tu na raspolaganju sa svojom vučnom službom i ronioce Darka Poropata i Marina Brzac, članove KPA Rovinj.
Inače, ovamo smo došli na poziv mještana, a s nama je i mještanin Marijan Zupčić koji upravo pokazuje 20 godina staru olupinu, ispričao je neumorni Ibrišević.
 On i njegovi suradnici jučer su iz provalija i s morskog dna u spomenutim uvalama izvadili pet olupina automobila koje će biti odvezene na reciklažu u Gospić.
Naravno, bez ikakve naknade.
 – Jure će ispeći ribe, Mate donijeti vino, Ante će zapjevati… Ma druženje i dobar duh jedina su nam, ali i najbolja nagrada, zaključuje Ibrišević.


 PRIJAVITE OLUPINE!




U čišćenju okoliša od olupina automobila možemo pomoći svi. Iz akcije “Očistimo Hrvatsku od autoolupina Powered by Renault” građane koji uoče olupine pozivaju da to dojave na jedan od telefona. Za Zadarsku županiju broj je 023/214-221.