Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Labaviji kriteriji za bespovratna sredstva

11.10.2010. 22:00
Labaviji kriteriji za bespovratna sredstva


U četiri godine ostvareno je samo 37 projekata, a iskorišteno 50 posto bespovratnih sredstava. Ostatak novca smo praktički vratili u Bruxelles. Upravo zato u sljedećoj godini poljoprivrednike očekuju izmjene i dopune pravilnika za mjere IPARD programa. Na terenu se pokazalo da su dosad kriteriji bili vrlo strogi, bilo je dosta restriktivnih mjera koje su ograničavale dopuštena ulaganja, rekao je Kristijan Mavrek


Na prezentaciji IPARD programa Europske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj, održanoj jučer u prostorijama Razvojne agencije Zadarske županije, govorilo se o tome što hrvatske poljoprivrednike očekuje u 2011. godini, vezano iz izmjene i dopune IPARD programa.
SAPARD slabo iskorišten
Kristijan Mavrek, konzultant za IPARD program, istaknuo je da je u četiri godine, koliko je trajao SAPARD program, iskorišteno samo 50 posto bespovratnih sredstava, a ni IPARD nije pokazao bitne promjene.
– U četiri godine ostvareno je samo 37 projekata, a iskorišteno 50 posto bespovratnih sredstava. Ostatak novca smo praktički vratili u Bruxelles. Upravo zato u sljedećoj godini poljoprivrednike očekuju izmjene i dopune pravilnika za mjere IPARD programa. Na terenu se pokazalo da su dosad kriteriji bili vrlo strogi, bilo je dosta restriktivnih mjera koje su ograničavale dopuštena ulaganja. Zato se sad radi u pravcu proširenja ulaganja, čime će poljoprivrednici dobiti više mogućnosti, rekao je Mavrek.
Kako je dodao, SAPARD i IPARD nas uče da pripremimo projekte i to treba iskoristiti.
– Sada imamo na raspolaganju bespovratna sredstva od europskih poreznih obveznika koje možemo iskorisititi bez da Hrvatska da kune. Kad uđemo u Europsku uniju i dalje će postojati razvojni fondovi, ali će tada i Hrvatska u Bruxelles slati novac od PDV-a i carina. Tad se može dogoditi da nam se manje vrati nego što smo poslali, a te novce iskoristi netko u, primjerice, Francuskoj ili Poljskoj. Zato treba djelovati sada, istaknuo je Mavrek.
Veliki odaziv na jučerašnju prezentaciju pokazuje sve veći interes za iskorištavanje pogodnosti iz pretpristupnih fondova, a brojne prezentacije i seminari su izvor velikog broja informacija za zainteresirane. Štoviše, Mavrek je UNDP-ev konzultant za program COAST, koji obuhvaća razvoj četiri dalmatinske županije te je na raspolaganju ovdašnjim obrtnicima i poljoprivrednicima.
Konzultant na raspolaganju
– Obrti i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva me mogu besplatno angažirati da ih dođem prokontrolirati i dati preporuke da se jave na natječaje, kazao je.
Na prezentaciji je Mavrek pričao o zakonskoj regulativi, to jest novim pravilnicima za 2011. za četiri mjere IPARD programa. Mjera 101. se odnosi na primarnu proizvodnju, mjera 103. na preradu poljoprivrednih proizvoda, mjera 301 na izgradnju komunalne infrastrukture za jedinice lokalne samouprave manje od 10.000 stanovnika, a mjera 302. se odnosi na razvoj ostalih ruralnih gospodarskih mjera, u što se ubrajaju seoski turizam, tradicijski obrti, direktna prodaja i minipogoni za preradu na gospodarstvu, obnovljivi izvori energije i slično.
U drugom dijelu prezentacije Mavrek je upoznao prisutne s cijelim procesom prijave na natječaj i ostvarivanja projekta – od pripreme projektne dokumentacije, preko odobravanja i provedbe projekta, do isplate sredstava.