Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pitku vodu u slavinama očuvati za buduće generacije

11.10.2010. 22:00
Pitku vodu u slavinama očuvati za buduće generacije


Jedna samo od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj se bez bojazni za čovjekovo zdravlje može piti voda iz slavine. Imamo obvezu tu vrijednost sačuvati za naše buduće generacije, naglasio je predsjednik organizacijskog odbora Željko Baklaić na otvaranju znanstveno-stručnog skupa „Voda i javna vodooskrba”, održanog u Baškoj u hotelu Corinthia na otoku Krku, na kojem su uz ostale sudjelovali i zadarski stručnjaci Ivan Babin, načelnik Odjela za sanitarnu inspekciju za područje Sjeverne Dalmacije i Like, Nicoletta Berović, rukovoditeljica Laboratorija zadarskog Vodovoda, Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Andreja Babin, voditeljica Laboratorija za kemiju pitkih voda Zavoda za javno zdravstvo – Zadar. Na trodnevnom skupu svoja su saznanja iznijeli i stručnjaci iz Makedonije i Slovenije.
Željko Dadić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavio je Plan monitoringa kojim se želi dobiti sveobuhvatan pregled statusa voda unutar svakog slivnog područja i mora, akojim je obuhvaćeno 3,7 milijuna stanovnika, nešto preko 82 posto ukupnog stanovništva Hrvatske. Ministarstvao zdravstva i socijalne skrbi provelo je i monitoring voda u slobodnoj prodaji, obuhvaćajući deset proizvođača mineralnih, šest izvorskih i četiri stolne vode. Zamjerka ovog monitoringu je što su njime obuhvaćene najzastupljenije i najpoznatije vode s uglavnom uređenim nadzorom kakvoće. Bilo bi korisno nadzirati i one male, lokalne proizvođače, za koje se zna da nemaju nadzor nad kakvoćom a time i nad zdravstvenom ispravnošću voda u orginalnoj ambalaži. U proučavanju kakvoće voda, posebno u izvorištima pitke vode, nacionalnim parkovima i sl., velika se pozornost, istaknuto je, usmjerava na praćenje koncentracije metala.
Prema ocjeni provedbe monitoringa, Zadar i njegova Županija spadaju u sam vrh uspješnosti na području RH. Od broja planiranih uzoraka 864, ostvareno je 574 ili 66,4 posto. Od toga broja neispravnih je uzoraka bilo 27, što je ocijenjeno vrlo dobrim. Razlog nepotpunog ispunjavanja Plana monitoringa je financijske prirode. Više ostvarenih uzoraka ostvarile su jedino Zagrebačka, Brodsko-posavska i Istarska županija, te Grad Zagreb.
Praćenje kakvoće mora za kupanje na plažama hrvatskog Jadrana tijekom sezone 2009. godine ukazuju na more visoke kakvoće. Od ukupno 905 točaka ispitivanja 92,04 posto točaka ocjenjeno je izvrsnim, 5,86 posto točaka dobrim, 1,22 zadovoljavajućim te svega 0,88 posto nezadovoljavajućim.
Slovenski i makedonski izlagači prenijeli su iskustva iz svojih zemalja, u kojima vodooskrba stanovništva ima osobitu važnost i društveni značaj. Problematika u tim zemljama definirana je u više Zakona kao što su: Zakon o vodama, Zakon o komunalnim djalatnostima, Zakon o vodooskrbi i odvodnji, Zakon o sigurnosti hrane i proizvoda koji dolaze u dodir sa hranom i drugo.