Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ralje izronile iz Novigradskog mora

11.10.2010. 22:00
Ralje izronile iz Novigradskog mora


Točno na mjestu gdje je prije 17 godina, u srpnju 1993. godine, prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman otvorio 290 metara dugi potonski most preko Novskog ždrila, danas su ronioci na spektakularan način podigli pet čeličnih kaveza sa 830 butelja i amfora pjenušca znakovitog imena “Ralje” koji je na dnu Novigradskog mora bio preko šest mjeseci.
– Pjenušac je bio na dubini oko 30 metara pri stalnoj temperaturi 12,13 stupnjeva Celzijusa, kao u podrumima gdje se njeguju pjenušci. Tu su polumrak, mir i tišina, što dodatno utječe na kvalitetu, ponosno govori slovenski poduzetnik Ivan Simonič iz mjesta Semič, kod Novog Mesta, čija vinarija ima 15-godišnje iskustvo u proizvodnji polusuhog pjenušca “Semiška penina” za što je protekle godine na Međunarodnom sajmu prehrane “Gast” u Splitu dobio šampionsku titulu.
Dok smo čekali ronioca Antu Pevalovića sa prvim pjenušcima “blindiranim” u željeznim kavezima na pristaništu je vladala, moglo bi se reći, velika neizvjesnost i oduševljenje.
– “Ralje” osim što je dobilo ime po uzoru na morskog psa i Novsko ždrilo, posebno je po načinu fermentacije ali po dizajnu “majke prirode”, amfore i botilje sa pjenušcem su sasvim prekrivene koraljima i školjkama. Sve to će utjecati i na cijenu. Pjenušac u botiljama će se najvjerojatnije prodavati po 100 eura, dok će pjenušac u amfori biti po cijeni oko 200 eura, najavio je Simonič okupljenim novinarima iz Slovenije i Hrvatske, dodajući kako potopljeni pjenušac sadrži sorte chardonnaya, traminca i kernera.
Slovensko-maslenički pjenušac imena “Ralje”, jedinstveno pjenušavo vino na svijetu koje fermentira pod morem, zaista je istinsko šumeće čudo, koje pjeni i frca kao svojevrsni duh radosti i slavlja. Proizveden je klasičnom metodom, prokušanoj recepturi s kojom se proizvodi i pjenušac izuzetnog povijesnog renomea, francuski šampanjac iz regije Champagne.
– Kako već šest godina imamo obiteljsku vikendicu u prekrasnoj Maslenici želja nam je proizvesti sasvim čisti hrvatski pjenušac, iz vinograda u ovom kraju. Upravo zbog toga smo u pregovorima za otkup terena ili vinograda na ovom području, kaže Ivan Simonič koji je za proizvodnju pjenušca “Ralje” osnovao tvrtku Simonič d.o.o. Jasenice-Maslenica.
Kako je prije 17 godina preko potonskog mosta uspostavljena veza između Dalmacije i sjeverne Hrvatske, tako je sa pjenušcem s okusom mora uspostavljena čvrsta veza između Hrvatske i Slovenije, hrvatske općine Jasenice i slovenskog naselja Semič kod Novog Mesta.
– Ovaj pionirski, međunarodni pothvat lokalne zajednice i gospodarstva na području Hrvatske. Štoviše već se krenulo i u ishođenje dokumentacije za uređenje nekad industrijskog dijela obale u Maslenici gdje bi se izgradio restoran s kušaonicom pjenušca. U tom nadasve atraktivnom ugostiteljskom objektu “morski” pjenušac bi izravno dolazio iz ostakljenog pomorskog podruma, otkriva načelnik Jasenica Martin Baričević naglašavajući kako im je . zajednička želja da se pjenušac proizvodi od autohtonih sorti i da jedinstveni pjenušac “Ralje” posebnim procesom dozrijevanja u bocama pod morem postane gastro-turistička atrakcija ovog kraja i Zadarske županije.
– Suradnja općine Jasenice i slovenskog poduzetnika Simoniča se nastavlja. Prva degustacija vrhunskog pjenušca “Ralje” u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom- Županijska komora Zadar održat će se za mjesec dana u Maslenici, u povodu blagdana Sv. Martin. Potom će se degustacije pjenušca održati u Sloveniji i u prijateljskom bavarskom gradu Schwabachu u Srednjoj Frankoniji, najavio je Baričević.