Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Napokon – danas se nastavljaju radovi na Poliklinici!

11.10.2011. 22:00
Napokon – danas se nastavljaju radovi na Poliklinici!


Danas se nastavljaju radovi na poliklinici na zadarskoj Relji, koji su obustavljeni krajem rujna 2009! Radovi su obustavljeni prije više od dvije godine, zbog nepoštovanja ugovora između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i tvrtke “Alkom” iz Splita. Uvođenje u radove, najavljeno je za 11 sati, kada će se na gradilištu poliklinike na Relji, sastati predstavnici svih subjekata koji su uključeni u projekt, čiju realizaciju Zadar čeka već više od dva desetljeća.
Podsjetimo, nakon obustavljanja radova, mjesecima, točnije do svibnja 2010. godine, vukla se trakavica oko razloga zbog kojih je prekinuta realizacija projekta zadarske poliklinike. U svibnju prošle godine, donesena zajednička odluka svih subjekata koji sudjeluju u ovome projektu, da se ide na preprojektiranje glavnog projekta za zadarsku polikliniku. To je ujedno bio i glavni uvjet za nastavak radova na poliklinici. U listopadu prošle godine završeno je preprojektiranje glavnog projekta, a cjelokupna je dokumentacija u studenome poslana na reviziju u Ministarstvo zdravstva. Prilikom revizije revizori su pronašli nekoliko novih nepravilnosti. Na nepravilnosti pronađene u preprojektiranoj dokumentaciji revizori su odmah upozorili izvođače radova, splitsku građevinsku tvrtku “Alkom”. Iako se odmah krenulo s ispravljanjem nepravilnosti, dokumentaciju do kraja godine prošle godine nisu uspjeli uskladiti s preprojektiranom dokumentacijom. Sve skupa je prebačeno u ovu godinu. Dokumentacija je tijekom prvih šest mjeseci ove godine konačno usklađena, a finaliziranje dogovora između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Alkoma o uvjetima i načinu nastavka radova na poliklinici na zadarskoj Relji tek je sada privedeno kraju.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, potvrđuje da je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s izvođačem radova na poliklinici na Relji, splitskim “Alkomom”, potpisalo ugovor o nastavku radova. O uvjetima i načinu nastavka radova, dr. Nakić nije želio govoriti, prije nego li danas završi uvođenje u radove.
– Dvije godine čekalo se nastavak radova na poliklinici na zadarskoj Relji. Čekali smo, čekali i konačno dočekali. Mnogo se stvari u međuvremno izdogađalo, no u konačnici “Alkom” i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, potpisali su ugovor za nastavak radova na zadarskoj poliklnici. Danas slijedi uvođenje u radove, kaže dr. Nakić, pojašnjavanjući da uvođenje u radove, definitivno znači njihov početak, odnosno nastavak realizacije projekta zadarske poliklinike, vrijednog 150 milijuna kuna, koji se financira kreditom Europske razvojne banke.
Kad posao na Relji, konačno krene, dr. Nakić će otkriti detalje friško potpisanog ugovora između investitora i izvođača, odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i splitske građevinske tvrtke “Alkom”. Za sada nije poznato hoće li poliklinika izgledati kako je to prvotno najavno. Naime, prema najavama iz stuednoga 2008. godine, kada su ministri Božidar Kalmeta i Darko Milinović, otvorili radove, najavljeno je da će poliklinika imati šest etaža – podrum, prizemlje i četiri kata koje će pokrivati oko 25.000 četvornih metara bruto prostora. U poliklinici će navodno biti smještena i dva svjetlarnika koji će omogućiti dnevnu svjetlost u cijeloj zgradi. Fizikalna medicina, trebala bi se u polikliniku preseliti iz Doma za umirovljenike, a bit će smještena u podrumu. Osim nje tamo će biti mjesta i za nuklearnu medicinu i rendgen, a u prizemlju će biti smještena hemodijaliza i laboratorij. Na prvom katu, navodno će biti ambulante kirurgije, psihijatrije, dermatologije, dok će na drugom katu biti više sadržaja: neurološke, pedijatrijske, zatim ORL ambulante te okulističke i urološke. Na trećem katu predviđeni su sadržaji interne i onkologije te zajednički kreveti dnevne bolnice za kemoterapiju, a četvrti će kat zauzeti Zavod za javno zdravstvo. Kad poliklinika – projekt koji Zadar čeka više od dva desetljeća, profunkciona, zadarski pacijenti će na raspolaganju imati suvremenu specijalističko-konzilijarnu zaštitu i to u velebnom i komfornom zdanju.


 ŠTO SU GOVORILI


Josip Kraljić (14.10. 2009.):
– Situacija s poliklinikom nije toliko dramatična i radovi na njenoj gradnji će se uskoro nastaviti. Utvrđuje se je li građevinska dozvola usklađena s troškovnikom na terenu.
Stipe Zrilić (15. 10. 2009.)
– Postoji određeni nesporazum i male nesuglasice u vezi izgradnje garaže i mosta od bolnice prema poliklinici.
Dr. Dario Nakić (15.4. 2010.)
– Na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne srbi postignut je dogovor o nastavku radova na zadarskoj poliklinici. Kad se otklone problemi koje je građevinski vještak uočio na projektu, izvođač, splitska tvrtka “Alkom”, nastavit će s radovima na poliklinici, što se može očekivati za dva do tri mjeseca.
Dr. Dario Nakić (9. 20.2010.)
– Preprojektirana dokumentacija, prema nalazu revizije zahtijeva nove korekcije koje su na licu mjesta riješene s izvođačima radova, odnosno splitskom tvrtkom “Alkom”. Sve skupa vjerujem da će biti završeno do kraja godine
Dr. Zvonimir Vrančić (11. 2. 2011.)
– Pri kraju smo uklanjanja prepreka za nastavak gradnje poliklinike
Dr. Dario Nakić (15.2.2011.)
– Vjerujem da je početak radova blizu, da je sada rješavanje papirologije u završnoj fazi.
Dr. Zvonimir Vrančić (23. 5. 2011.)
– Očekujem da se za mjesec ili dva nastave radovi na centru Mocire i na poliklinici.
Dr. Zvonimir Vrančić (23.9.2011.)
– Kako sada stvari stoje radovi na poliklinici mogu se nastaviti i kroz nekoliko dana ili tjedana. Sve su peripetije otklonjene, Alkom i Ministarstvo zdravstva postigli su dogovor, tako da se za početak radova čeka samo aneks ugovora. Vjerujem da će sve biti rješeno kroz nekoliko sljedećih tjedana.




 ISTI DAN – OTVARANJE RADOVA I SABOR HDZ-a


Nastavak radova na zadarskoj poliklinici, koji je prije desetak dana optimistično najavio i gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, poklopio se s dolaskom ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića na HDZ-ov stranački skup, koji se danas održava u Jazinama.
Datum stranačkog skupa navodno je poznat još od ranije, a nastavak radova na poliklinici nije uvjetovan, niti povezan, s Milinovićevim dolaskom u Zadar, što potvrđuje i zadarski župan Stipe Zrilić, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić.
Čelnici Zadarske županije i Grada Zadra, te zadarske Opće bolnice, ističu kako nastavak radova neće biti obilježen nikakvom svečanošću, niti će ministar Milinović obilaziti gradilište.


 ZRILIĆ: PROBLEME ĆEMO ZABORAVITI


Zadarski župan Stipe Zrilić zadovoljan je zbog pozitivnog raspleta situacije oko poliklinike na Relji. Priznajući da su gradnju poliklinike pratili različiti propusti, Zrilić situaciju sada gleda s pozitivne strane.
– Izgradnjom poliklinike u Zadru, dobit ćemo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i ojačati zadarsku Opću bolnicu. Pokazalo se da je u gradnji bilo propusta, zbog čega su radovi obustavljeni, no najvažnije je da su sredstva na nastavak gradnje i dovršenje cjelokupnog projekta na vrijeme osigurana, govori Zrilić, koji vjeruje da će se prolongiranje rokova i problemi s izgradnjom biti zaboravljeni kad poliklinika bude izgrađena.


 VRANČIĆ: USKORO I MOCIRE


– Posljednjih 15-ak dana intenzivno smo radili da bi se pokrenuli, nastavili radovi na zadarskoj poliklinici. Zajednički su se uključili svi subjekti koji sudjeluju u realizaciji ovog projekta, što je rezultirali nastavkom radova na poliklinici na zadarskoj Relji. Sve zajedničke napore, vodilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, dakle investitor projekta, kaže zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, dodajući da su sve nepravilnosti i zapreke koje su kočile nastavak projekta sada otklonjenje i radovi na poliklinici se konačno nastavljaju.
Dr. Vrančića, povoljan rasplet cijele situacije, u koji, na kraju krajeva nije ni sumnjao, iznimno veseli.
– Polikliniku smo uspješno riješili, a uskoro se pozitivnom raspletu nadamo i sa centrom Mocire, gdje bi radovi brzo trebali biti nastavljeni, kaže dr. Vrančić.