Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nastavljeni radovi na poliklinici

11.10.2011. 22:00
Nastavljeni radovi na poliklinici


Nova-invest d.o.o., tvrtka iz Gospića, koja je zadužena za nadzor radova na zadarskoj poliklinici, cjelokupnu projektu dokumentaciju uručila je izvođaču radova, splitskoj tvrtki Alkom, čime su danas službeno nastavljeni radovi na poliklinici na Relji u Zadru. Predstavnicima Alkoma iz Splita dokumentacija je uručena u ravnateljstvu Opće bolnice Zadar, uz prisustvo predstavnika Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i zadarske Opće bolnice, čemu je prethodilo višesatno potpisivanje cjelokupne preprojektirane papirologije.
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na čelu s Darkom Milinovićem, sa splitskom tvrtkom Alkom ugovore o nastavku radova potpisalo je još početkom tjedna u Zagrebu, a službeni početak radova označen je danas.
Nakon višesatnog potpisivanja dokumentacije u zadarskoj Općoj bolnici, ravnatelj dr. Dario Nakić, s predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te tvrtkama Nova-invest i Alkom, obišao je gradilište. Pozitivnim raspletom situacije, odnosno nastavkom radova nakon dvogodišnje stanke, zadovoljni su svi subjekti uključeni u realizaciju projekta poliklinike na koji Zadar čeka više od 20 godine.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, koji u niti jednom trenutku nije dovodio u pitanje nastavak radova, podsjetio je kako se ovaj projekt financira kreditom Europske razvojne banke, s tim da je novi troškovnik manji za 6 milijuna kuna. Naime, umjesto predviđenih 145 milijuna kuna, trošak izgradnje poliklinike na Relji, zahvaljujući preprojektiranju dokumentacije, ali i kaznenim bodovima Alkoma, koji je izgradio sporne garaže, zbog kojih su radovi obustavljeni u rujnu 2009. godine, sada iznosi 139 milijuna kuna.
– Radovi na zadarskoj poliklinici, koji su prije više od dvije godine, zbog nepoštovanja ugovora između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i tvrtke “Alkom” iz Splita, obustavljeni, sada se nastavljaju. Za nastavak radova bilo je nužno preprojektirati postojeću dokumentaciju, što je potrajalo više nego što smo očekivali, više od dvije godine. No, isplatilo se čekati jer je projektna dokumentacija, nakon brojnih korekcija, sada mnogo kvalitetnija, a cjelokupni projekt jeftiniji je za 6 milijuna kuna. Za taj iznos, dakle za 139 milijuna kuna dobit ćemo bolju izolaciju, novo dizalo i trafostanicu, s tim da sporne garaže ostaju, govori dr. Nakić, ističući da  je rok izgradnje poliklinike na Relji je 17 mjeseci, što znači da bi radovi do ožujka 2013. godine trebali biti završeni. Za opremu poliklinike zaduženi su Grad Zadar i Zadarska županija, što će ih stajati oko 70 milijuna kuna.
Preprojektiranjem dokumentacije nisu se dirali sadržaji zadarske poliklinike. Kao što je i najavljeno, što potvrđuje i dr. Nakić, poliklinika će imati šest etaža – podrum, prizemlje i četiri kata koje će pokrivati oko 25.000 četvornih metara bruto prostora. U poliklinici bi trebala biti smještena i dva svjetlarnika koji će omogućiti dnevnu svjetlost u cijeloj zgradi. Fizikalna medicina trebala bi se u polikliniku preseliti iz Doma za umirovljenike, a bit će smještena u podrumu. Osim nje tamo će biti mjesta i za nuklearnu medicinu i rendgen, a u prizemlju će biti smještena hemodijaliza i laboratorij. Na prvom katu, trebale bi biti ambulante kirurgije, psihijatrije, dermatologije, dok će na drugom katu biti više sadržaja: neurološke, pedijatrijske, zatim ORL ambulante te okulističke i urološke. Na trećem katu predviđeni su sadržaji interne i onkologije te zajednički kreveti dnevne bolnice za kemoterapiju, a četvrti će kat zauzeti Zavod za javno zdravstvo.
Kad poliklinika – projekt koji Zadar čeka više od dva desetljeća, profunkciona, zadarski pacijenti će na raspolaganju imati suvremenu specijalističko-konzilijarnu zaštitu i to u velebnom i komfornom zdanju.