Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prijatelji jedni drugima

11.10.2011. 22:00
Prijatelji jedni drugima


Danas smo na razini cijele Hrvatske i Slovenije organizirali “Human program Baumax”, a u Zadru smo odlučili posjetiti štićenike Udruge “Svjetlo” da vidimo u kakvim uvjetima borave i što još možemo za njih napraviti, kazala je Zorica Grepo


Akcija “Prijatelji jedni drugima”, koju je tvrtka Baumax danas održala na razini cijele Hrvatske i Slovenije, u Zadru je obilježena druženjem djelatnika Baumaxa Zadar s korisnicima programa Klub TIM, odraslim osobama s mentalnom retardacijom u prostorijama Kluba.
I ovo je druženje rezultat suradnje između Udruge za pomoć oboljelim osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo” i tvrtke Baumax koja je započela još krajem 2008. godine potpisivanjem ugovora o suradnji. Poznato je da je ovom suradnjom omogućeno provođenje radno-terapijskih aktivnosti osobama s mentalnom retardacijom, uz radnog asistenta u Baumaxu. Ovo je prva i za sad jedina tvrtka u Zadru koja pruža mogućnost osobama s mentalnom retardacijom rad na otvorenom tržištu rada. Druženju su nazočili predstavnici zadarskog Baumaxa, članovi Kluba uključeni u radnu terapiju kao i većina ostalih štićenika Udruge “Svjetlo”, a ovom su prilikom jedni drugima najprije uručili prigodne darove.
– Danas smo na razini cijele Hrvatske i Slovenije organizirali ‘Human program Baumax’, a u Zadru smo odlučili posjetiti štićenike Udruge ‘Svjetlo’ da vidimo u kakvim uvjetima borave i što im je još potrebno kako bismo znali što još možemo za njih u budućnosti napraviti. Ovom smo im prilikom donijeli i darove, a za Udrugu ‘Down sindrom’ pripremili smo novčana sredstva za kupnju potrebnih im didaktičkih materijala, kazala je Zorica Grepo, koordinatorica programa “Human program Baumax”, pojasnivši kako se kroz akciju “Prijatelji jedni drugima” nastoji ukazati na sve ono što možemo učiniti jedni drugima da bi život svima bio jednostavniji.
I gosti i domaćini pročitali su potom jedni drugima pisma, a uslijedilo je zatim lijepo druženje uz razgovor i domjenak.
– Gotovo tri godine, od početka provođenja radno-terapijskih aktivnosti naših članova u Baumaxu, za rad je angažirano najprije pet, a potom sedam štićenika. Oni su angažirani zahvaljujući radionicama organiziranima u Klubu, kroz koje je procijenjeno tko je od njih najsposobniji za rad i kome bi radna terapija bila od najveće koristi. Ova se suradnja pokazala uistinu korisnom, a zadovoljstvo pokazuju i poslodavci, tvrtka Baumax, ali i sami korisnici i njihovi roditelji, kazala je Lidija Hrunčev, radna terapeutkinja u Klubu TIM, naglasivši da se od početka rada do danas na njihovim korisnicima angažiranima za rad u Baumaxu vidi veliki napredak, osobito velike promjene u socijalizaciji, iako, s obzirom na to da je riječ o radnoj terapiji, za svoj rad oni primaju tek simboličnu naknadu.