Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stambeni kruzer ostaje dva dana

11.10.2011. 22:00
Stambeni kruzer ostaje dva dana


Ovaj impresivni brod dug je 197 metara, a neki ga nazivaju i plovećim gradom, s obzirom na to da ima apartmane, prave privatne stanove u kojima vlasnici žive tijekom cijele godine


Zadarsku lukujutros  je ukrasio još jedan ploveći hotel, američki kruzer “The World”, koji će tamo ostati i sutra cijeli dan, sve do ponoći. Ovaj impresivni brod, koji neki nazivaju i plovećim gradom, s obzirom na to da ima apartmane, prave privatne stanove u kojima vlasnici žive tijekom cijele godine, dug je 197 metara. Nije najveći među ovogodišnjim kruzerima što su pristajali uz zadarsku rivu, ali je posve drugačiji i po izgledu, baš zbog spomenutih stambenih jedinica kojih ima čak 200. I izrazito je luksuzan, a njegove putnike opslužuje 260 članova posade. U Zadar je jučer doplovio iz Poreča sa 183 putnika, među kojima je bilo turista, ali i stalnih stanara broda. Putnici su većinom Amerikanci, čak 144, a potom poneki Britanac, Australac, Kanađanin, jedan Čileanac, po četiri Irca i Talijana, jedan Čeh…
Neki od njih su odmah sišli s broda u krenuli u obilazak Zadra, dok su drugi autobusom krenuli na slapove Krke, na izlet koji im je ponudila jedna dubrovačka turistička agencija koja prihvaća ovaj kruzer u našim lukama, kao i mnoge druge kruzere.
“The World” plovi pod bahamskom zastavom, a matična luka mu je na Floridi. Podsjetimo i da je prvi put u Zadru bio u ljeto 2008. godine. Inače sada u listopadu ovaj kruzer obilazi jadranske luke s obje strane, a iz Zadra polazi za Trogir.
Recimo također da će u listopadu u Zadar doploviti još pet kruzera, a u nedjelju 16. listopada stižu dva kruzera iste agencije, Seabourn Cruise Line. Radi se o 198 metara dugom “Seabourn Odyssey” i o 134 metra dugom brodu imena “Seabourn Spirit”.