Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dalmatinske skladbe rasplakale pariške Hrvate

11.10.2013. 22:00
Dalmatinske skladbe rasplakale pariške Hrvate


Iz Pariza su se vratili puni lijepih dojmova, zadovoljni osobito vrlo uspjelim koncertom koji je, kako su im neki od Hrvata u publici rekli, pobudio snažne emocije, povremeno čak i suze


Članovi mješovitoga pjevačkog zbora HPGD-a «Zoranić» boravili su ovog tjedna u Parizu. Ono najvažnije – koncert zbog kojega su došli u francusku metropolu, održali su u nedjelju navečer u crkvi sv. Ćirila i Metoda pri Hrvatskoj katoličkoj misiji.
Na cjelovečernjem koncertu, zoranićevci su pod vodstvom svog dirigenta Jurice Šoše predstavili mali dio svog repertoara te izveli niz sakralnih skladbi hrvatskih i inozemnih autora, potom i skladbe dalmatinskog ugođaja, kako one izvorne, tako i one nastale u novije vrijeme. U izvedbi Kirie i Glorie iz Mozartove Mise Brevis KV 194, na orguljama ih je pratila Martina Lazar.
Prije početka programa publiku i članove zbora pozdravio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu, pater Tomislav Kraljević, a svima se obratio i hrvatski veleposlanik u Parizu dr. Ivo Goldstein.
– Nadam se da ovo nije i posljednji susret s pjevačima «Zoranića» u Francuskoj, rekao je veleposlanik. Publika je nastup Zadrana primila s velikim odobravanjem te dugotrajnim pljeskom izmamila i bis. Nakon koncerta, u Misiji je priređen domjenak na kojemu su zoranićevci prigodnim darovima zahvalili pateru Kraljeviću na velikoj pomoći u organizaciji njihova koncerta te veleposlaniku Goldsteinu za posredovanje u kontaktima s Misijom i njenim voditeljem.
Zahvaljujući iznimno lijepom vremenu, zoranićevci su u naredna dva dana prešli Pariz uzduž i poprijeko. Kao i na inozemnim gostovanjima u proteklih nekoliko godina, članovi «Zoranića» su i u ovoj prigodi vlastitim sredstvima značajno participirali u troškovima putovanja. Iz Pariza su se vratili puni lijepih dojmova, zadovoljni osobito vrlo uspjelim koncertom koji je, kako su im neki od Hrvata u publici rekli, pobudio snažne emocije, povremeno čak i suze.