Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neće biti onih koji su “naučili živjeti” sa socijalnom pomoći

11.10.2013. 22:00
Neće biti onih koji su “naučili živjeti” sa socijalnom pomoći


Takvi korisnici „nauče živjeti” sa socijalnom pomoći i ništa ne poduzimaju kako bi svojim radom stjecali prihod, a samim tim promijenili ustaljene životne navike. Socijalnu pomoć počinju shvaćati kao svoje pravo, koje, kada su jednom stekli, ne žele više izgubiti i čine sve da je zaista više i ne izgube, ističe Paleka


U ovom trenutku na području grada Zadra i okolice 268 obitelji i 393 samaca, ukupno 1.650 osoba, koristi pomoć za uzdržavanje, ili tzv. socijalnu pomoć. Od početka ove godine zadarski Centar za socijalnu skrb odobrio je 857 jednokratnih novčanih pomoći te uz to 91 jednokratnu pomoć kao potporu za prijevoz učenicima i 84 jednokratne novčane pomoći za nabavu školskih knjiga. Jednokratne novčane pomoći odobravaju se samcima ili obiteljima koje zbog trenutačno teških materijalnih prilika nisu u mogućnosti podmiriti neke od osnovnih životnih potreba, kazala je Sanja Paleka, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar te najavila da novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji bi trebao stupiti na snagu s prvim danom 2014. godine, donosi promjene kojima bi se pomoć usmjerila na one kategorije stanovništva kojima je ona najpotrebnija.
Izmjenama postojećih propisa, pojašnjava, pomoć će dobivati one osobe koje ni po jednoj osnovi ne mogu osigurati prihod.
Po njezinim riječima, u evidenciji svakog centra za socijalnu skrb postoje korisnici koji spadaju u kategoriju radno sposobnog stanovništva. Unatoč tome, godinama, „iz generacije u generaciju”, kao nezaposleno stanovništvo primaju pomoć za uzdržavanje.
– Takvi korisnici „nauče živjeti” sa socijalnom pomoći i ništa ne poduzimaju kako bi svojim radom stjecali prihod, a samim tim promijenili ustaljene životne navike. Socijalnu pomoć počinju shvaćati kao svoje pravo, koje, kada su jednom stekli, ne žele više izgubiti, i čine sve da je zaista više i ne izgube. Uz pravo na socijalnu pomoć, odnosno pomoć za uzdržavanje, određeni broj korisnika zahtijeva i druga prava koja proizlaze iz pomoći za uzdržavanje pa se često svađaju sa socijalnim radnicima u namjeri da ostvare to svoje pravo, čak i onda kada socijalni radnik procijeni da mu ona u određenom trenutku više nije nužno i neophodno potrebna, ističe ravnateljica Paleka i dodaje da će novi zakon sa sobom donijeti određene propise koji bi korisnike socijalne pomoći trebali motivirati da izađu iz tog sustava, promijene život, navike i razmišljanja.
Korisnici „zajamčene minimalne naknade” umjesto dosadašnje pomoći za uzdržavanje, čiju će osnovicu Vlada tek utvrditi, a prijedlog je da ne smije biti veća od 2.900 kuna, ne smiju imati drugu nekretninu u vlasništvu, vrijednosne pokretnine, kao ni vrijednosne papire. Osim toga, putem OIB-a, kontrolirat će se i bankovni računi korisnika. Ravnateljica Paleka objašnjava kako će se voditi računa o tome posjeduje li korisnik socijalne pomoći imovinu za osnovne potrebe stanovanja ili imovinu koja nije stavljena u funkciju prihoda za podmirenje životnih potreba.