Zadarski glumci oživjet će kultni roman Božidara Prosenjaka

Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Mladi splitski redatelj Ivan Plazibat prvi put surađuje s Kazalištom lutaka Zadar

Bliži se vrijeme izvedbe prve premijere u novoj sezoni Kazališta lutaka Zadar. Klasik hrvatske dječje književnosti, roman Božidara Prosenjaka "Divlji konj", doživio je sedamnaest izdanja u Hrvatskoj i brojne prijevode na strane jezike, a u ovoj sezoni Kazališta lutaka Zadar konačno će biti "preveden" u kazališnu predstavu. Priča o odrastanju konja - od nevještih prvih koraka na četiri noge preko radosti galopa na otvorenim pašnjacima, ali i surovosti i stradanja u svijetu divljine, do života na seoskoj farmi s pitomim konjima i konačno sve do posljednjeg putovanja - univerzalna je i svevremenska priča. Kazalište lutaka Zadar stoji pred velikim izazovom, prikazati cijeli jedan konjski život u kazališnoj predstavi. Ravnateljica KLZ Iris Pavić Tumpa povjerila je taj zadatak splitskom redatelju Ivanu Plazibatu. Na nedavnoj konferenciji za novinare oboje su istaknuli da je riječ o teškom poslu. Koliko težak, pokušali smo saznati od redatelja.

"Divlji konj" će prvi put biti izveden kao jedna velika kazališna predstava i upravo ste se Vi prihvatili tog posla?

- Bilo je pokušaja da se predstava već postavi kao monodrama, ali ovo je zaista prvi put da se radi kao velika kazališna predstava. Riječ je o djelu koje ima epski zamah, tu je vrijeme, kao i hrpa likova koji se pojavlju. Inače, formu romana teško je dramatizirati, a riječ je još o dječjoj priči. Teško je činiti liniju i bit priče, jer je riječ o opsegu, ali i kompleksnosti dječje priče.

Kako su se zadarski glumci snašli u predstavi, kako idu probe?

- Predstava "Divlji konj" okupila je cijeli ansambl Kazališta lutaka Zadar, naprosto je riječ o takvoj predstavi koja to zahtijeva. Dakle, uključeno je jedanaest glumaca, a glavnu ulogu igra Juraj Aras. Zasad mi se čini da smo uspjeli. Ljudi doista funkcioniraju kao ansambl, svi su uključeni.

Jeste li se savjetovali s autorom Božidarom Prosenjakom?

- Naravno. On mi je dao svoju verziju scenarija koja mi je puno pomogla. Vodili smo razgovore, pričao mi je o sumnjama, kako se teško rađao roman.

Kako ste već kazali priča ovog romana ima dosta poveznice s ljudskim životom?

- Predstava je lektira za više razrede, djecu u pubertetu. To su djeca koja osjećaju život, tako da ne vidim razliku između njih i odraslih. Djeca u toj dobi tragaju za ljubavlju i slobodom. Ne vidim razliku raditi priču za njih i za odrasle.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno