Bez suradnje lokalne samouprave i Vlade nema napretka ni kapitalnih projekata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Gradonačelnik Božidar Kalmeta pohvalio se sa svime što je učinjeno

Jučerašnja 18. Sjednica zadarskog Gradskog vijeća nastavljena je u jednako žustrom tonu, kao što je započeo i Aktualni sat. Jedino oko čega su se vladajući i oporbene stranke jučer ipak složili, jest da bez sloge i međusobne suradnje između lokalne samouprave, Vlade i resornih ministarstava nema napretka niti kapitalnih projekata. Stidljiva pomirba stavova uslijedila je nakon što je gradonačelnik Božidar Kalmeta iznio izvještaj o radu u prvih šest mjeseci ove godine u kojemu se na 23 stranice pisanog teksta, popraćenog fotografijama, pohvalio sa svime što je učinjeno.

- Zasigurno najvažniji projekt je rekonstrukcija Kneževe palače koji je jedan od deset prvih u Hrvatskoj financiran sredstvima iz strukturalnih europskih fondova. Riječ je o projektu vrijednom 38 milijuna kuna. Tu je nadalje kolektor visoke zone koji je preduvjet za daljnju izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže i koji je prošao cijelom dužinom grada. Započinje provedba šest novih projekata vrijednih pet milijuna kuna, a koji će se financirati iz EU fondova. Imamo i razne projekte od kojih su neki u tijeku, neki u fazi pripreme, a neki već pri samom kraju. Ishođena je dokumentacija za sanaciju rive u Petrčanima, krećemo u sanaciju deponija u Diklu, izgradnju Centra za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim, ishodili smo lokacijske dozvole za škole na Crvenim kućama i u Novom Bokanjcu, u planu je gradnja vrtića na Smiljevcu i na Plovaniji, podignut je strandard obrazovanja..., nabrajao je gradonačelnik punih 15 minuta i onda ustvrdio kako je njegovo vrijeme za izlaganje isteklo, a da nije stigao dalje od treće stranice. No, kao i za gotovo svaku točku uslijedio je niz replika, samostalnih izlaganja i sličnih formi koje su oporbeni vijećnici iskoristili za kritike, a oni iz vladajuće koalicije za obranu projekata kojima se gradonačelnik pohvalio.

Zadarski kapitalci

- Dobili ste materijale koji su tako lijepo i sažeto napisani da bi ih i početnik razumio, pohvalio je gradonačelnikovo izvješće HDZ-ov Rade Šimičević, a za govornicu je potom izišla SDP-ova Sabina Glasovac i prvo pohvalila sve projekte, a onda taksativno iznijela svoje viđenje.

- Prva stranica je ključ razvoja grada. Izdvojila bih pet projekata i to: Kneževa palača, socijalni stanovi, deponij u Diklu i Centar za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim te projekt pomoćnika u nastavi. Ukupna vrijednost zadarskih projekata u posljednje tri godine, od kojih su neki tek započeti, a neki su i dovršeni je 532 milijuna kuna. U tom iznosu Grad Zadar sudjeluje sa 79 milijuna kuna, a Vlada projekte podržava s 453 milijuna kuna. Tako primjerice u projektu Jadran, odnosno izgradnji kolektora visoke zone ukupno vrijednom sto milijuna kuna, Grad participira s 10 posto sredstava, a u projektu Grada, Ministarstva graditeljstva i APN-a za izgradnju 73 socijalna stana država će izdvojiti osam milijuna kuna i uz to osigurala je zemljište, iznijela je Glasovac te dodala kako je i obnova palače Cedulin zajednički projekt ministarstva turizma, kulture i Grada vrijedan 13,7 milijuna kuna, a spomenula je i kako će Centar za zbrinjavanje otpada koštati 385 milijuna kuna od čega će tek neki manji udio spasti na Grad, dok će veći dio, u visini od 70 posto, biti osiguran iz EU fondova. Jednakim tonom Glasovac je iznijela i podatke kako je projekt pomoćnika u nastavi država financirala s 2,3 milijuna kuna, zatim da je u Polikliniku iz iste kase uloženo 109 milijuna kuna, u Gaženicu 807 milijuna kuna.

Manjak u blagajni

- Navijam za međusobnu suradnju koja će biti prepoznata i da se prizna ta suradnja. Iznos od 453 milijuna nije zanemariv i da toga nije bilo ne bi bilo kapitalnih projekata. Neću Vam sada gradonačelniče reći da se ne kitite tuđim perjem. Neka nam tih projekata, zaključila je Glasovac.

Puno polemike i iznošenja brojki izazvalo je i izlaganje pročelnice za financije Grozdane Perić. Ona je, naime, iznijela podatak prema kojemu je izvršenje proračuna podbacilo za oko tri posto. Grad je uprihodio nešto više od 162.700,000 kuna, dok su izdaci bili 163.000,000 kuna. To znači da je u gradskoj blagajni manjak od 345 tisuća kuna, a da se proračun slabo puni, govore i podaci o planiranim prihodima u tekućoj godini od preko 380 milijuna kuna. Perić je pojasnila kako su na takvo stanje gradske blagajne utjecali niz faktora među kojima je odluka Vlade o smanjenju doprinosa na dohotke, čime je grad Zadar ostao bez 24 milijuna kuna. Nadalje, u stavkama izdataka ove se godine našao i izdatak za plaće pomoćnika u nastavi, pojasnila je Perić te dodala kako se manji minus ukazao i kod stavke od prodaje nekretnina, zaključivši da podbacivanja nije mogao nadoknaditi prihod od legalizacije niti komunalne naknade koja je posljedično nešto veća.

 SDP-ova Irena Dragić kazala je kako ne može vjerovati da se ništa nije uložilo u poljoprivredu i poduzetništvo te da su podbacile sve stavke, osim sporta, u koji su uloženi enormni iznosi. Podsjetila je na nalaz državne revizije te spomenula i troškove Javne vatrogasne postrojbe što je za govornicu izvuklo HDZ-ovu Elviru Sterle. Ona je podsjetila na važnost vatrogasaca te im zahvalila, jednako kao i Vladi i pilotima kanadera, jer se ljetos sama našla u problemu.

Malo o Šoši

- Da nije bilo njih u pepeo bi otišlo sve, a tamo je bilo stotinjak krava i tamo radi više od 40 ljudi, rekla je Sterle, inače direktorica farme krava Vigens, ujedno spočitavši što ju nitko od kolega vijećnika nije nazvao i pitao kako je. Odgovorio joj je Ante Rubeša iz Akcije mladih.

- Meni je žao vaših krava, ali ni mene nitko nije nazvao da me pita imam li što jesti, radim li, radi li mi cura i slično, a ja držim da su moji problemi vrjedniji od vaših krava, rekao je Rubeša nakon čega je potrebu za nešto reći o JVP-u imao i njegov kolega Marko Pupić Bakrač.

- Cijenim vatrogasce i njihov posao, ali me zanima zašto se nikada gradonačelnik nije ogradio od izjave zapovjednika JVP Željka Šoše da je to Kalmetina vojska. I tko ga uopće tamo drži kad je on završio za tetu u vrtiću? - pitao je Pupić Bakrač, a kako je došlo do dobacivanja iz klupa SDP-a gradonačelnik je odgovorio da ne podržava Šošinu izjavu, da je to o vojsci gluparija te dobacio kako je to vojska Jadrana Perinića jer da im je on na čelu.

Antun Novoselović (SDP) i Kalmeta nastavili su u sličnom tonu pa je tako Novoselović okarakterizirao gradonačelnikov izvještaj o radu kao hvalospjev iz kojeg se može zaključiti da je on ogromna hobotnica koja je pružila krakove od otoka preko cijelog grada, pa čak i zaleđa kad govori o Gradskoj tržnici koju treba urediti i na kojoj bi se prodavali domaći proizvodi iz sela u zaleđu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno