Častili se oporba i vladajući: "gusko, idiote, majmune, milicioneru..."

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Gradonačelnik Zadra nekoliko puta nije uspio obuzdati živce

Jučerašnja 18. sjednica Gradskog vijeća počela je skidanjem čak četiriju točaka s dnevnog reda, a koje se odnose na ŠRC Višnjik. Sabina Glasovac iz SDP-a, kojoj su se pridružili vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač, uspjeli su uvjeriti gradonačelnika Božidara Kalmetu da povuče točke koje se odnose na prostorno-plansku dokumentaciju i unošenje vrijednosti zemljišta u temeljni kapital Višnjika.

- Na jučerašnji dan, Grad Zadar nije u knjigama naveden kao vlasnik zemljišta na Višnjiku. Pitam se onda, tko je procijenio tih 40 milijuna kuna koliko se navodi da vrijede to zemljište i zgrada. Isto je i na području Skročinih, i tamo Grad planira što će biti na zemljištu koje još uvijek nije njegovo. Višnjik je vrijedan projekt, ali ne smijemo se bojati naših ljudi. Stoga, sve ovo treba doraditi bez ikakvog skrivanja od javnosti, rekla je Glasovac.

Podržao ju je stranački kolega Antun Novoselović konstatirajući kako je to bio samo pokušaj da se na 100.000 m2 može graditi i prodavati zemljište i ono što je izgrađeno, ali bez utjecaja Grada Zadra i njegovih građana koji uredno servisiraju ogromne rate kredita za izgradnju tog sportskog centra.

Guske i druge životinje

"Paljbeni" dio jučerašnje sjednice počeo je prozivkom Rena Sinovčića upućene Sabini Glasovac koju je nazvao "guskom koja može tri sata pričati", na što je ona zatražila zaštitu od predsjednika GV-a Živka Kolege. No, Kolega nije čuo ono što su svi čuli, a Sinovčić kasnije opisao kao naziv slatke domaće životinjice.

- Zašto Sabina i svi mogu govoriti deset minuta, a ja ne smijem izložiti svoj prijedlog dnevnog reda, dodao je Ante Rubeša obučen za ovu priliku u majicu s natpisom "Pošto Zadar lopovi?"

Gradonačelnik Kalmeta podržao je prijedlog skidanja točaka s dnevnog reda, kako je rekao zbog "...dijelom argumentirane rasprave".

- Namjera nam je bila i ostala Višnjik razvijati kao centar sporta i turizma. Javnost je bila upoznata s vizijom razvoja Višnjika, koja je iznesena na jednom kolegiju gradonačelnika. Uostalom, u kasnijem tijeku procedure ide i javna rasprava, ali da ne bi bilo teških riječi i da ne bi sad na ovu temu politizirali, neka se točke skinu s dnevnog reda do šire javne rasprave sa svima, uključujući i udruge, rekao je zadarski gradonačelnik usput se ispričavajući vijećnici SDP-a Ireni Dragić što ni ovaj put u dnevni red nije uvršteno izvješće o radu Doma hrvatske mladeži.

Aktualni sat započeo je pozivom Sabine Glasovac gradonačelniku Kalmeti da se zajedno prošetaju Gaženicom.

- Da usput porazgovaramo s Bilićem o tome kako je ova Vlada u Gaženicu uložila 807 milijuna kuna, a vaša vlada tek nešto manje od 300 milijuna. Pa ako su vas krivo informirali, da ispravim to, a ne da zbog osobnog animoziteta prema ministru Hajdašu-Dončiću vi ne znate gdje je put do Gaženice.

O smjeni Emila Bilića

- Jedini smo grad i županija u Hrvatskoj koja je povećala zaposlenost, a vi mi odgovorite kako je u mandatu Kukuriku koalicije nestalo 65.000 radnih mjesta, a 100.000 mladih otišlo vani? Zato i jeste u Gaženici požurili s naplatom parkiranja u blatu, rekao je Kalmeta, a što se Bilića tiče s njim, kako je rekao, neće uopće razgovarati jer isti neće biti nakon tog datuma na tom mjestu.

Blok pitanja pod radnim naslovom "...a gdje si ti bio '91.?" otvorio je Joso Knez (HSLS). Njega je zanimalo zašto sve više "likova", koji u vrijeme obrane Zadra nisu bili u gradu, pohode manifestacije vezane uz Dan obrane Grada?

I Antun Novoselović je proslavu Dana obrane ocijenio kao predizborni skup HDZ-a na koji je autobusom, po naređenju, dovezena kompletna Gradska uprava, svi viđeniji HDZ-ovci iz županije te predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

- Gdje ste vi, gradonačelniče, bili 6. listopada 1991. godine, na kojoj bojišnici od Kožina do Dračevca? - uslijedila je prozivka Novoselovića.

- Prvo sam bio u nenaoružanim dobrovoljnim postrojbama, a kad je Zadar napadnut na Dračevcu s puškama sam trčao braniti grad. Kasnije sam bio u Otočkom bataljunu koji je bio u Dubrovniku, na Velebitu i u Smrdelju i u Maslenici, gdje sam ja bio, za razliku od vas koji ste se šetali po gradu, uzbuđeno je odgovarao Kalmeta.

"...a gdje si ti bio '91.?"

Kalmeta je kontrirao da su Novoselovićevi kolege samo položili vijenac na Dračevcu i odmah pobjegli.

- Neću reći što je Novoselović radio zadarskoj djeci kao jugoslovenski milicioner i kako je tukao zadarsku djecu na Badnjak. Nema vas nigdje gdje su ljudi. Nema vas ni na blagdanu sv. Šime, ni na Dračevcu, ni na groblju. Vi živite u salonima i u okviru mraka donosite neke odluke, rekao je Kalmeta, a Novoselović mu je odgovorio:

- Vi ste u ratu bili nitko i ništa, a kamoli opalili metak. Ja sam bio na Bokanjcu kao jedan od zapovjednika obrane grada, a vi ste se uključili u kasnijoj fazi kad je za mene rat već bio završen. U kojoj ste vi postrojbi bili? Vi u obrani Zadra niste bili ni jednog dana.

- A gdje je bio vaš šef stranke? Znate što ste radili kao jugoslavenski milicioner prije rata, kazao je Kalmeta.

- Zatvarao lopove kao što ste vi, uzvratio mu je Novoselović.

Na pitanje Rena Sinovčića što Grad misli činiti od NK Zadra, zadarski gradonačelnik je odgovorio da se čeka odgovor Ministarstva financija o prijenosu tražbina, a onda će tek vijećnici odlučiti o sudbini nekad zadarskog nogometnog prvoligaša. Ako do 4. studenog ne bude pripremljen odgovor na sudbinu NK Zadra, rekao je Sinovčić, prijeti mu stečaj a onda i odlazak u 5. nogometnu ligu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Katastrofa od Vijeća.Reno ,Kolega i Kalmeta su isti.A Reni su obećali aboliciju kada dođu na vlast,za nadati se da neće,pogledajte što čine u Zadru tako će i u Hrvatskoj,i gore.
Slika korisnika sead zadarski
Gosp.Novoseloviću napadaš čovika gospodina Kalmetu koji je doprinio najviše gradu Zadru od njegova postojanja pa do danas.Napadaš ga jer je organizirao odbranu grada Zadra još 90'godine dok si ti sa milicijskom fićom žicao voće i povrće od švercera i porezni obveznika.Od mene osobno ti i tvoje kolege ste mi odnijeli voća i povrća vrijednost garsonjere u kojoj sam podstanar.Blagoslovljeno dato vam al nemoj brate napadati gosp.Kalmetu kad i sam znadeš bolje od mene što je sve Božidar učinio samo ime govori Božji dar je Kalmeta našim zadrankama i zadranima.Lipi pozdrav gradskom vijeću iz dijaspore.I nemoj te se svađati.Kako ćemo mi iz dijaspore jednog dana donijeti i uložiti novce ako se vi svađate