Poslodavci nisu fleksibilni prema ženama koje doje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
U sklopu predavanja u Izvoru puno se govorilo o tome kako uskalditi dojenje i posao

U sklopu tjedna dojenja koji se obilježva početkom listopada, u zadarskoj zdruzi Izvor održali su prigodno predavanje na temu "Dojenje i povratak na posao". Aktivnosti vezane uz tjedan dojenja u Izvoru su održali u sklopu svojih redovitih radionica za potpru dojenju koje se održavaju svake prve srijede u mjesecu.

Zakonsko pravo

O pravima majki koje se vrate na posao, a još uvijek doje svoje mališane malo se govori u javnosti, a žene su još manje upoznate sa svojim pravima koja su im zajamčena zakonom. No, malo je onih poslodavaca koji se pridržavaju zakona, kao i majki koje redovito koriste stanke za dojenje u sklopu radnog vremena.

Da se o tome treba što više i češće govoriti i upoznavati javnost s pravima majki koje doje. Istovremeno i poslodavci trebaju omogućiti ženama da koriste stanku za dojenje, jer je to pravo žene jednako onome kada koristi rodiljni dopust. No, dok to ne zaživi, trenutno postoji tek nekolicina majki koje bez ikakvih problema koriste stanke za dojenje u sklopu radnog vremena.

U udruzi Izvor su upravo zbog malog broja žena koje koriste ovo zakonsko pravo, te nastoje prekinuti dojiti svoje mališane u dobi od godine dana, organizirali predavanje kojem su nazočile dvije majke i dvije trudnice.

Ivana Matulić, predsjednica udruge Izvor, pojasnila je kako je u sklopu predavanja puno govora bilo kako organizirati dojenje i posao.

- Razgovarali smo o izdajanju i unaprijed pripremljenim bočicama mlijeka koje majke ostavljaju djeci, naravno ovisno o njihovoj dobi. Ukoliko je dijete starije tada mu se, dok majka radi, može dati kruta hrana, a ako je dijete manje majka mora unaprijed pripremiti višak mlijeka, pojasnila je Matulić.

Navodi kako je dosta govora bilo i o zakonu koji majkama omogućuje da u sklopu radnog vremena stanku za dojenje koriste dva puta po sat vremena ili dva sata u komadu.

Rijetko koriste pauzu za dojenje

- Majke su malo upoznate sa svojim zakonskim pravima. Upravo zbog toga rijetke su one koji koriste pauze za dojenje. Poslodavci nisu baš otvoreni za tu opciju, ali žene koje rade kod poslodavaca koji su fleksibilni ili u državnim službama bez problema koriste stanke za dojenje djece, istaknula je Matulić.

Prepreka ima dosta, ali na temelju uspješnih primjera članice udruge Izvor ostalim majkama nastojale su objasniti kako se bez većih problema može uskladiti posao i majčinske obveze, dakako, uz pomoć okoline.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno