Šest akademskih umjetnika na likovnoj koloniji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Ugođajnost ove kolonije nadilazi uobičajene umjetničke susrete

Četvrtu godinu u nizu u Falkensteiner & SPA Iadera hotelu u Punta skali održan je Art Weekend & Škola slikanja čija je izložba slika svečano otvorena u subotu, 3. listopada. Šest akademskih umjetnika, Josip Botteri Dini, Anto Mamuša, Ana Marija Botteri Peruzović, Hrvoje Marko Peruzović, Viktorija Abramović i Ivana Ćavar, od 2. listopada do 4. listopada stvarali su na likovnoj koloniji djela sa sakralnim i motivima pejzaža. Likovni kritičar Stanko Špoljarić rekao je kako djela nastala u tom posebnom prirodnom ozračju nose i duhovnu dimenziju, temu kršćanske ikonografije. I kod pejzaža je riječ o sakralnosti kao začudnosti pred veličajnošću stvorenoga. Ugođajnost te kolonije nadilazi uobičajene umjetničke susrete. U toj blizini mora slike nastaju zaista iz uvjerenja, sva ta djela duboko su doživljena. Slikarsko umijeće i umjetničku viziju pozdravio je i Tine Brodnjak, generalni direktor Iadera hotela, poželjevši da suradnja s Galerijom Laudato potraje.

Ana Marija Botteri Peruzović oslikala je pejzaž univerzalnog Mediterana koji se u Zadru jako dobro ocrtava. „Slike su nazvane 'Rapsodija Mediteranea' jer, kad tu dođete, osvjedočite se da sunce posebno obasjava i zalazi u prostoru gdje stvaramo. To se prenosi i na naše slike, tako da svi izađemo ispunjeniji, a ne iscrpljeni, kako bi bilo uobičajeno, da smo toliko slika naslikali sami u svom ateljeu" kaže Botteri Peruzović. Nažalost, ima puno i loše umjetnosti koja je posljedica mračnog načina života i kulture negativnosti, depresivnosti koja vlada" ističe Ana Marija B. Peruzović.

Hrvoje Peruzović stilizirao je stablo, a iznad njega lebdi zeppelin. Druga slika je motiv flore, prirode i cvijeća. „Napravio sam neobičnu kombinaciju u kojoj je lik žene spojen s biljnim svijetom. Tako da njoj iz glave umjesto kose, raste cvijeće. Zeppelin je simbol prolaznosti, krhkosti. Simbol krhkog ljudskog nastojanja da nešto postigne u životu, ali često se zna dogoditi da završi neuspjehom. Zeppelin mi je drag i kao likovni objekt, eliptična forma s rebrima, može se krasno naslikati. Uvijek gledam da bude zanimljivo u sadržajnom smislu i kao likovna forma" kaže Peruzović. Usko je vezan za prirodu i sve što je stvoreno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno