Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadru bespovratno 35 milijuna eura iz europskih fondova

11.10.2016. 22:00
Zadru bespovratno 35 milijuna eura iz europskih fondova


Zadar će do kraja desetljeća dobiti 35,3 milijuna eura iz europskih fondova za financiranje projekata u tzv. urbanoj aglomeraciji. Uz Zagreb, Rijeku, Osijek, Split, Pulu i Slavonski Brod, Zadar se uvrstio u sedam hrvatskih gradova koje se smatra nositeljima razvoja na širem području. Svi ti gradovi moći će zajedno iskoristiti 345 milijuna eura iz triju europskih fondova, u sklopu “mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja” (ITU mehanizam). Odluku o tome jučer je predstavnicima gradova uručio Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU- a.
– Radi se o obliku decentralizacije sredstava iz fondova EU-a za naše gradove i općine, koji spadaju u sedam urbanih aglomeracija. Kakve će aktivnosti poduzeti, to ovisi o strategijama razvoja tih sedam područja. Ona će istodobno biti pokretači razvoja cijele Hrvatske – rekao je ministar Tolušić na prigodnoj svečanosti.
U prvoj varijanti, novac iz fondova EU-a trebala su koristiti četiri najveća grada u Hrvatskoj, ali je – prema Tolušićevim riječima – odlučeno da se uključe Slavonski Brod, Zadar i Pula. Tako će Zagreb dobiti 91,9 milijuna eura, Split 62,8, Rijeka 49,6 milijuna eura, Osijek 44,1, Zadar 35,3, Slavonski Brod 31, a Pula 30,6 milijuna, kazao je ministar. Spomenutih 35,3 milijuna eura za Zadar bespovratan je novac iz fondova EU-a, ali će korisnici morati priložiti 25 posto vlastitoga novca. Gradovi mogu novac koristiti za poboljšanje poduzetničkog okruženja i strukovnog obrazovanja, za energetsku učinkovitost i obnovu napuštenih industrijskih objekata, za kulturne objekte, poboljšanje javnog prijevoza i za borbu protiv siromaštva.