Zadru bespovratno 35 milijuna eura iz europskih fondova

Slika korisnika admin
Hina
Predstavnik Grada Zadra na dodjeli bio je Šime Erlić (sasvim desno)

Zadar će do kraja desetljeća dobiti 35,3 milijuna eura iz europskih fondova za financiranje projekata u tzv. urbanoj aglomeraciji. Uz Zagreb, Rijeku, Osijek, Split, Pulu i Slavonski Brod, Zadar se uvrstio u sedam hrvatskih gradova koje se smatra nositeljima razvoja na širem području. Svi ti gradovi moći će zajedno iskoristiti 345 milijuna eura iz triju europskih fondova, u sklopu "mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja" (ITU mehanizam). Odluku o tome jučer je predstavnicima gradova uručio Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU- a.

- Radi se o obliku decentralizacije sredstava iz fondova EU-a za naše gradove i općine, koji spadaju u sedam urbanih aglomeracija. Kakve će aktivnosti poduzeti, to ovisi o strategijama razvoja tih sedam područja. Ona će istodobno biti pokretači razvoja cijele Hrvatske - rekao je ministar Tolušić na prigodnoj svečanosti.

U prvoj varijanti, novac iz fondova EU-a trebala su koristiti četiri najveća grada u Hrvatskoj, ali je - prema Tolušićevim riječima - odlučeno da se uključe Slavonski Brod, Zadar i Pula. Tako će Zagreb dobiti 91,9 milijuna eura, Split 62,8, Rijeka 49,6 milijuna eura, Osijek 44,1, Zadar 35,3, Slavonski Brod 31, a Pula 30,6 milijuna, kazao je ministar. Spomenutih 35,3 milijuna eura za Zadar bespovratan je novac iz fondova EU-a, ali će korisnici morati priložiti 25 posto vlastitoga novca. Gradovi mogu novac koristiti za poboljšanje poduzetničkog okruženja i strukovnog obrazovanja, za energetsku učinkovitost i obnovu napuštenih industrijskih objekata, za kulturne objekte, poboljšanje javnog prijevoza i za borbu protiv siromaštva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno