Mostovi vijećnici dogovaraju odlazak u Hasanbegovićevu stranku!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Čelnik Neovisnih za Hrvatsku potvrdio osnivanju stranke u Zadru
Izići ćemo na sve izbore, tako i na zadarskom području gdje se sada organizira naša stranka. Obraćamo se biračima i svima koji dosad nisu sudjelovali u političkom životu, dobrodošli su nam zapravo svi koji prihvaćaju naš program, kaže Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović, Neovisni za Hrvatsku

 Dvojica Mostovih vijećnika u Županijskoj skupštini dogovaraju prelazak u stranku Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku (NHR), čime bi predsjednik najdesnije hrvatske stranke već u startu dobio dva vijećnika u Županiji!

Vijest o pripremi osnivanja podružnice u Zadru jučer nam je potvrdio sam Hasanbegović, otvoreno za naš list pojasnivši koliko mu je Zadar zanimljiv i na koga ovdje sve računa.

U Mostu saznajemo kako su za prelazak u njegovu stranku zainteresirani Mladen Meštrović i Stipe Bjeliš, a Meštrović je tim povodom čak bio i na sastanku u Zagrebu. Dvojica županijskih vijećnika stvorila bi jezgru oko koje bi se okupili prvi članovi Hasanbegovićeve stranke i kroz inicijativni odbor što prije osigurali teren za osnivanje prve zadarske podružnice Neovisnih za Hrvatsku, o čemu nam Zlatko Hasanbegović kaže:

Vodimo preliminarne razgovore

- Na tom području razgovaramo sa svim zainteresiranima, ja osobno nisam imao kontakte sa članovima Mosta u Zadru, ali se s njima vode preliminarni razgovori, imamo naše pristaše na tom području. Dobrodošli su nam svi koji žele i prihvaćaju program naše stranke, ali konkretnih razgovora još nije bilo. Izići ćemo na sve izbore, tako i na zadarskom području gdje se sada organizira naša stranka. Obraćamo se biračima i svima koji dosad nisu sudjelovali u političkom životu - govori Hasanbegović.

Od grupe u Zadru koja mu se želi priključiti može se čuti kako Neovisni za Hrvatsku ovdje računaju i na nezadovoljne u HDZ-u za koje su uvjereni da će im se pridružiti odmah nakon osnivanja prve podružnice.

Nakon njegove potvrde o organiziranju stranke i u Zadru, kontaktirali smo Mostove vijećnike u Županijskoj skupštini, Stipu Bjeliša i Mladena Meštrovića. Bjeliš, koji je službeno još koordinator stranke za županiju i danas na Glavnom odboru stranke u Zagrebu čeka razrješenje s te dužnosti, nije htio komentirati vijest da će se pridružiti Hasanbegovićevoj stranci, no Mladen Meštrović otvoreno kaže:

- Da, zainteresiran sam za tu stranku, ali još ništa nije dogovoreno.

Meštrović "zadovoljan što ga žele"

Na pitanje znači li to da nije zadovoljan situacijom u Mostu, Meštrović odgovara:

- Pa, ne bih išao i ne bi me ljudi ni tražili da sam zadovoljan, meni je zadovoljstvo da me druge političke opcije žele u svojim redovima. Ali, to su sve neformalni razgovori i ne bih više o tome - kaže Meštrović dodajući kako imaju i grupu zainteresiranih za Hasanbegovićevu stranku.

No, nisu ovo jedini pregovori koji se u ovom trenutku vode za osnivanje zadarske podružnice Neovisnih za Hrvatsku jer iz Zagreba stižu pozivi i prema lokalnom rukovodstvu HSP Ante Starčevića koji su Hasanbegoviću i Esih najzanimljiviji za suradnju, budući da su najjača stranka na zadarskoj desnici, no saznajemo da je njihovo rukovodstvo odbilo svaki prelazak u tu stranku. Učinio je to već Mate Lukić, čelnik gradske organizacije pod čijim je vodstvom u gradu, kao i onim Dalibora Barešića u županiji, HSP AS postigao dosad najbolje rezultate na lokalnim izborima, te odbijaju svaku mogućnost odvođenja svoje stranke pod predznak NHR-a. Oni su sada predvodnici političke desnice u Zadru.

NHR-u se nude i bivši pravaši

Hasanbegoviću u ovom trenutku problem predstavlja to što nema nikavu logistiku u Zadru. Ipak, ima netko drugi tko bi rado ušao u ovu stranku, a riječ je o dijelu HSP-ovaca te čak jednom od bivših čelnika ove stranke koji novu šansu vidi upravo u NHR-u, no on je navodno već odbijen jer je iza njega propala politička karijera. No zasigurno će se i dio HSP-a priključiti NHR-u jer njihova stranka u Zadru i županiji jedva da funkcionira, a već godinama nemaju niti vijećnika u Gradu i Županiji.

Bit će stoga zanimljivo pratiti što će Hasanbegović napraviti u Zadru, a osobito hoće li im se priključiti i dio nezadovoljnika iz HDZ-a, što je lako moguće s obzirom da su su takvi prelasci događali nakon osnivanja čak triju desnih stranaka u županiji - Hrvatskog istinskog preporoda, Hrvatskog bloka i Jedine Hrvatske.

U Zadru propale Tuđmanova, Pašalićeva i Šiblova stranka

Hoće li Hasanbegović uspjeti ono što prije njega u Zadru nije pošlo za rukom Miroslavu Tuđmanu, Iviću Pašaliću i Milovanu Šiblu teško je prognozirati prije okupljanaja inicijativnog odbora koji bi mu trebala postaviti stranačke temelje u Zadru. No povijest takozvanih stranaka za nezadovoljne HDZ-ovce pokazuje da se niti jedna od njih na zadarskoj političkoj sceni nije održala. Bio je to Hrvatski istinski preporod Miroslava Tuđmana u koji su nakon osnivanja 2002. godine otišli nezadovoljni HDZ- ovci Stipe Zrilić, Joso Nekić, Svemir Vrsaljko i još neki. Okušao se u Zadru i Ivić Pašalić sa svojim Hrvatskim blokom kojega su ovdje vodili bivši HDZ-ovci Davor Aras i Milivoj Ugrinić, no stranka je ugašena već 2008. godine. Kratkog je daha bila i Jedino Hrvatska Milovana Šibla koju je 2007. na listi za Sabor iz IX. jedinice također predstavljao Davor Aras.

Aras: U konzervativnom Zadru lako će stvoriti bazu

Jedan od utemeljitelja HDZ-a koji se kasnije pridružio desnijim opcijama u Zadru, Davor Aras, o šansama Hasanbeghovićeve stranke u županiji kaže:

- Hasanbegović će vjerojatno oko sebe okupiti dio nezadovoljnih HDZ-ovaca, ali na taj se način neće dugo održati ukoliko ne privuče i ostali dio birača. Međutim, siguran sam kako računa općenito na konzervativne birače u Zadru i županiji, čime će u konzervativnoj sredini u Zadru lako stvoriti svoju bazu i bez problema utvrditi stranačku organizaciju - kaže Aras.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)