Počinje ovogodišnji Mjesec knjige

Slika korisnika valentinam
U znaku enciklopedistike
Autor: 
U sklopu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava od 2000. a u kojemu će sudjelovati mladi čitatelji i djeca

Mjesec hrvatske knjige 2017. posvećen je enciklopedistici, pod motom "Sve na jednom mjestu", od 15. listopada do 15. studenoga održat će se više od dvije tisuće programa, a svečano će biti otvoren u Crikvenici što će biti obilježeno i otvorenjem novih prostora crikveničke knjižnice. 

Dio bogata programa te manifestacije, u koju se svake godine uključuje sve više knjižnica diljem Hrvatske, predstavile su u srijedu na konferenciji za novinare u Knjižnicama grada Zagreba članice Programskoga i organizacijskog odbora Alka Stropnik, Sanja Repanić- Blažičko i Ranka Javor.

Enciklopedistika - tema koja nastoji znanje vratiti u fokus

Enciklopedistika je odabrana za temu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige kako bi se obilježilo i 245 godina od objavljivanja prve velike Francuske enciklopedije koju su kao urednici potpisali Denis Diderot i Jean-Baptiste D'Alembert, rekla je Sanja Repanić-Blažičko. Istaknula je kako je drugi razlog za odabir baš te teme bio što se željelo propitati kakvo je danas 'stanje' znanja, koliko je ono uopće u fokusu s obzirom na tehnološka dostignuća koja često vode i u površnost.

Vrijeme u kojemu živimo snažno je obilježeno i brzinom što, rekla je Repanić-Blažičko, ne pogoduje čitanju. S tim u vezi, spomenula je knjigu njemačkoga pisca Sebastiana Fitzeka "Terapija" u kojoj autor na kraju zahvaljuje svakom čitatelju koji je poklonio vrijeme njegovoj knjizi. Time smo, dodala je, htjeli apelirati na ljude da u vrijeme "hiperprodukcije informacija i tiranije izbora", ipak izdvoje vrijeme za čitanje, knjigu i znanje, što je dragocjeno i stostruko se vrati.

Radionice Knjižnica grada Zagreba na Interliberu

U Mjesecu hrvatske knjige tradicionalna priredba je i Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila koji će se ove godine održati od 7. do 12. studenoga, a na kojemu će sudjelovati i Knjižnice grada Zagreba.

U sklopu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava od 2000. a u kojemu će sudjelovati mladi čitatelji i djeca koji će 'odmjeriti' znanje o trima pročitanim knjigama, a to su "Mali ratnik" Tihomira Horvata, "Pošalji mi poruku" Sanje Pilić i "Milijunaši" Maje Brajko-Livaković. Riječ je o on-line kvizu koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz.

Završna svečanost, uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada, održat će se 15. studenoga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) gdje će se uz prigodni program s mladima družiti pisci čije su knjige i bile sadržaj kviza.

Iako je, kako je rekla, naziv kviza simpatičan optimistačan, Ranka Javor smatra da ipak malo dolazi u pitanje ali, objasnila je, njegova je svrha da se djeca potaknu na čitanje. Uvjerena je da će tomu pridonijeti zanimljivi naslovi koje natjecatelji trebaju pročitati te dodala kako kviz nije težak, a pitanja su jednostavna i zabavna. Uz kviz, istaknula je Javor, mladima je ponuđen i pristup on-line enciklopedijama pa će tako moći pretraživati Proleksis enciklopediju, Hrvatski leksikon, Hrvatski biografski leksikon, Filmski leksikon i Istarsku enciklopediju u kojima će pretražiti poneke od pojmova koji se spominju u romanima.

Kao i svake godine i ove će tijekom Mjeseca hrvatske knjige jedan dan pod nazivom "Danas ti čitam" biti posvećen cjelodnevnom čitanju gdje god se to može učiniti, a to će biti 23. listopada.

Dan hrvatskih knjižnica - 11. studenoga obilježit će se dan uoči, odnosno 10. studenoga kada će biti dodijeljeno priznanje "Knjižnica godine" ovogodišnjem laureatu - Knjižnici i čitaonici grada Preloga.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Zlobwaype
If you’re interested in winning millions, then I’m here to help! At <a href=skyliteboom.com>Casino</a> you can play over 450 world-class games and I’m giving you an exclusive Welcome Bonus to get you stuck into winning. Use it today to increase your chances of hitting our jackpots. All you have to do is <a href=skyliteboom.com>sign up today</a> and watch the rewards come rolling in. skyliteboom.com <a href=skyliteboom.com>Prepare to hit the big time</a> <a href=skyliteboom.com>Hacer giros para ganar millones</a> <a href=skyliteboom.com>Holen Sie sich spinnen, um Millionen zu gewinnen</a> <IMG>http://i63.tinypic.com/ofdmds.jpg</IMG>