Više od 90 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje

Slika korisnika valentinam
PORAZNA STATISTIKA
Bez maksimalne koncentracije na prometnu situaciju nema sigurne vožnje, a razgovor mobitelom, osobito dok ga vozač drži u ruci, posebno je opasno, potvrđuje dugogodišnji zadarski instruktor vožnje Tomislav Gulan
Prema statistikama čak 91 posto vozača tijekom vožnje koristi mobilni telefon

 Čak 91 posto vozača tijekom vožnje koristi mobilni telefon, pokazuju najnoviji podaci ispitivanja navika sudionika u prometu kada je riječ o telefoniraju u vožnji, a ovi porazni podaci još su gori u svjetlu činjenice da više od 80 posto ispitanika smatra da je takvo ponašanje opasno, a skoro 30 posto anketiranih vozača navodi da ih u korištenju mobitela u vožnji ne bi spriječila nikakva kazna.

Policijski nadzor

Iako su kao glavni uzroci prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama, i dalje brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa, sve više raste i broj nesreća uzorkovanih radnjama odvlačenja pozornosti vozača, gdje razgovor mobitelom zauzima prvo mjesto.

Zadarska je policija koncem rujna provela akciju nadzora pod nazivom "Ne telefonirajte dok vozite", ali i u svom svakodnevnom poslu prometna policija pojačano nadzire vozače i sankcionira ih zbog korištenja mobitela bez hands-free uređaja, za što je predviđena kazna u iznosu od 500 kuna. No, unatoč kažnjavanju i ukazivanju na opasnost koju predstavlja mobitel u ruci, ogromna većina vozača i dalje se ne obazire na upozorenja, niti na kazne.

- Bez maksimalne koncentracije na prometnu situaciju nema sigurne vožnje, a razgovor mobitelom, osobito dok ga vozač drži u ruci, posebno je opasno, potvrđuje dugogodišnji zadarski instruktor vožnje Tomislav Gulan, te ističe kako je ranijih godina pušenje cigarete tijekom upravljanja vozilom bila radnja koja je najčešće odvlačila pozornost vozača, a danas joj se pridružila još rasprostranjenija radnja korištenja mobitela.

- Većina vozača može posvjedočiti da se i najugodniji razgovor vozača sa suputnicima automatski prekida u trenutku kad vozač započinje, primjerice, radnju pretjecanja, što znači da je upravljanje vozilom kognitivna radnja jednako kao i razgovor. Kad još k tome vozač dok razgovara u ruci drži mobitel, ne može u potrebnoj mjeri biti umno usredotočen na vožnju, upozorava Gulan i dodaje da se u auto-školama kandidate posebno upozorava na ovo neprihvatljivo ponašanje kojim vozač ugrožava ne samo sebe već i ostale sudionike u prometu.

Čitanje i pisanje poruka

- Još je pogubnija navika čitanja i pisanja sms poruka tijekom vožnje, pa i za vrijeme stajanja na semaforu, jer svaka situacija u prometu može biti potencijalno opasna i kobna. Vozači često precjenjuju svoje mogućnosti, i kad je u pitanju brzina, ali i obavljanje više radnji istodobno, kaže još Gulan i naglašava da tijekom vožnje ne bi trebalo uopće koristiti mobitel, pa čak niti uz različita pomagala poput hands-free uređaja već biti maksimalno skoncentriran na prometnu situaciju.

Odavno je ustanovljeno da svako skretanje pozornosti vozača koje dovodi do nepažnje i koje se još naziva distrakcija može dovesti do prometne nesreće, zbog čega su upravljanje vozilom i razgovor mobitelom radnje koje jedna drugu isključuju. Stoga je preporuka prometnih stručnjaka da se tijekom vožnje mobitel uopće ne koristi čemu u prilog govori i policijska statistika o porastu broja prometnih nesreća zbog mobilnog uređaja.

U vožnji telefoniralo 557 zadarskih vozača

U prvih devet mjeseci 2017. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su ukupno 557 prekršaja zbog korištenja mobitela u vožnji, doznajemo u Policijskoj upravi zadarskoj. Iako u niti jednom od tih slučajeva evidentiranih prekršaja zbog korištenja mobitela u vožnji mobiteli nisu bili uzrok prometne nesreće, zadarska policija i nadalje će provoditi akcije nadzora korištenja mobitela u vožnji, ali i vezivanje sigurnosnog pojasa, kao u jučerašnjoj kontroli, te nedavno održanoj akciji pod nazivom „Ne telefonirajte dok vozite.“

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno