Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Američki biznismen Blackard, ulagač u projekt “Pašman rivijera”, jahtom uplovio u Zadar

12.10.2018. 12:25


Jahta Sea Ranger u vlasništvu američkog poduzetnika, Teksašanina Jeffa Blackarda, hrvatskoj javnosti poznatog po najavljenom  ulaganju vrijednom 500 milijuna dolara u projekt "Pašman rivijera",  uplovila je jutros u ranim jutarnjim satima u Zadar, točnije na vez uz  Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Jahta Sea Ranger izgrađena 1973. godine plovi pod zastavom Malte, a u Zadar je doplovila iz Italije.
Blackard je u Zadar došao s namjerom kako bi sa zadarskim županom  Božidarom Longinom razgovarao o mogućnostima izgradnje turističkog  kompleksa s hotelima, apartmanima i vilama. Istog dana je predviđen  njegov odlazak na Pašman i obilazak terena u čiji razvitak namjerava  uložiti 500 milijuna dolara.
Dvije uvale na južnom dijelu otoka Pašmana, Soline i Žinčena, u kojima će se podići kompleks, spadaju među najatraktivnije lokacije na Sredozemlju. Blackard se obvezuje dokapitalizirati općinsku tvrtku  "Pašman rivijera" kroz koju se projekt realizira s 20 milijuna eura, a nakon toga mora pristupiti izradi Urbanističkog plana uređenja područja  investicije. Područje projekta ima netaknutu prirodu, nema građevina i  nalazi se uz osam kilometara dugu obalu, ukupne površine oko 260 hektara. Oko 100 hektara predstavlja građevinsko područje, a 160 hektara su  površine rekreativno-poljoprivredne namjene. Projekt će se razvijati u  dvije faze. Realizacijom projekta trebalo bi se otvoriti nekoliko stotina  stalnih radnih mjesta i tko zna koliko još sezonskih. Zemljište površine  260 hektara se ne prodaje već se daje u najam na razdoblje od 99 godina.  Na 100 hektara zemljišta, čija je početna cijena 0,40 eura za metar četvorni, gradit će se turistički kapaciteti do maksimalno 4.000 ležajeva. Poljoprivredno i horitkulturno zemljište od 155 hektara, kao i pet hektara  zemljišta u građevinskom području za servisne namjene, daje se u  najam po cijeni od 0,01 eura po četvornom metru. Kada se to preračuna,  Blackard će Općini godišnje za zemljište plaćati oko 4,2 milijuna kuna.