Američki biznismen Blackard, ulagač u projekt "Pašman rivijera", jahtom uplovio u Zadar

Slika korisnika valentinam
Sea Rangerom doplovio u nove poslovne vode
Realizacijom projekta trebalo bi se otvoriti nekoliko stotina stalnih radnih mjesta i tko zna koliko još sezonskih. Zemljište površine 260 hektara se ne prodaje već se daje u najam na razdoblje od 99 godina. Na 100 hektara zemljišta, čija je početna cijena 0,40 eura za metar četvorni, gradit će se turistički kapaciteti do maksimalno 4.000 ležajeva
Vanja MIRČETA
Jahta bogatog Teksašanina privlačila je poglede na zadarskoj rivi

Jahta Sea Ranger u vlasništvu američkog poduzetnika, Teksašanina Jeffa Blackarda, hrvatskoj javnosti poznatog po najavljenom  ulaganju vrijednom 500 milijuna dolara u projekt "Pašman rivijera",  uplovila je jutros u ranim jutarnjim satima u Zadar, točnije na vez uz  Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Jahta Sea Ranger izgrađena 1973. godine plovi pod zastavom Malte, a u Zadar je doplovila iz Italije.

Blackard je u Zadar došao s namjerom kako bi sa zadarskim županom  Božidarom Longinom razgovarao o mogućnostima izgradnje turističkog  kompleksa s hotelima, apartmanima i vilama. Istog dana je predviđen  njegov odlazak na Pašman i obilazak terena u čiji razvitak namjerava  uložiti 500 milijuna dolara.

Dvije uvale na južnom dijelu otoka Pašmana, Soline i Žinčena, u kojima će se podići kompleks, spadaju među najatraktivnije lokacije na Sredozemlju. Blackard se obvezuje dokapitalizirati općinsku tvrtku  "Pašman rivijera" kroz koju se projekt realizira s 20 milijuna eura, a nakon toga mora pristupiti izradi Urbanističkog plana uređenja područja  investicije. Područje projekta ima netaknutu prirodu, nema građevina i  nalazi se uz osam kilometara dugu obalu, ukupne površine oko 260 hektara. Oko 100 hektara predstavlja građevinsko područje, a 160 hektara su  površine rekreativno-poljoprivredne namjene. Projekt će se razvijati u  dvije faze. Realizacijom projekta trebalo bi se otvoriti nekoliko stotina  stalnih radnih mjesta i tko zna koliko još sezonskih. Zemljište površine  260 hektara se ne prodaje već se daje u najam na razdoblje od 99 godina.  Na 100 hektara zemljišta, čija je početna cijena 0,40 eura za metar četvorni, gradit će se turistički kapaciteti do maksimalno 4.000 ležajeva. Poljoprivredno i horitkulturno zemljište od 155 hektara, kao i pet hektara  zemljišta u građevinskom području za servisne namjene, daje se u  najam po cijeni od 0,01 eura po četvornom metru. Kada se to preračuna,  Blackard će Općini godišnje za zemljište plaćati oko 4,2 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno