Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradovima na obali slijedi potapanje, ali ne još 100-200 godina

13.10.2018. 09:00
Gradovima na obali slijedi potapanje, ali ne još 100-200 godina


Izvještaj o klimatskim promjenama koji je prije nekoliko dana objavio UN-ov međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) podigao je buru komentara i (prenapuhanih) prognoza o ekstremnim sušama, divljim požarima, poplavama i nedostatku hrane za stotine milijuna ljudi. Kako se ističe, na udaru su tu posebno gradovi na obali jer se zacrtana razina globalne temperature od 1,5 stupnja očito neće uspjeti održati te se zbog otapanja ledenjaka podiže razina mora i potapanje gradova zaista prijeti. Kako kaže poznati zadarski meteorolog, Duško Kraljev, prognoze su prenapuhane, ali to jest ono što svakako slijedi.
– Zapravo je nezaustavljivo. Jedino što možemo sa svojim ponašanjem jest cijeli taj proces malo usporiti. Naše generacije se još ne moraju bojati potapanja gradova na obali jer rast koji pokazuju mjerenja podizanja razine mora postoji, ali je vrlo spor. Led se topi na Grenlandu, na Arktiku je previše porasla temperatura te ako se ovako nastavi, za 100-200 godina već bi se to polako moglo početi događati. Proces potapanja će početi s ulaskom mora u podzemne sustave, kanalizaciju, zatim u ušća rijeka, zbog čega će zemlja oko rijeka postati manje plodna te će utjecati na proizvodnju hrane…, govori Kraljev, smatrajući da su pojedine prognoze medijski prenapuhane te da bombastični naslovi šire paniku.
No, istina je da se globalno zagrijavanje događa i to je evidentno po svemu.
– Ekstremi su sve učestaliji. Zato ove godine imamo jake tropske uragane, tornada, što je i za očekivati nakon ovako toplog ljeta. U Hrvatskoj ove godine nije bilo posebnih ekstrema, niti previsokih temperatura, niti značajnih oborina, ali bit će to jedna od najtoplijih godina otkad je mjerenja. Natjecat će se za prvo mjesto, ističe Kraljev, dodajući kako je Zadar i njegovo zaleđe pravi klimatski dragulj, zahvaljujući Velebitu i otocima.
– Tu nema prevelikih ekstrema, osim one velike kiše lani, što se događa jednom u 100 godina. Ove godine smo prezadovoljni s vremenom. Nije bilo previsokih temperatura ni oborina ni vjetrova. Povremeno zapuše bura, ali neka nama bure, očisti nam atmosferu. Ne bi bilo loše da svakih nekoliko dana zapuše bura. Kažu da je bura čista žena, da sve kantune pomete, ističe Kraljev.
Globalno, nastavlja Kraljev, prijete veliki problemi, a zbog našeg ponašanja Zemlja – plače.
– Svašta ubacujemo u atmosferu i možemo očekivati povratni efekt atmosfere prema nama. Trebamo osvijestiti da smo zabrazdili i da nismo mislili kakvu Zemlju ostavljamo budućim generacijama. Svi mi pridonosimo globalnom zagrijavanju. Doduše, zemlje bez industrije manje, zbog manje emisije plinova, ali svi vozimo automobile, imamo stil života kao da imamo na raspolaganju neki drugi planet pa ovaj možemo uništiti do kraja. Tu svijest i stil života treba mijenjati, počevši s onima u najmlađoj dobi, zaključuje Kraljev.