Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Neka se u uvali Bregdetti ponovno ucrta i izgradi nogometno igralište!

12.10.2018. 10:27
Neka se u uvali Bregdetti ponovno ucrta i izgradi nogometno igralište!


Zadarski Arbanasi ponovno su pokrenuli inicijativu za izgradnju nogometnog igrališta. Uprava NK Arbanasi uputila je još proljetos zamolbu Gradu Zadru da se projekt izgradnje „Nogometnog igrališta NK Arbanasi" uvrsti u izradu Urbanističkog plana uređenja mješovite zone u uvali Bregdetti na području grada Zadra. No, za sad, kako kaže nekadašnji vojni diplomat Đovani Matešić Jeremija, iz Grada nema odgovora o ovoj inicijativi.


"Zmaj" prije Hajduka
Nogometni klub Arbanasi je osnovan 1910. godine pod imenom NK Zmaj kao prvi nogometni klub u gradu Zadru. Klub je osnovan godinu prije osnivanja Hajduka, a ime Zmaj je dobio u počast zadarskom nadbiskupu Vicku Zmajeviću. U svojim počecima je djelovao kao nogometna sekcija Hrvatskog sokola u Zadru. Klub se od 1946. godine zvao Arbanasi, a 1955. g. mijenja ime u Tvornica duhana. Od 1956. do 1991. godine nastupa pod imenom Omladinac, a od 1991. ponovno po imenom Arbanasi.
– Prvo igralište bilo je na Ravnicma, a onda se preselilo u uvalu koju smo mi svi u Arbanasima zvali Jaz. Ta uvala bila je produžetak današnje uvale Bregdetti. Nogometno igralište je izgrađeno na nasipu koji je nastao nakon čišćenja ruševina Zadra, zaostalih nakon savezničkog bombardiranja. Krajem 60-tih, kad se počela graditi pruga Zadar – Benkovac, igralište se oduzelo za potrebe gradnje pruge, ali kolosijekom blizu igrališta vlak nikad nije prošao. Ante Matešić Toni, Ante Jović Čići, Anđelo Mazija Begin otišli su tad kod nadbiskupa Marijana Oblaka s idejom da im Zadarska nadbiskupija za izgradnju novog nogometnog igrališta, ustupi crkvene vrtove preko puta današnjeg Kolodvora. Sve kako bi spriječili da se Crkvi oduzme i taj komad zemlje, a da klub ipak dobije svoj sportski teren. Klub je to igralište koristio gotovo 40 godina, a onda je došla nova vlast, rekao je Đovani Matešić Jeremija.


Inicijativa na korist građana
Crkva je zemljište prodala Agrokoru za potrebe građenja novog trgovinskog centra Konzuma, pa su Arbansi ostali bez igrališta. U zamjenu, ustupljeno im je na korištenje pomoćno igralište NK Zadra s umjetnom travom. Koristilo se još igralište u Crnom. Mlađe kategorije vježbaju i na malonogometnom igralištu tik uz prostor na kojem se želi ponovno izgraditi veliko nogometno igralište.
– Pruga se odavno više ne koristi, a u budućnosti je predviđeno i njeno izmještanje u industrijsku zonu. Štoviše, kolosijekom uz bivše igralište, nikad nije niti prošao vlak pa je zbog toga i srušen tzv. mali most koji je pravio puno problema u cestovnom prometu. Stoga su Mjesni odbori Ričine i Arbanasi složni da se u Urbanistički plan uređenja mješovite zone u uvali Bregdetti ponovno ucrta i u konačnici izgradi nogometno igralište. Inicijativa je da u prostoru ostane sadašnje malonogometno igralište, ali i da se uredi park sa sadržajima kako za najmlađe, tako i za starije. Mislim da to naša djeca, stanovnici Arbanasa i svi Zadrani zaslužuju jer to bi bio potez koji bi itekako oplemenio ovaj prostor koji sad nije u funkciji. Preduvjeti nam idu na ruku jer se radi pretežito o državnoj zemlji na potezu od nekadašnje TV Vox do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, rekao je na kraju Jeremija.
Nekadašnji vojni diplomat podsjeća da su za vremena bivše države, Arbanasi uspjeli spriječiti inicijativu koja je na tom mjestu predviđala izgradnju višekatnica te je u urbanističku regulativu uvedeno da niti jedna buduća građevina ne smije biti viša od zvonika crkve Gospe Loretske.